Freepik

ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΤΡΩΣ ΜΠΑΜΙΕΣ

Αν και πολλοί δεν θα τις έβαζαν στο μενού, οι μπάμιες αποτελούν μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με πολλά οφέλη για την υγεία.

Αν και ανήκουν στα φρούτα, στη μαγειρική τις αντιμετωπίζουμε όπως τα λαχανικά. Διαθέτουν, μάλιστα, εξαιρετικό διατροφικό προφίλ. Οι μπάμιες αποτελούν καλή πηγή βιταμινών C και K1, ενώ έχουν λίγες θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Επιπλέον, περιέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Έχουμε, επομένως, πολύ σημαντικούς λόγους να τις βάλουμε στο πιάτο μας, καθώς κρύβουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Δυστυχώς, παρά την σημαντική διατροφική τους αξία, οι περισσότεροι γύρω μου προτιμούν να μείνουν νηστικοί από το να τις καταναλώσουν, εξαιτίας της κάπως ιδιαίτερης υφής τους. Από την άλλη, οι μπάμιες με πατάτες είναι ένα από τα αγαπημένα μου λαδερά φαγητά, ενώ υπάρχουν πολλές ακόμη νόστιμες συνταγές, όπως οι μπάμιες στον φούρνο με μελιτζάνες και φέτα. Τι κερδίζουμε, λοιπόν, όσοι τις τρώμε;

Περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά

Οι μπάμιες περιέχουν αντιοξειδωτικά, δηλαδή ενώσεις που αποτρέπουν τη ζημιά, την οποία προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Τα κύρια αντιοξειδωτικά τους είναι οι πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και της ισοκερκετίνης, καθώς και οι βιταμίνες Α και C. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου.

μπάμιες και οφέλη
Pexels Pietro Jeng

Τα οφέλη που έχουν οι μπάμιες στην υγεία της καρδιάς

Οι μπάμιες περιέχουν μια παχύρρευστη ουσία (μοιάζει με τζελ), η οποία μπορεί να δεσμεύσει τη χοληστερόλη κατά τη διάρκεια της πέψης, συμβάλλοντας έτσι στην απέκκριση της από τον οργανισμό. Επίσης, περιέχει πολυφαινόλες και μια δίαιτα πλούσια σε αυτές οδηγεί σε χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής, οι οποίοι σχετίζονται με την αθηροσκλήρυνση.

Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Όσον αφορά τον διαβήτη, η έρευνα για τις επιδράσεις της τροφής αυτής στο σάκχαρο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια. Ωστόσο, μελέτες εργαστηριακές και σε ζώα επιβεβαιώνουν την επίδραση που έχει στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα. Στις αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει φαίνεται να οφείλεται η ευεργετική αυτή δράση, καθώς επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο η γλυκόζη απορροφάται από το έντερο.

μπάμιες και οφέλη
Pexels Quang Nguyen

Μπάμιες για την υγεία του εμβρύου

Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος B και η έλλειψή του στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες του νευρικού συστήματος. Επομένως, έχει πολύ μεγάλη σημασία η πρόσληψή του πριν την σύλληψη, αλλά και στη διάρκεια της κύησης, της γαλουχίας και των πρώτων μηνών της ζωής του βρέφους. Μάλιστα, 100 γρ. μπάμιες προσφέρουν το 15% της ημερήσιας τιμής της συγκεκριμένης βιταμίνης.

μπάμιες και οφέλη
iStock

Βάλε τις στο πιάτο σου

Όταν αγοράζεις μπάμιες, επέλεξε αυτές που είναι λείες και τρυφερές, χωρίς καφέ κηλίδες ή ξηρά άκρα. Μπορείς να τις φυλάξεις στο ψυγείο έως και τέσσερις ημέρες και μην τις πλύνεις, αν δεν πρόκειται να τις μαγειρέψεις άμεσα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.