iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Σου περισσεύουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά; Αν αναρωτιέσαι τι να τα κάνεις, σου λέμε να τα βάλεις στην κατάψυξη. Πώς; Συνέχισε το διάβασμα και θα μάθεις.

Ζούμε σε μια χώρα όπου δεν στερούμαστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Πολλοί από εμάς έχουμε μποστάνι ή ξέρουμε κάποιον που έχει και ανά τακτά διαστήματα μας προμηθεύει με κάθε λογής καλούδια.

Αν βρεθείς με ποσότητες φρέσκων προϊόντων που δεν προλαβαίνεις να αξιοποιήσεις (ακόμα και με τα σακουλάκια που παρατείνουν τη φρεσκάδα τους), σου έχουμε συμβουλές για την κατάψυξή τους. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο το να αγοράζεις έτοιμα κατεψυγμένα προϊόντα από το σούπερ μάρκετ, αλλά ούτε ιδιαίτερα δύσκολο.

Τα βασικά βήματα για να καταψύξεις λαχανικά

Αφού καθαρίσεις και τεμαχίσεις τα λαχανικά, ακολουθείς τα παρακάτω βήματα.

  1. Ζεμάτισμα: Το ζεμάτισμα ή μπλανσάρισμα δεν αποτελεί μέθοδο συντήρησης των τροφίμων, αλλά μέθοδο προετοιμασίας, ώστε να ακολουθήσει μετά κάποια μέθοδος συντήρησης, όπως η κατάψυξη. Εφαρμόζεται σε όλα σχεδόν τα λαχανικά (και σε ορισμένα φρούτα, αλλά όχι σε όλα). Σκοπός είναι η αδρανοποίηση ή καταστροφή των ενζύμων που προκαλούν μεταβολές στο χρώμα, το άρωμα, την υφή και την θρεπτική αξία τους κατά το διάστημα της συντήρησης.
  2. Πάγωμα: Αφού ζεματίσεις την τροφή που έχεις επιλέξει, μεταφέρεις τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό.
  3. Στέγνωμα: Τα στραγγίζεις καλά και τα στεγνώνεις ταμποναριστά. Πριν τα καταψύξεις, απλώνεις τα κομμένα λαχανικά σε μονή στρώση πάνω σε ένα μεγάλο ταψί και τα βάζεις στην κατάψυξη. Έτσι, δεν θα κολλήσουν μεταξύ του και θα μπορείς να χρησιμοποιείς κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεσαι.
  4. Αποθήκευση: Συσκεύασε τα κατεψυγμένα λαχανικά σε ειδικές σακούλες κατάψυξης και αφαίρεσε όσο περισσότερο αέρα μπορείς.

iStock

Πώς να καταψύξεις 5 τροφές

1. Πιπεριές: Αφαίρεσε τους σπόρους και κόψε σε κομμάτια περίπου 1,5 εκ. Ζεμάτισέ τα για 2-3 λεπτά. Μπορείς να τα αποψύξεις είτε στον φούρνο μικροκυμάτων (1-2 λεπτά) είτε στον ατμό (2-3 λεπτά).

2. Μπρόκολο και κουνουπίδι: Κόψε τα λαχανικά σου σε μπουκίτσες (2,5-3,5 εκ.) και ζεμάτισέ τις για 3 λεπτά. Μπορείς να τις αποψύξεις είτε στον φούρνο μικροκυμάτων (2-4 λεπτά) είτε στον ατμό (2-4 λεπτά).

3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Αφαίρεσε τυχόν σκληρά στελέχη και/ή ίνες και αν θες, ψιλόκοψέ τα. Ζεμάτισέ τα για 2-3 λεπτά. Μπορείς να τα αποψύξεις είτε στον φούρνο μικροκυμάτων (1-2 λεπτά) είτε στον ατμό (2-3 λεπτά).

iStock

4. Νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα: Αφαιρείς τα κουκούτσια, τα κόβεις σε έξι κομμάτια και τα καταψύχεις. Τα κατεψυγμένα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως τα φρέσκα, αλλά πρέπει πρώτα να τα ξεπαγώσεις. Μην τα αφήσεις, ωστόσο, να ξεπαγώσουν αρκετές ώρες.

5. Φράουλες: Αφαιρείς το στέλεχος και κόβεις τις μεγάλες τη μέση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.