Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΕΝΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΑΒΓΟ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΕΣ

Ξέχνα τις θερμίδες και τα λιπαρά! Το σοκολατένιο αβγό (ή το σοκολατένιο λαγουδάκι) που κάνει την εμφάνισή του κάθε Πάσχα μπορείς να το απολαύσεις χωρίς ενοχές.

Το Πάσχα πλησιάζει και για πολλούς είναι η εποχή που καταναλώνουμε λίγη παραπάνω σοκολάτα, καθώς τα σοκολατένια αβγά και τα σοκολατένια λαγουδάκια πάνε κι έρχονται. Μάλιστα, η ιστορία τους δεν πάει και πολύ πίσω, καθώς τα πρώτα σοκολατένια αβγά «εμφανίστηκαν στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα. Η παρασκευή τους ήταν επίπονη και ήταν ακριβά. Μόλις οι τεχνικές εξελίχθηκαν, έγιναν ευρέως διαθέσιμα», γράφει η Judy Anne Swift, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συμπεριφορικής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.

Όσον αφορά τη διατροφική τους αξία, μελέτες κατατάσσουν ορισμένα είδη σοκολάτας (βασικά τις μαύρες σοκολάτες) στις λεγόμενες «σούπερ τροφές», λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κακάο, το οποίο αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα προσφέρει φλαβονοειδή, φυτοχημικά με αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχει, όμως, το θέμα των υπόλοιπων συστατικών, αφού το μέσο πασχαλινό αβγό είναι πιθανό να περιέχει περισσότερη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά από ό,τι κακάο. Επίσης, η σοκολάτα γάλακτος έχει μικρό διατροφικό όφελος για την υγεία μας.

Ώρα να απολαύσεις το σοκολατένιο αβγό χωρίς ενοχές
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Δες τη σοκολάτα ως απόλαυση

«Είτε σκούρα είτε γάλακτος είτε λευκή, αν καταναλώνεται μόνο μία φορά τον χρόνο, ο τύπος της σοκολάτας δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά στη συνολική υγεία ή το βάρος μας. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο υπόλοιπος τρόπος ζωής μας: πώς τρεφόμαστε κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης εβδομάδας και πόσο κινούμαστε και πόσο ασκούμαστε», τονίζει ο Trevor Simper, Ανώτερος Λέκτορας/Ερευνητής σε θέματα διατροφής και υγείας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam.

«Έχοντας αυτό κατά νου, πραγματοποιήσαμε ένα πείραμα και διαπιστώσαμε ότι η ήπια άσκηση μετά το φαγητό ή την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ένα μείγμα πρωτεΐνης και λίπους –και όχι μόνο ζάχαρη– μας βοηθά να διατηρήσουμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», συμπληρώνει.

Με άλλα λόγια, αντί να εστιάζουμε στα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία, είναι καλύτερο να τη δούμε ως μια περιστασιακή απόλαυση και να τη συνδυάσoυμε με μια ωραία ανοιξιάτικη βόλτα.

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.

Μέρος της κουλτούρας

Ένα ακόμα στοιχείο που καλό είναι να λάβουμε υπόψη είναι η ψυχολογική και κοινωνική διάσταση της σοκολάτας. Οι τροφές που καταναλώνουμε δεν έχουν μοναδικό σκοπό να προσφέρουν καύσιμα στο σώμα μας, ώστε να μπορεί να εκτελεί τις διάφορες λειτουργίες του. Καταναλώνουμε τροφές για απόλαυση, αλλά και στο πλαίσιο εορτών και εκδηλώσεων.

Επομένως, όσον αφορά τη σοκολάτα, «δεν είναι ούτε ρεαλιστικό ούτε επιθυμητό να τη δαιμονοποιούμε και να επιδιώκουμε να την εξαλείψουμε από τη διατροφή. Μια ερώτηση προς τους διατροφολόγους και τους φορείς δημόσιας υγείας είναι κατά πόσο λαμβάνουν υπόψη τις ψυχολογικές και κοινωνικές μας ανάγκες, όταν σχεδιάζουν διατροφικές οδηγίες», σχολιάζει η Swift.

Τι μας συμβουλεύει; Να εφαρμόσουμε τις αρχές του mindfulness στη διατροφή μας, αφιερώνοντας χρόνο στο φαγητό και εκτιμώντας τη γεύση του. Έτσι, αν επιλέξουμε ένα σοκολατένιο αβγό είτε για πολιτιστικούς λόγους είτε απλά επειδή φαίνεται νόστιμο, ας το φάμε χωρίς ενοχές.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.