iStock

ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΣΟΥ

Αν σου αρέσει το ανθρακούχο νερό, αλλά ταυτόχρονα σού προκαλεί ενόχληση, υπάρχουν τρόποι να το απολαμβάνεις χωρίς να υποφέρεις από ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Εάν είσαι και εσύ ένας από τους ανθρώπους που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου –25 με 45 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με δύο στους τρεις απ' αυτούς να είναι γυναίκες– αλλά ταυτόχρονα λατρεύεις το ανθρακούχο νερό, μπορείς να κάνεις μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου για να ανακουφίσεις τα συμπτώματα.

Κάποια τρόφιμα και ποτά συνδέονται άμεσα και έντονα με τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, προκαλώντας αέρια και φούσκωμα. Τέτοια είναι τα κρεμμύδια, το λάχανο αλλά και ο καφές. Κάποια άλλα μπορεί να μην είναι τόσο προφανή αλλά μπορεί να συμβάλλουν και αυτά με συγκαλυμμένο τρόπο στην πεπτική σου δυσφορία, όπως για παράδειγμα το ανθρακούχο νερό.

«Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση ανθρακούχου νερού σχετίζεται με ορισμένους τύπους συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου», αναφέρει η Maddie Pasquariello, MS, RDN, στην κλινική East Coast Health στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Μελέτη του 2012 στο περιοδικό BMC Gastroenterology σημειώνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη ανθρακούχων ποτών, συσχετίστηκε με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου με διάρροια (IBS-D).

Πως το ανθρακουχο νερό δεν θα πειράξει το στομάχι σου
iStock

«Είναι εξαιρετικά απίθανο τα ανθρακούχα ποτά να προκαλούν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Ο λόγος που κάποιοι αισθάνονται ότι τα συμπτώματα του γαστρεντερικού τους συστήματος επιδεινώνονται όταν πίνουν ανθρακούχο νερό, οφείλεται κυρίως στο φούσκωμα και τα αέρια», εξηγεί η Maddie Pasquariello.

Αυτά τα δύο συμπτώματα είναι κοινά για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καθώς και για όσους έχουν κάθε τόσο ήπιες πεπτικές ενοχλήσεις. «Οτιδήποτε επιδεινώνει αυτά τα συμπτώματα ενισχύει την γενικότερη δυσφορία», συνεχίζει η κα Pasquariello. «Η δυσφορία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει άγχος που δυσκολεύει τη διαδικασία της πέψης».

Εάν το ανθρακούχο νερό έχει γίνει καθημερινή σου συνήθεια, υπάρχουν 3 τρόποι που θα το κάνουν πιο φιλικό για το στομάχι σου.

#1 Δώσε προτεραιότητα στο μη ανθρακούχο νερό

Η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης είναι πολύ σημαντική για όσους υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα. Πίνοντας αρκετό νερό βοηθάς στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από την τροφή, μαλακώνεις την τροφή που έχεις χωνέψει και έτσι αποφεύγεις τη δυσκοιλιότητα, προλαμβάνεις τις κράμπες και τον κοιλιακό πόνο.

Για την ενυδάτωσή σου κατανάλωσε περισσότερα ποτήρια μη ανθρακούχου νερού και λιγότερα ανθρακούχου. Επίσης μην αντικαθιστάς το νερό με αναψυκτικά, όπως σόδα ή με χυμό φρούτων, γιατί είναι πιο όξινα ακόμη και από το ανθρακούχο νερό, οπότε όσον αφορά το πεπτικό σου δεν είναι μια καλή επιλογή.

Πως το ανθρακουχο νερό δεν θα πειράξει το στομάχι σου
iStock

#2 Ανάμειξέ το με μη ανθρακούχο

Αν διαπιστώσεις ότι το ανθρακούχο νερό σού προκαλεί φούσκωμα ή αέρια ανάμειξέ το με μη ανθρακούχο ώστε να μειώσεις τη συνολική συγκέντρωση του ανθρακικού. Εάν το απλό νερό σού φαίνεται άνοστο, πρόσθεσε μια φέτα λεμονιού, λίγο αγγούρι ή μέντα.

# Επίλεξε λιγότερο όξινο ανθρακούχο νερό

Το ευαίσθητο στομάχι σου μπορεί να τα πάει καλύτερα με λιγότερο όξινες ποικιλίες ανθρακούχου νερού από διάφορες ετικέτες. «Αν παρατηρήσεις δυσφορία με ορισμένα είδη νερού ή συγκεκριμένες ετικέτες, μπορείς να διακόψεις για κάποιο χρονικό διάστημα την κατανάλωσή τους, ώστε να μπορέσεις να εκτιμήσεις ποιο είναι το κατάλληλο για σένα ή αν ο επιβαρυντικός παράγοντας δεν είναι το ανθρακούχο νερό, αλλά φταίει κάτι άλλο στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής σου», συμβουλεύει η Maddie Pasquariello.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.