Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η ελληνική παράδοση και η αειφορία συναντώνται στις σειρές χειροποίητων φυσικών προϊόντων της «Ήδιστον», αναδεικνύοντας περίτρανα την δυναμική της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Πολλές φορές στη ζωή μας, τα καλύτερα πράγματα είναι αυτά που συμβαίνουν εκτός προγράμματος. Νιώθω ότι αυτό συνέβη πριν 25 χρόνια στις δυο φίλες πού ξεπέρασαν τα όρια της κουζίνας τους και απλώθηκαν στον κόσμο.

Με αφετηρία το μεράκι τους και την αγάπη τους για τη φύση, τα φρέσκα υλικά, τη δημιουργία και την παράδοση κατάφεραν να φέρουν ξανά στο τραπέζι μας γεύσεις και αρώματα του παρελθόντος και να μας θυμίζουν τι θα πει ποιότητα και ισορροπία στη διατροφή μας.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

Η πορεία των δύο γυναικών είναι ένα μοναδικό παράδειγμα αυτού που λέμε success story. Μια ιστορία που συνδυάζει την πρωτοπορία με τις παραδοσιακές τεχνικές, την έρευνα με τη γνώση των προηγούμενων γενιών.

Οι δύο φίλες ξεκίνησαν να φτιάχνουν σπιτικά γλυκά στο σπίτι τους, χρησιμοποιώντας υλικά που τους προσέφερε η ελληνική φύση. Τα συντηρητικά, οι χρωστικές και τα τεχνητά αρώματα δεν είχαν θέση στις συνταγές τους.

Από τότε μέχρι σήμερα το ανήσυχο πνεύμα τους δεν έχει σταματήσει να αναζητά τις πιο αγνές και γευστικές πρώτες ύλες σε όλη την Ελλάδα. Η αδιάκοπη επαφή με μικρούς παραγωγούς και οι συνεχείς δοκιμές τους έμαθαν πως τα καλύτερα κυδώνια τα έχει το Πήλιο, τα πιο ζουμερά κεράσια και βύσσινα η Τρίπολη, τα καλύτερα εσπεριδοειδή η Επίδαυρος, τα πιο γευστικά μανταρίνια η Χίος.

Την ίδια επιμονή και υπομονή έδειξαν οι δύο φίλες και στην προετοιμασία, περνώντας αμέτρητες ώρες στην κουζίνα. Έπλεναν τα φρούτα, τα ξεφλούδιζαν προσεκτικά, τα έκοβαν και τα μαγείρευαν με αγάπη. Και όλα αυτά μόνες με λίγες μηχανές να τις βοηθούν.

Έτσι γεννήθηκε η «Ήδιστον». Μέσα από την έμπνευση και την προσπάθεια δύο γυναικών.

Η αειφορία στην καρδιά της παράδοσης

Πολύ πριν η λέξη «αειφορία» μπει στο λεξιλόγιό μας, οι δύο φίλες πίστευαν πως τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο. Άρχισαν, λοιπόν, να δημιουργούν μαρμελάδες, πικάντικες σάλτσες, μαρινάδες και chutney, σπιτικά αναψυκτικά.

Σε συνδυασμό με τους κανόνες οικιακής οικονομίας, όπως η αξιοποίηση ολόκληρου του καρπού, υιοθέτησαν τη λογική των μηδενικών αποβλήτων (zero waste) και επέλεξαν συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, μέταλλο και γυαλί). Οι πρώτες ύλες τους προέρχονται από βιώσιμες καλλιέργειες και τοπικούς παραγωγούς, στηρίζοντας έτσι τις τοπικές κοινότητες και δίνοντας ώθηση στην οικολογική γεωργία.

Οι βασικές αρχές της αειφορίας, άλλωστε, είναι ενσταλαγμένες στην ελληνική παράδοση, όπου κάθε νοικοκυριό φροντίζει να αξιοποιεί στο έπακρο κάθε υλικό που μπαίνει σπίτι, δίνοντας μεγάλο βάρος στην εποχικότητά του. Η τροφή που καταλήγει να πετιέται δεν είναι μόνο τροφή που θα μπορούσε να απολαύσει κάποιος άλλος, αλλά και σπατάλη ενέργειας και φυσικών πόρων.

Η «Ήδιστον» στο τραπέζι μας

Πριν το «χειροποίητο» γίνει μόδα, πριν οι διατροφικές τάσεις προβάλουν την επιστροφή στις ρίζες και την ισορροπία, η «Ήδιστον» είχε χαράξει την πορεία που όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις προσπαθούν να ακολουθήσουν.

Σήμερα, βρίσκουμε τα προϊόντα της «Ήδιστον» σε καφέ, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία, παντοπωλεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε συσκευασίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες του καθενός από εμάς.

Οι επιλογές που μας προσφέρει πολλές. Συνδυάστε τις μαρμελάδες της με φρέσκο ζεστό ψωμί, αναδείξτε το φαγητό σας με τους συμπυκνωμένους χυμούς και τις μαρινάδες, συνοδέψτε το πιάτο σας με πικάντικες σάλτσες και chutney.

Και μην ξεχάσετε να προσφέρετε στους δικούς σας σπιτικά αναψυκτικά και κρύο τσάι. Βύσσινο, λεμόνι, μανταρίνι, φρούτα του δάσους, τζίντζερ, μαστίχα, πράσινο τσάι, matcha τσάι και βότανα θα σας χαρίσουν στιγμές απόλαυσης και μια γεύση ελληνικής φύσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.