iStock

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες η περίφημη, διάσημη και πολύ αγαπητή διαλειμματική νηστεία, απαγορεύεται. Δες προσεκτικά αν ανήκεις σε μία από αυτές τις κατηγορίες και προτίμησέ τη με... μέτρο.

Όπως και με τα περισσότερα πράγματα σε αυτήν εδώ τη ζωή, έτσι και η διαλειμματική νηστεία: όσα θετικά κι αν της αποδίδουν ακόμη και για θέματα υγείας, δεν είναι ωφέλιμη για όλους. Υπάρχουν ας πούμε εκείνοι που είναι ιδανικοί υποψήφιοι κι εκείνοι που σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να δοκιμάσουν.

«Ο βασικότερος λόγος για να επιλέξει κανείς τη διαλειμματική νηστεία είναι η αντιμετώπιση παθήσεων και όχι η απώλεια βάρους. Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται καθοδήγηση από επαγγελματία υγείας και συνεργασία ειδικοτήτων, για την πλήρη επίβλεψη του ασθενούς. Το ίδιο απαιτείται και στα πιο αυστηρά πρωτόκολλα, όπως είναι για παράδειγμα το 20 ώρες αφαγία και 4 θρέψη», έχει πει στο OW η κλινική διατροφολόγος-διαιτολόγος Δέσποινα Μαρσέλου.

Πώς λειτουργεί η διαλειμματική νηστεία για το σώμα

Η διαλειμματική νηστεία εξακολουθεί να έχει πολλούς οπαδούς οι οποίοι την επιλέγουν για απώλεια βάρους, αλλά και για ευεξία. Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ωφελεί τον οργανισμό είναι ότι ενεργοποιεί την αυτοφαγία, έναν μηχανισμό που βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων. Σε αυτή τη διαδικασία, το κύτταρο «ανακυκλώνει» κατεστραμμένα μόρια «τρώγοντας» ένα κομμάτι του εαυτού του. Έτσι, ανανεώνεται και διατηρείται λειτουργικό.

Επιπλέον, η εναλλαγή σε διαστήματα λήψης και αποχής από την τροφή ρυθμίζει τα επίπεδα της ινσουλίνης, αφού αυτή σταματά να παράγεται συνεχώς. Έτσι, τα κύτταρα καλούνται να ενεργοποιηθούν διαφορετικά και να αναζητήσουν αποθηκευμένη ενέργεια.

Η διαλειμματική απαγορεύεται...
iStock

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν διαλειμματική νηστεία έχουν χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης. Η επαναλαμβανόμενη διαδικασία θρέψη-νηστεία λειτουργεί σαν διακόπτης που ρυθμίζει τις ορμόνες.

Συνεπώς, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να ωφελήσει τις ορμόνες, μπορεί όμως και να τις βλάψει. Έχοντας αυτό κατά νου, η Dr. Sara Gottfried, που ειδικεύεται στον ρόλο της διατροφής στην υγεία, επιχειρεί έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που θα ωφελούσε μια τέτοια συνήθεια και σε εκείνους που θα είχαν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Ιδανικοί υποψήφιοι για τη διαλειμματική νηστεία είναι:

  • Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
  • Οι προδιαβητικοί.
  • Οι γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες οι οποίες έχουν σημάδια αντίστασης στην ινσουλίνη και δυσκολεύονται να χάσουν βάρος. Η διαλειμματική μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για να τους βοηθήσει να μειώσουν τα επίπεδα ινσουλίνης τους και να διαχειριστούν το βάρος τους.

Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι κατάλληλη για:

  • Εγκύους, καθώς μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την ανάπτυξη του μωρού και τη γενική υγεία.
  • Θηλάζουσες, καθώς μπορεί να επηρεάσει την παροχή μητρικού γάλακτος.
  • Άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα ή υπέρταση, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ηλεκτρολυτών ή άλλες σημαντικές ανισορροπίες.
  • Εκείνους που παρουσιάζουν αντιδραστική υπογλυκαιμία, μια κατάσταση διαφορετική από την υπογλυκαιμία κατά την οποία το σάκχαρο στο αίμα πέφτει υπερβολικά 2-4 ώρες μετά από ένα υψηλό σε σάκχαρα γεύμα.

Η διαλειμματική απαγορεύεται...
iStock

  • Εκείνους που πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής, όπως βουλιμία ή ανορεξία.
  • Τα λιποβαρή άτομα, με δείκτη μάζας σώματος <18,5.
  • Τα παιδιά και τους εφήβους κάτω των 18 ετών.
  • Τους διαβητικούς υπό φαρμακευτική αγωγή.
  • Ανθρώπους που έχουν ηπατικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια και γαστρικό έλκος του δωδεκαδακτύλου.
  • Άτομα με εθισμούς και συγκεκριμένα νευρολογικά και ψυχολογικά προβλήματα, καθώς είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει τα προβλήματά τους.

Η διαλειμματική δίαιτα αντενδείκνυται και σε ορισμένες κλιματικές συνθήκες, όπως η υπερβολική ζέστη.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν:

Είσαι γυναίκα με προβλήματα θυρεοειδούς ή επινεφριδίων, οπότε μπορεί να χρειαστείς μια αργή προσαρμογή, ξεκινώντας πρώτα με 12 έως 14 ώρες νηστείες 2 φορές την εβδομάδα μόνο.

«Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε τη διαλειμματική νηστεία για λόγους ευεξίας, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε δοκιμάζοντας να μην φάμε για 12 ώρες. Από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί. Στη συνέχεια θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε το ελαφρύτερο πρωτόκολλο που είναι το 14/10 (14 ώρες αφαγία και 10 ώρες θρέψη), με το τελευταίο γεύμα στις 7 το απόγευμα και το πρώτο στις 9 το πρωί», αναφέρει η κ. Μαρσέλου.

Το πρόγραμμα της νηστείας πρέπει πάντα να βγαίνει εξατομικευμένα. Να λαμβάνει υπόψη την εποχή, την πάθηση και τις συνήθειες του ατόμου. Το κλειδί είναι να ακούσεις το σώμα σου. Προτίμησε να ξεκινήσεις αργά και προχώρησε βήμα-βήμα. Η συμβουλή του γιατρού σου είναι απαραίτητη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.