iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΤΑ ΑΒΓΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ

Τα αβγά είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη διατροφή, αλλά μπορεί να αποδειχτούν υπερβολικά επικίνδυνα αν καταναλωθούν αλλοιωμένα. Δες με ποιους τρόπους θα βεβαιωθείς ότι τα αβγά στο ψυγείο σου είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12 και χολίνη, με το μεγαλύτερο μέρος του λίπους τους να είναι ακόρεστο, τα αβγά είναι κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, τα άτομα χωρίς προβλήματα υγείας μπορούν να τα συμπεριλάβουν σε μια διατροφή με στόχο να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες η πρόσληψη λουτεΐνης (είναι ένα καροτενοειδές που βρίσκεται στα αβγά) μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα τρόφιμα, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πότε έχουν χαλάσει. Η κατανάλωση χαλασμένων αβγών μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως ναυτία, εμετό, διάρροια και πυρετό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε νοσηλεία ή μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Επομένως, είναι σημαντικό να εντοπίσει κανείς τα σημάδια αλλοίωσης για να βεβαιωθεί ότι αυτά που καταναλώνει είναι ασφαλή.

«Όταν αποθηκεύονται και διατηρούνται σωστά, σπάνια αλλοιώνονται, αν και η ποιότητά τους μπορεί να υποβαθμιστεί» αναφέρει η Elisa Maloberti, υπεύθυνη ασφάλειας τροφίμων στο American Egg Board. «Καθώς ένα αβγό μπαγιατεύει, το ασπράδι γίνεται λεπτότερο, ο κρόκος γίνεται πιο επίπεδος και η μεμβράνη του κρόκου αποδυναμώνεται. Αν και αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση του, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αλλοιωθεί και δεν μειώνουν την θρεπτική του αξία. Αν κρατήσετε αβγά για πολύ καιρό στο ψυγείο, το πιθανότερο είναι πως δεν θα χαλάσουν αλλά απλώς θα στεγνώσουν λόγω της ανταλλαγής αερίων και υγρασίας μέσω των πόρων του κελύφους». Για να διαπιστώσεις αν ένα αβγό έχει χαλάσει αυτά είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να ελέγξεις.

 Πως θα καταλάβεις αν τα αβγά είναι χαλασμένα
iStock

1. Τη μυρωδιά του

Μια μέθοδος για να ελέγξεις τη φρεσκάδα του αβγού είναι το τεστ της όσφρησης. Σπάσε το σε ένα καθαρό, λευκό πιάτο, προσέχοντας να διατηρήσεις άθικτο τον κρόκο. Μύρισέ το. Τα φρέσκα αβγά έχουν μια ανεπαίσθητη μυρωδιά. Εάν το αβγό αναδίδει έντονη, δυσάρεστη οσμή, είναι σαφής ένδειξη ότι έχει αλλοιωθεί και δεν πρέπει να καταναλωθεί.

2. Την όψη του αβγού

Πριν το σπάσεις, εξέτασε προσεκτικά το κέλυφός του για τυχόν ρωγμές ή γλοιώδη υφή. Αυτά τα δύο μπορεί να είναι ενδείξεις ανάπτυξης βακτηρίων ή σημάδι ότι το αβγό έχει υποστεί κάποια βλάβη. Αφού το σπάσεις, έλεγξε το ασπράδι και τον κρόκο. Ένα φρέσκο αβγό θα έχει σταθερό κρόκο και παχύ, πηχτό ασπράδι. Αν αντίθετα, διαπιστώσεις ότι ο κρόκος σπάει εύκολα ή ότι το ασπράδι φαίνεται λεπτό και υδαρές, αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη αλλοίωσης. Επιπλέον, αν κάποιο μέρος του αβγού είναι κολλώδες στην αφή, μπορεί να είναι σημάδι ότι έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται βακτήρια συνεπώς δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

3. Το πώς αντιδρά στο τεστ του νερού

Αν και δεν είναι αποδεδειγμένο και από πολλούς αμφισβητείται, κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορείς να ελέγξεις αν ένα αβγό είναι χαλασμένο κάνοντας το τεστ του νερού, το οποίο γίνεται ως εξής: Γεμίζεις ένα μπολ με κρύο νερό και τοποθετείς απαλά τα αβγά μέσα σε αυτό. Οι υποστηρικτές αυτές της θεωρίας ισχυρίζονται ότι τα φρέσκα θα βυθιστούν στον πυθμένα ενώ όσα επιπλεύσουν στην επιφάνεια έχουν πιθανότατα χαλάσει και δεν πρέπει να καταναλωθούν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.