iStock

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΗ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ

Έχεις σίγουρα ακούσει κάποια στιγμή ότι η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που δεν θέλεις να κολλήσεις, για να αποφύγεις –τουλάχιστον– την ταλαιπωρία. Μάθε λοιπόν πώς θα προφυλαχθείς διά παν ενδεχόμενο.

Φτιάχνεις ή αγοράζεις ένα φαγητό. Δεν τρως όλη την ποσότητα. Αυτό που θα κάνεις στη συνέχεια κρίνει και τη σχέση που θα αναπτύξεις ή όχι με τη σαλμονέλα.

Η σωστή απάντηση για το φαγητό που έχει περισσέψει είναι: το βάζω στο ψυγείο. Γιατί; Η Δρ. Louise Francois Watkins, γιατρός στην Επιδημιολογία Εντερικών Ασθενειών στο αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξήγησε στους New York Times ότι «η ζεστασιά μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν. Επομένως θέλετε να μεταφέρετε το φαγητό σας σε χώρο ψυγείου όσο πιο γρήγορα μπορείτε».

Διαχειρίζεσαι ένα ωμό κρέας. Το βάζεις στη σανίδα κοπής, παίρνεις το μαχαίρι και κόβεις σε κομμάτια. Αν δεν χρησιμοποιείς ξεχωριστή σανίδα κοπής και ξεχωριστό μαχαίρι, αυξάνεις τις πιθανότητες να προσβληθείς από σαλμονέλα.

Τώρα έχω για εσένα δυο ερωτήσεις:

  1. Πού είχες τοποθετήσει τη συσκευασία στην οποία ήταν το ωμό κρέας πριν το χρειαστείς και πού μετά;
  2. Τι κάνεις αφότου ολοκληρώσεις με την προετοιμασία του κρέατος;

Η σωστή απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι ότι βάζεις τη συσκευασία με το ωμό κρέας σε μια σακούλα και μετά στο ψυγείο, μακριά από άλλα τρόφιμα, «αφού μπορεί να υπάρχει διαρροή».

σαλμονέλα
iStock

Έχε υπ’ όψιν σου πως δεν πρέπει να ξεπλένεις ποτέ ωμό κρέας πριν το μαγειρέψεις, «γιατί δεν καταφέρνεις κάτι περισσότερο από το να εξαπλώσεις τη σαλμονέλα στο νεροχύτη».

Σε ό,τι αφορά το τι κάνεις μετά, αφότου μαγειρέψουμε το κρέας πλένουμε τα χέρια μας και απολυμαίνουμε όλες τις επιφάνειες με τις οποίες ήρθε σε επαφή. Κατά πάσα πιθανότητα πιάσαμε τη βρύση του νεροχύτη για να καθαρίσουμε τα χέρια μας. Την απολυμαίνουμε κι αυτή. Ιδανικά πλένουμε τα πάντα σε βοηθητικό νεροχύτη ή στο μπάνιο, εάν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον βασικό νεροχύτη για κάτι άλλο. Μετά απολυμαίνουμε.

Εάν έχουμε κατοικίδια δεν τα πιάνουμε και δεν τα φιλάμε πριν καθαριστούμε ενδελεχώς.

Οι ειδικοί προτείνουν να βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων τα σφουγγάρια που έχεις χρησιμοποιήσει για τον καθαρισμό όσων άφησε πίσω το ωμό κρέας, ενώ αυτά είναι βρεγμένα. Έτσι θα σκοτωθούν τα περισσότερα βακτήρια.

επιφάνεια κοπής
iStock

Πώς προκύπτει η σαλμονέλα

Τα ζώα που φιλοξενούν βακτήρια στο έντερο τους δεν δείχνουν άρρωστα. Όταν σφαγιάζονται, αυτά τα βακτήρια μπορεί να μολύνουν το κρέας. Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, μία στις 25 συσκευασίες κοτόπουλου που πωλούνται σε παντοπωλεία περιέχει σαλμονέλα. Όπου ακουμπά αυτό το ωμό κρέας, μπορεί να μολυνθεί. Από επιφάνειες έως το στόμα μας.

Τα βακτήρια που ευδοκιμούν στα έντερα των ζώων, υπάρχουν και στα περιττώματα τους. Μπορεί να φτάσουν έως τα πόδια και τη γούνα τους. Ως εκ τούτου, η σαλμονέλα μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω. Όπως σε αγρούς και μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, όπου ενδέχεται να μολύνει προϊόντα και συσκευασμένα τρόφιμα.

Τι παθαίνεις αν προσβληθείς από σαλμονέλα

  • Τα άτομα που εκτίθενται στη σαλμονέλα συνήθως αρχίζουν να αισθάνονται άρρωστα από 6 ώρες έως έξι ημέρες αργότερα. Η Δρ Watkins εξήγησε ότι οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ήπιες. Διαρκούν από τέσσερις έως επτά ημέρες.
  • Μολονότι η σαλμονέλα δεν κοιτάει ηλικίες, οι λοιμώξεις εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Ο λόγος έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο.
  • Εάν έχεις διάρροια και πυρετό για περισσότερες από 3 ημέρες χωρίς σημάδια βελτίωσης, ή αν έχεις αφυδατωθεί τόσο που δεν ουρείς καθόλου, τρέχεις στον γιατρό.
  • Τα στοιχεία δείχνουν πως συνηθέστερα όσοι ασθενούν με σαλμονέλα δεν καταφεύγουν σε επαγγελματία υγείας. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι έχουν.
  • Κάποιοι αναπτύσσουν αντιδραστική αρθρίτιδα και εμφανίζουν πόνο στις αρθρώσεις, ερεθισμό των ματιών ή επώδυνη ούρηση που μπορεί να επιμείνει μετά την εκκαθάριση της λοίμωξης.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σαλμονέλα μπορεί να εξαπλωθεί και να προκαλέσει λοιμώξεις του αίματος, μηνιγγίτιδα και άλλες λοιμώξεις.

Οπότε, μην αφήνεις τίποτα στην τύχη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.