iStock

ΤΑ 5 ΤΥΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΛΙΠΑΡΑ

Παρόλο που τα περισσότερα τυριά έχουν πολλά λιπαρά, υπάρχουν μερικές υγιεινές επιλογές που βοηθούν και στην απώλεια βάρους.

Μεγαλώνοντας στην πόλη όπου όλα τα κίτρινα τυριά αποκαλούνται «κασέρια», δυσκολεύτηκα να καταλάβω τις διαφορές που αυτά έχουν μεταξύ τους. Πλέον, όταν ακούω τη λέξη «τυρί» μου έρχεται στο μυαλό η φέτα –σαν να μου 'χει μείνει κουσούρι και να μην θέλω να δεχτώ ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη.

Ανάμεσα στα οφέλη που έχουν τα τυριά είναι το ότι αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου, στοιχείο απαραίτητο για την υγεία των οστών. Βέβαια, αν δεν τρως γαλακτοκομικά υπάρχουν και άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

Τα τυριά, ωστόσο, δεν θεωρούνται ιδιαίτερα υγιεινές επιλογές, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που συναντούμε στα περισσότερα από αυτά. Βέβαια, υπάρχουν πάντα οι πιο light επιλογές, τις οποίες οι διαιτολόγοι συνιστούν για απώλεια βάρους.

Ποια τυριά να επιλέξετε για λιγότερα λιπαρά

– Ανθότυρο

Το ποσοστό λίπους στο ανθότυρο υπολογίζεται στο 16%, γεγονός που το καθιστά μια καλή εναλλακτική λύση για ανθρώπους με υψηλή χοληστερίνη, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν τυριά που είναι πλήρη σε λιπαρά. Είναι απροσδόκητα ευχάριστο στη γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές συνταγές, όπως για παράδειγμα στα υγιεινά grain bowls.

τυρί κότατζ
iStock

– Τυρί κότατζ

Το κότατζ έχει περιεκτικότητα λίπους 6%, ωστόσο το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με τον τύπο. Για παράδειγμα, τα 100 γρ. κότατζ χαμηλών λιπαρών (2%) περιέχουν 2,3 γρ. λιπαρών, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).

– Κατίκι Δομοκού

Το κατίκι Δομοκού, ένα κρεμώδες τυρί που φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα, έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, συγκεκριμένα 12%. Αν σκεφτείς ότι η φέτα έχει 26% και το κεφαλοτύρι 29%, καταλαβαίνεις τη διαφορά.

τυρί ricotta
iStock

– Ricotta

Έχεις ακούσει για το περίφημο ricotta toast; Ε, λοιπόν, η ricotta είναι ένα ιταλικό τυρί το οποίο αποτελεί ουσιαστικά υποπροϊόν που προκύπτει κατά την παραγωγή τυριών. Σε σύγκριση με τα περισσότερα τυριά, η ρικότα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή επειδή περιέχει λιγότερα λιπαρά (10% εκ των οποίων 6% είναι κορεσμένα) αλλά και λιγότερο αλάτι.

– Νωπή μυζήθρα

Τέλος, η νωπή μυζήθρα μοιάζει με το ανθότυρο αλλά έχει πολύ λιγότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, και συγκεκριμένα 5%.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.