iStock

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Η κατάψυξη παρατείνει τη ζωή των τροφίμων και διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια είδη που δεν τα πάνε καθόλου καλά με τις θερμοκρασίες της.

Οι καταψύξεις υπάρχουν για να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Μας βοηθούν να πηγαίνουμε –ιδανικά– μια φορά τον μήνα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, για τρόφιμα που μπορούν να μας καλύψουν έως την επόμενη επίσκεψη. Ή για να συντηρούμε προμήθειες από αγνά υλικά που στέλνουν οι άνθρωποί μας από την περιφέρεια.

Στην κατάψυξη μπορούμε να βάλουμε και 2-3 μερίδες από ένα φαγητό που φτιάξαμε σε μεγάλη ποσότητα, ώστε να μη μαγειρεύουμε όλη την ώρα, ακόμα και ψωμί που πήραμε παραπανίσιο. Γενικά, σώζει ζωές και γεύματα. Δεν είναι όμως, προορισμός για τα πάντα.

4 είδη τροφίμων που δεν αγαπούν την κατάψυξη

Ας δούμε τι είναι χρήσιμο να κρατάμε μακριά από τους καταψύκτες.

1. Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε υγρασία

To μαρούλι, το αγγούρι, το ραπανάκι, το σέλινο, το καρπούζι και οι ωμές πατάτες είναι φρούτα και λαχανικά με υψηλό ποσοστό υγρασίας. Αν τα βάλουμε στην κατάψυξη, το νερό που περιέχουν θα εξελιχθεί σε κρυστάλλους πάγου που θα καταστρέψουν την υφή κατά την απόψυξη και θα μετατρέψουν τα τρόφιμα σε πολτό.

μπλανσάρισμα
iStock

Οι ειδικοί προτείνουν να μπλανσάρουμε τα λαχανικά πριν τα καταψύξουμε. Δηλαδή, να τα βουτήξουμε σε ζεστό νερό για 2-3 λεπτά πριν τα εναποθέσουμε σε ένα μπολ με πάγο και νερό, ώστε να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρηθεί το χρώμα.

Αυτό ισχύει για τα περισσότερα λαχανικά, όχι όμως για τις πατάτες, που δύσκολα δεν θα χάσουν το χρώμα και τη γεύση τους.

2. Γαλακτοκομικά

Αν βάλουμε γάλα, γιαούρτι, κρέμα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και μαλακά τυριά στην κατάψυξη, θα χάσουν την κρεμώδη υφή τους, καθώς θα διαχωριστούν το νερό και οι πρωτεΐνες και θα πήξουν όταν καταψυχθούν. Αυτό θα τα κάνει δυσάρεστα στο στόμα μας.

Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να βάζεις στην κατάψυξη
Pexels Pavel Danilyuk

Σε ό,τι αφορά τα σκληρά τυριά, μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη (σε συσκευασία που περιλαμβάνει και χαρτί κουζίνας και αεροστεγές κλείσιμο), αλλά οι ειδικοί συνιστούν ως καλύτερη επιλογή το ψυγείο. Διαφορετικά, θα αλλάξει ο συνδυασμός λίπους, πρωτεΐνης, νερού, βιταμινών και μετάλλων που περιέχουν.

Εάν τώρα έχουμε χρησιμοποιήσει γαλακτοκομικό σε πλήρες γεύμα και θέλουμε να βάλουμε ό,τι έχει περισσέψει στην κατάψυξη, μπορούμε να το κάνουμε άφοβα.

3. Σαλάτες/αλοιφές με βάση τη μαγιονέζα

Η μαγιονέζα και άλλα παρόμοια καρυκεύματα μπορεί να αποκτήσουν σβώλους όταν καταψυχθούν. Γι’ αυτό προτείνεται να βάζουμε στην κατάψυξη όλα τα άλλα υλικά μιας αβγοσαλάτας ή μιας τονοσαλάτας, και να προσθέτουμε τη μαγιονέζα όταν έρθει η ώρα για σερβίρισμα.

4. Πίτες και αρτοσκευάσματα με γέμιση κρέμας

Εξαιρουμένων αυτών που δημιουργήθηκαν με σκοπό να μπουν στην κατάψυξη (όπως αναφέρεται στη συσκευασία τους), όλα τα άλλα επιδόρπια με βάση κρέμα καλό είναι να διατηρούνται στην απλή ψύξη. Αλλιώς, γίνονται νερουλά ή αποκτούν σβώλους.

Τι είναι το «έγκαυμα κατάψυξης»

Ως έγκαυμα κατάψυξης αναφέρεται συνήθως η ξεραμένη και αφυδατωμένη όψη κομματιών κρέατος που έχουμε τοποθετήσει στην κατάψυξη. Προκύπτει από τη μετακίνηση της υγρασίας που έχει το τρόφιμο προς ψυχρότερη επιφάνεια. Δηλαδή, προς τα τοιχώματα της συσκευής ή της συσκευασίας που είναι χαλαρή.

έγκαυμα κατάψυξης
iStock

Για να το αποφύγουμε, επιλέγουμε ειδικές σακούλες τροφίμων που επιτρέπουν τη διατήρηση της υγρασίας. Πρέπει να περικλείουν σφικτά το περιεχόμενο και να είναι καλά κλεισμένες.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το έγκαυμα κατάψυξης δεν χαλάει ένα τρόφιμο. Επηρεάζει ωστόσο, σημαντικά την ποιότητα κρεάτων, ψαριών, μαγειρευτών και leftovers.

Έγκαυμα κατάψυξης μπορεί να πάθει ακόμη και το παγωτό! Το καταλαβαίνεις όταν σχηματίζεται πάνω του ένα στρώμα πάγου και χάνει ένα μέρος της γεύσης του. Διατηρεί το χρώμα του, μπορεί όμως να έχει χάσει την κρεμώδη υφή του και να έχει κρυστάλλους και εσωτερικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.