Unsplash Xavier von Erlach

ΤΙ ΟΦΕΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΤΥΡΙΑ

Τα τυριά, αν και αποτελούν μια αγαπημένη τροφή, στο μυαλό μας είναι συνδυασμένα με πολλές θερμίδες και περιττά λιπαρά. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να ωφελήσουν τη διατροφή μας, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.

Η όλη συζήτηση για τα τυριά ξεκίνησε στον στενό μου κύκλο όταν τέθηκε το «σοβαρό» ερώτημα: Τι μας προσφέρουν; Γκούντα, γραβιέρα, τσένταρ, ροκφόρ, και πολλά άλλα, όλα τους πεντανόστιμα. Ωστόσο, αξίζει να τα τρώμε ή απλώς φορτώνουμε τον οργανισμό μας με περιττά λιπαρά και μπόλικες θερμίδες;

Φαντάζομαι ότι αυτό το δίλημμα δεν είναι μόνο δικό μου. Έχω ακούσει ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν τύψεις όταν τρώνε τυρί ή προτιμούν να μην συνοδεύουν το φαγητό τους με κάποιο, προκειμένου να μην πάρουν περισσότερα λιπαρά. Συχνά το αντικαθιστούν με γιαούρτι ή ανθότυρο, ενώ η νέα τάση είναι να χρησιμοποιούμε διατροφική μαγιά αντί για τυρί.

Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες γίνονται προκειμένου να διαπιστωθούν με βεβαιότητα τα οφέλη των τυριών όταν τα καταναλώνουμε σε λογικές ποσότητες.

Πιθανά οφέλη των τυριών στην υγεία μας

1. Είναι καλή πηγή θρεπτικών συστατικών

Τα τυριά έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο.  Σύμφωνα με το WebMD, το ασβέστιο και η πρωτεΐνη στο τυρί το καθιστούν ιδανικό για την οικοδόμηση ισχυρών οστών και μυών. Μάλιστα, συγκαταλέγονται στις καλύτερες πηγές ασβεστίου, ιδιαίτερα το κεφαλοτύρι Κρήτης και η ρικότα. Επίσης, περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών Α και Β12.

τυριά
Unsplash Rebecca Orlov | Epic Playdate

2. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ωφελούν την καρδιά

Το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται να είναι υπό συζήτηση. Ενώ  παλαιότερες μελέτες υποστήριζαν μια σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών από γαλακτοκομικά προϊόντα και του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά μπορεί να μην είναι τόσο ανθυγιεινά όσο πιστεύαμε κάποτε. Μπορεί ακόμη και να έχουν θετική επίδραση, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

3. Είναι πηγή συζευγμένου λινολεϊκού οξέος (CLA)

Τα τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως είναι το μπλε τυρί (Blue cheese), το γαλλικό τυρί μπρι και το τσένταρ, περιέχουν μικρές ποσότητες συζευγμένου λινολεϊκού οξέος (CLA). Το CLA είναι μια από τις περιπτώσεις ωφέλιμου λίπους, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, σύμφωνα με έρευνες.

τυριά
Unsplash Aliona Gumeniuk

Χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους

Ενώ τα κορεσμένα λιπαρά στο τυρί ίσως δεν είναι τόσο επιβλαβή όσο πιστεύαμε κάποτε, οι έρευνες που γίνονται είναι ακόμα σε εξέλιξη και τα στοιχεία μάλλον δεν επαρκούν για να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατανάλωση τυριών είναι απόλυτα ουδέτερη ή ευεργετική. Γι' αυτό, καλό θα ήταν να τα τρώμε σε λογικές μερίδες.

Μάλιστα, το πώς καταναλώνουμε τα τυριά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις υπόλοιπες τροφές που συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας. Με άλλα λόγια, το να προσθέσουμε λίγο τριμμένο τυρί πάνω από μια σαλάτα με τροφές όπως λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή σπόρους, δεν σημαίνει ότι κάνουμε μια «κακή» διατροφή.

Κα,ι φυσικά, αν κάποιος έχει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή χοληστερίνη, είναι απαραίτητο να βρίσκεται πάντα σε συνεννοήση με τον γιατρό του σχετικά με την κατανάλωση τυριών και άλλων τροφών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.