Unsplash Lumitar

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΥΓΙΕΙΝΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

Τα αποξηραμένα φρούτα του εμπορίου δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζεις. Μάθε πώς πρέπει να τα καταναλώνεις για μεγαλύτερα οφέλη και φτιάξε τα δικά σου!

Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με τα αποξηραμένα φρούτα: ότι αποτελούν ένα απολύτως υγιεινό σνακ. Αυτό δεν αληθεύει, ειδικά αν τα προμηθευόμαστε έτοιμα από το εμπόριο. Είναι γνωστό ότι τα φρούτα περιέχουν ποσότητες φυσικών σακχάρων.

Τα αποξηραμένα, επειδή τους έχει αφαιρεθεί το νερό/υγρασία, διαθέτουν όλη τη ζάχαρη και τις θερμίδες σε πιο συμπυκνωμένη μορφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο σταφίδες: μόλις τα 28 γραμμάρια σταφίδας περιέχουν 84 θερμίδες, σχεδόν αποκλειστικά από ζάχαρη. Βέβαια πρόκειται κυρίως για φρουκτόζη, αλλά και αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία αν καταναλώνεται χωρίς μέτρο.

Σε κάθε περίπτωση, αν βρίσκεστε σε δίαιτα και θέλετε να χάσετε βάρος, μην προτιμήσετε τα αποξηραμένα φρούτα. Φτιάξτε καλύτερα έναν «αδυνατιστικό» χυμό με 3 φρούτα.

Αποξηραμένα φρούτα με προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών

Αποξηραμένα φρούτα
Unsplash Anshu A Rzoz

Ορισμένοι παραγωγοί, για να τα κάνουν ακόμη πιο ελκυστικά προσθέτουν ζάχαρη ή σιρόπι προτού εκείνα σταγνώσουν. Κάποιοι προσθέτουν και συντηρητικά που ονομάζονται θειώδη. Χάρη σε αυτά τα αποξηραμένα φρούτα διατηρούνται περισσότερο και αποτρέπεται ο αποχρωματισμός τους. Μας δίνουν έτσι την εντύπωση ότι είναι καλύτερης ποιότητας.

Για τους ευαίσθητους στα θειώδη όμως, δεν το λες και πολύ καλό αυτό, καθώς μπορεί να εμφανίσουν κράμπες στο στομάχι, δερματικά εξανθήματα και κρίσεις άσθματος μετά την κατανάλωσή τους. Για να αποφύγετε τα θειώδη, επιλέξτε αποξηραμένα φρούτα που δεν έχουν έντονο χρώμα.

Το καλύτερο όμως είναι να φτιάξετε τα δικά σας, καθώς και όσα από τα αποξηραμένα φρούτα του εμπορίου «φωνάζουν» ότι δεν περιέχουν ζάχαρη, εννοούν ότι δεν έχουν επιπλέον ζάχαρη. Δεν είναι προτιμότερο να τα φτιάξετε εσείς στο σπίτι, ώστε να είστε σίγουροι;

Με αυτόν τον τρόπο κρατάτε τις βιταμίνες και γνωρίζοντας ότι παίρνετε παραπάνω ποσότητα ζάχαρης απ' ό,τι αν τα καταναλώνατε νωπά, ρυθμίζετε εσείς την ποσότητα και τη συχνότητα του σνακ.

Πώς να φτιάξεις αποξηραμένα μήλα

Αποξηραμένα φρούτα
iStock

Για 1 κιλό θα χρειαστείτε:

 • 6 κιλά μήλα
 • χυμό από 1/2 λεμόνι
 • 1 λαδόκολλα
 • γυάλινα βάζα

Παρασκευή:

 1. Καθαρίζετε τα μήλα, αφαιρείτε τον ομφαλό με τα κουκούτσια και τα κόβετε σε ροδέλες ιδανικά ίδιου πάχους, ώστε να αποξηρανθούν ομοιόμορφα.
 2. Επειδή το μήλο οξειδώνεται και μαυρίζει εύκολα, βυθίστε κάθε ροδέλα σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό του λεμονιού.
 3. Στραγγίστε τις ροδέλες σε χαρτί κουζίνας και σκουπίστε τις με καθαρό πανί.
 4. Στρώστε στη μεταλλική σχάρα του φούρνου και αραδιάστε σε σειρές τις ροδέλες.
 5. Προθερμάνετε στους 80 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
 6. Ψήστε με την πόρτα του φούρνου ελαφρώς ανοιχτή για 5-6 ώρες, γυρίζοντας τις ροδέλες από την άλλη πλευρά στα μισά του χρόνου.
 7. Για να διαπιστώσετε αν οι ροδέλες είναι έτοιμες, τις πιέζετε. Αν δεν βγάζουν καθόλου χυμό και η επιφάνειά τους είναι στεγνή σαν δέρμα, τις αποσύρετε από τον φούρνο.
 8. Μόλις κρυώσουν τις βάζετε σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και τις αποθηκεύετε σε σκοτεινό μέρος.

Χρήσιμα tips

Με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε αχλάδια, μπανάνες και βερίκοκα. Τα φρούτα που θα αποξηράνετε πρέπει να είναι φρέσκα, ώριμα και σφιχτά, χωρίς στίγματα και χτυπήματα.

Πρέπει να πλένονται σχολαστικά και να σκουπίζονται καλά προτού μπουν στον φούρνο. Τέλος, πρέπει να φυλάσσονται σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.