iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ

Αναρωτιέσαι αν το κοτόπουλο είναι χαλασμένο; Μάθε πώς θα το ξεχωρίζεις εύκολα και γρήγορα, είτε είναι ωμό είτε μαγειρεμένο, είτε βρίσκεται στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη.

Το κοτόπουλο, μία από τις πιο αγαπημένες τροφές, που μπαίνει σε πολλά πιάτα, τόσο παραδοσιακά όσο και healthy (το στήθος του κοτόπουλου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο υγιεινά είδη κρέατος) έχει την τάση να χαλάει εύκολα. Πώς θα μπορέσεις να καταλάβεις με βεβαιότητα αν έχει χαλάσει, ώστε να μην το καταναλώσεις; Αλλά και πώς πρέπει να το συντηρήσεις, ώστε να μην χαλάσει; 

Φρέσκο, νωπό κοτόπουλο

Το φρέσκο, νωπό κοτόπουλο έχει συγκεκριμένο χρώμα, υφή και οσμή, και είναι συνήθως αυτά τα χαρακτηριστικά που θα σου δώσουν το σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά. Το ωμό κοτόπουλο έχει ανοιχτό ροζ χρώμα με λευκά κομμάτια λίπους, ελάχιστη έως καθόλου οσμή και είναι μαλακό και υγρό.

Το χαλασμένο κοτόπουλο μπορεί να είναι γλοιώδες ή κολλώδες στην αφή, να μυρίζει άσχημα και να φέρει σημεία κίτρινου χρώματος ή σπανιότερα πράσινου και γκρι – τα τελευταία υποδηλώνουν ότι το κοτόπουλο έχει μουχλιάσει.

Χαλασμένο κοτόπουλο
iStock

Το φρέσκο, ωμό κοτόπουλο έχει γυαλιστερή, κάπως απαλή υφή. Για να σιγουρευτείς, κάνε το εξής τεστ: άγγιξε το ωμό κοτόπουλο και αν αφήνει ένα γλοιώδες υπόλειμμα πάνω τους, αυτό είναι σημάδι ότι έχει χαλάσει.

Ένα ενδεικτικό σημάδι χαλασμένου κοτόπουλου είναι επίσης η άσχημη μυρωδιά. Το ωμό, φρέσκο κοτόπουλο έχει πολύ ήπια μυρωδιά ή καθόλου. Εάν το κοτόπουλό σου έχει πολύ έντονη μυρωδιά, συνήθως ξινή ή μυρωδιά που θυμίζει χαλασμένο αβγό, πέταξέ το.

Ωστόσο, δεν πρέπει να βασίζεσαι μόνο στη μυρωδιά, επειδή η αίσθηση όσφρησης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν νομίζεις ότι το κοτόπουλο μυρίζει, για να σιγουρευτείς ρώτησε και κάποιον άλλο ή αναζήτησε κι άλλα σημάδια, όπως η υφή και το χρώμα ή η ημερομηνία λήξης.

Μαγειρεμένο κοτόπουλο

Το μαγειρεμένο κοτόπουλο πρέπει να είναι λευκό, χωρίς ροζ κομμάτια σάρκας. Η ροζ σάρκα υποδηλώνει ότι το κοτόπουλο έχει μισοψηθεί και δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Εάν βάλεις μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο, φρόντισε να το διατηρείς σε θερμοκρασία 4° C ή λιγότερο, σε κλειστό τάπερ για διάστημα το πολύ 3 ημερών. Επίσης, φρόντισε να μην αφήσεις πολλή ώρα μετά το μαγείρεμα το κοτόπουλο εκτός ψυγείου, διότι αν παραμείνει σε θερμοκρασία από 5° C έως 60° C για περισσότερο από 3 ώρες, αναπτύσσονται βακτήρια.

Είναι μάλλον δύσκολο να παρατηρήσεις αλλαγές στο χρώμα σε ένα μαγειρεμένο κοτόπουλο με σάλτσα και καρυκεύματα, όπως το tikka masala για παράδειγμα, αλλά καλού κακού έχε το νου σου όταν το βγάζεις από το ψυγείο για να το καταναλώσεις.

Χαλασμένο κοτόπουλο
iStock

Ιδανικά, κατανάλωσε το κοτόπουλο εντός 3 ημερών από το μαγείρεμα, αφού το έχεις ξαναζεστάνει τουλάχιστον στους 74° C – ένα θερμόμετρο τροφίμων θα μετρήσει την εσωτερική του θερμοκρασία. Αυτή η θερμοκρασία είναι η ελάχιστη και για το μαγείρεμα, το οποίο είναι το μόνο που σκοτώνει τα παθογόνα βακτήρια του κοτόπουλου και όχι το πλύσιμο.

Το μαγειρεμένο κοτόπουλο είναι πιο ξηρό από το ωμό και δεν έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς την υφή. Εάν παρατηρήσεις αλλαγές στην υφή, όπως υπερβολική απαλότητα ή κολλώδη σημεία, πιθανότατα δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση.

Συσκευασμένο κοτόπουλο (ή και όχι)

Μια συσκευασία κοτόπουλου έχει δύο ημερομηνίες, η μία αφορά την ημερομηνία συσκευασίας και η άλλη την ανάλωση κατά προτίμηση. Η πρώτη δεν σε αφορά, προορίζεται για χρήση από κατασκευαστές και λιανοπωλητές, η δεύτερη όμως είναι σημαντική.

Αν σκοπεύεις να φας το κοτόπουλο εντός 1-2 ημερών, μπορείς να επιλέξεις ένα πακέτο που πλησιάζει την ημερομηνία λήξης του. Εάν δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις μέχρι την ημερομηνία λήξης του, είναι καλύτερο να το καταψύξεις για μελλοντική χρήση.

Είναι επίσης καλύτερο να αγοράσεις το ωμό κοτόπουλο στο τέλος των αγορών σου, ώστε να μειωθεί ο χρόνος που θα μείνει εκτός ψυγείου. Μην αφήνεις το νωπό κοτόπουλο στο αμάξι, αλλά τοποθέτησέ το το συντομότερο δυνατόν είτε στο ψυγείο, είτε στην κατάψυξη.

Στην κατάψυξη, το κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί έως και τουλάχιστον 9 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι καλά σφραγισμένο. Πριν βάλεις το κοτόπουλο στην κατάψυξη, γράψε την ημερομηνία αγοράς στη συσκευασία του για να μπορείς να το παρακολουθείς.

Στο ψυγείο, το φρέσκο, ωμό κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί 1-2 ημέρες.

Συμπέρασμα

Πέταξε κάθε συσκευασμένο κοτόπουλο που έχει λήξει, κάθε κοτόπουλο που βρίσκεται στο ψυγείο για περισσότερο από 2 ημέρες ωμό ή 4 ημέρες μαγειρεμένο ή έχει εκτεθεί σε επικίνδυνες θερμοκρασίες για περισσότερες από 2-3 ώρες. Τέλος, αν έχεις αμφιβολίες, είναι προτιμότερο να μην καταναλώσεις κάτι που μπορεί να σου προξενήσει προβλήματα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.