iStock

REVERSE DIET: ΓΙΑΤΙ Η «ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΔΙΑΙΤΑ» ΕΓΙΝΕ TREND ΣΤΟ TIKTOK

Έχεις δει στο TikTok αυτούς που εκθειάζουν τη reverse diet; Αυτή η «αντίστροφη δίαιτα» επινοήθηκε από body builder και στοχεύει στον μεταβολισμό.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα επιλέγαμε πώς θέλουμε να είναι τα μαλλιά, τα μάτια και ό,τι άλλο έχουμε πάνω μας και θα ήμασταν όσα κιλά θέλαμε. Για πάντα. Βέβαια, βάζω στοίχημα πως πάλι θα βρίσκαμε τον τρόπο να εξελίξουμε μια ουτοπία σε δυστοπία, αφού μάλλον είναι στη φύση μας να θέλουμε ό,τι δεν έχουμε και, κυρίως, να επιθυμούμε να το αποκτήσουμε με τον πιο ανώδυνο και απλό τρόπο.

Έχω την αίσθηση ότι αν ήταν τόσο εύκολο να αλλάξουμε ό,τι θέλουμε να ξεφορτωθούμε, δεν θα εκτιμούσαμε επαρκώς τα νέα δεδομένα, αφού ούτως ή άλλως θα είχαμε τη δυνατότητα να τα ξαναλλάξουμε. Οπότε μάλλον η αναζήτηση δεν θα τελείωνε ποτέ. Είναι αυτό ζωή;

Και, εν πάση περιπτώσει, μάλλον έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να κάνουμε δουλειά για να δούμε τις αλλαγές που επιθυμούμε πάνω μας και μέσα μας. Όσο κι αν επιμένεις, θα συνεχίσω να πιστεύω πως είναι άλλο πράγμα η κατάκτηση, μεγάλο!

Σκέψου να χάνεις πέντε κιλά σε δύο ημέρες. Σου αρέσει αυτή η προοπτική; Nα σου θυμίσω πως η πολύ γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως οι πέτρες στη χολή, η απώλεια μυών και οι υπερβολική κόπωση. Σου αρέσει ακόμα; Αν ναι, σταματώ εδώ. Αν το ξανασκέφτεσαι, ήρθε η ώρα να διαβάσεις για το νέο trend στο TikTok: τη reverse diet.

@gianna.gfit Reverse dieting is what most of my clients (AND I) had to go through in order to reach the desired physique goals! You have to take care of your body! NOT starve it! #transformation#motivation#health#fitness#nutritioncoach#nutrition #reversediet#diet#weightloss#weightlosstips#advice#tips ♬ original sound - Gianna Gentile

Αυτοί που έκαναν διάσημη την «αντίστροφη δίαιτα» στο TikTok υποστηρίζουν ότι μπορούμε να χάνουμε κιλά ενώ αυξάνουμε τις θερμίδες μας, μέσω της αύξησης του μεταβολισμού. Κάτι που δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

H reverse diet ήταν ανακάλυψη ενός bodybuilder. Πριν προχωρήσεις κράτα το εξής: Όταν μειώνουμε την πρόσληψη θερμίδων και χάνουμε κιλά, ο μεταβολισμός μας πέφτει. Για να χάσουμε λίπος, πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τις θερμίδες. Συνήθως ξαναπαίρνουμε τα κιλά μετά την όποια δίαιτα, γιατί σταματάμε να τρώμε πολύ λίγο. Και μετά… το πιάνουμε από την αρχή.

Reverse diet: Γιατί η «αντίστροφη δίαιτα» έγινε trend στο TikTok
iStock

Τι έκαναν οι bodybuilders πριν έρθει η reverse diet

Ο γενικός άξονας της διατροφής μας είναι πως όταν τρώμε περισσότερες θερμίδες από όσες καίμε παίρνουμε βάρος, ενώ όταν τρώμε λιγότερες θερμίδες από εκείνες που καίμε χάνουμε βάρος.

Πριν εμφανιστεί η reverse diet στο προσκήνιο, οι επαγγελματίες του είδους ακολουθούσαν την εξής πρακτική: off season, όταν δεν είχαν διαγωνισμoύς, προσπαθούσαν να πάρουν όσο περισσότερο βάρος και μυϊκή μάζα μπορούσαν. Τρώγοντας όμως τεράστιες ποσότητες από ό,τι ήθελαν, έπαιρναν και λίπος.

Τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την εμφάνιση στην σκηνή, μείωναν σταδιακά την καρδιαγγειακή άσκηση και επικεντρώνονταν στην ενδυνάμωση για να αυξήσουν τον μεταβολισμό τους. Παράλληλα, ακολουθούσαν άκρως περιοριστική δίαιτα, ώστε να χάσουν το περισσότερο λίπος και να φανούν στο έπακρο οι μύες τους. Διαδικασία που επιβραδύνει τον μεταβολισμό.

Άπαξ και τελείωνε η δουλειά, επέστρεφαν σε λουκούλλεια γεύματα και μοιραία αυξάνονταν γρήγορα ξανά το λίπος και το βάρος τους. Όλες αυτές οι ακραίες αλλαγές «κολλούν» τον μεταβολισμό και ενίοτε προκαλούν γενικότερα προβλήματα υγείας.

Reverse diet: Γιατί η «αντίστροφη δίαιτα» έγινε trend στο TikTok
iStock

Τι άλλαξε η reverse diet

Ο Layne Norton υπήρξε επαγγελματίας bodybuilder και γυμναστής, πριν πάρει διδακτορικό στις επιστήμες διατροφής. Ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε τη reverse diet. Έγινε γνωστή ως αντίστροφη δίαιτα γιατί ο Norton έκανε το αντίθετο από τους ανταγωνιστές του: μετά την ακραία δίαιτα αύξανε τις μερίδες του σταδιακά. Όταν τελείωνε το event στο οποίο μετείχε, επέστρεφε πιο ομαλά σε ένα κανονικό πρόγραμμα διατροφής, που του επέτρεπε να κρατήσει μακριά το πολύ λίπος.

Όταν δεν πας από το ένα άκρο στο άλλο, όταν επιλέγεις ομαλή μετάβαση (πιο αργή και προσεκτική), ελαχιστοποιείς και την αύξηση του λίπους. Καθώς αυξάνεις σταδιακά την πρόσληψη θερμίδων μετά τη δίαιτα, σε διάρκεια εβδομάδων ή και μηνών, αυξάνεται ομαλά και ο μεταβολισμός σου, αποτρέπεται η επιστροφή του λίπους, διαχειρίζεσαι καλύτερα τα επίπεδα της πείνας και κρατάς μακριά τα κιλά που έχασες.

Ο παράγοντας που μπορεί να κάνει λειτουργική τη reverse diet είναι η μεταβολική προσαρμογή (προσαρμοστική θερμογένεση).

Σύμφωνα με το Healthline, η μεταβολική προσαρμογή βασίζεται στους εξής μηχανισμούς:

  • Αλλαγές ορμονών: Το σώμα απελευθερώνει ή καταστέλλει διάφορες ορμόνες (π.χ. γκρελίνη, ινσουλίνη, λεπτίνη, πεπτίδιο YY), για να αυξήσει την πείνα και να μας ωθήσει να φάμε περισσότερο.
  • Μείωση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας: Το σώμα μας εστιάζει την ενέργειά του σε ζωτικά όργανα για να μας κρατήσει ζωντανούς. Λιγότερη ενέργεια αφιερώνεται σε μη βασικές λειτουργίες, όπως η ανάπτυξη μαλλιών και νυχιών.
  • Μείωση της θερμογένεσης της δραστηριότητας άσκησης: Αισθανόμαστε ότι έχουμε λιγότερη ενέργεια για να ασκηθούμε ή βλέπουμε αξιοσημείωτη πτώση στην απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι θα κάψουμε λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.
  • Μείωση της θερμογένεσης της δραστηριότητας εκτός άσκησης: Περιλαμβάνει κάθε ενέργεια που καταναλώνεται για καθημερινές εργασίες, όπως περπάτημα, ταραχή και γενική κίνηση. Ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιείται όταν π.χ. ψάχνεις με μανία να παρκάρεις όσο πιο κοντά μπορείς στον προορισμό σου ή περπατάς και μιλάς ταυτόχρονα στο τηλέφωνο.
  • Επιβράδυνση της πέψης: Κατά τη διάρκεια περιόδων περιορισμού των θερμίδων, το σώμα μπορεί να επιβραδύνει την πέψη για να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και θερμίδες.

@leah.roga How eating more helped me lose weight and fix my metabolism #reversedieting #weightlosstips #nutrition ♬ Candy Crush - David Das

Ό,τι άλλο ακούσεις (στο TikTok) για τη reverse diet, όπως για παράδειγμα ότι μπορείς να τρως περισσότερο και να χάνεις κιλά χωρίς να έχει προηγηθεί δίαιτα, δεν ισχύει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.