Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ VEGAN ΑΛΛΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΕΙΣ;

Με την ευκαιρία του Veganuary challenge, που μας θέλει να δοκιμάζουμε για έναν τουλάχιστον μήνα τα οφέλη της vegan διατροφής, μοιράζομαι μαζί σας τα SOS για να μη στερηθείτε τίποτα και να απολαύσετε μόνο τα θετικά αυτής της τεράστιας αλλαγής στη διατροφή και, εν τέλει, στην υγεία σας.

Συνήθως τον Γενάρη πατάμε reset σε πολλά, κυρίως στον τρόπο που ζούμε και τρεφόμαστε. Ως πρώτος μήνας του χρόνου, είναι η Δευτέρα που ξεπερνάει όλες τις Δευτέρες σε νέα ξεκινήματα. Αν σκέφτεστε να αλλάξετε διατροφή και να δοκιμάσετε την αυστηρή χορτοφαγία, να γίνετε με άλλα λόγια vegan, η αρχή του χρόνου είναι η καλύτερη στιγμή. Ειδικά αν αισθάνεστε τον κορεσμό και τη χαμηλή ενέργεια που φέρνει μαζί της η ασυδοσία των γιορτών – ή αν σας έχει ρίξει σε αδιέξοδο η κλιματική αλλαγή, που συνδέεται άρρηκτα με την κρεατοφαγία.

Για να δώσουμε και ένα παραπάνω σπρωξιματάκι στην απόφαση, σκεφτείτε το και απλά, σαν challenge ενός μήνα. Αυτό ακριβώς είναι το Veganuary, το οποίο ξεκίνησε το 2014 μία βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση ενός vegan τρόπου ζωής για ολόκληρο τον μήνα Ιανουάριο.

Ναι, η λέξη «Veganuary» προκύπτει από το «vegan» και το «January». Το 2015 οι συμμετέχοντες στο challenge ήταν 12.800, ενώ μέχρι το 2021 είχαν φτάσει τους 513.663. Το 2022, ξεπέρασαν τους από 629.000! Και, βέβαια, θα δεις αρκετούς διάσημους να το στηρίζουν.

Τι θα ήθελα να ξέρω όταν έγινα vegan

Εάν λοιπόν είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε τουλάχιστον για έναν μήνα πώς είναι να είσαι vegan, αλλά δεν ξέρετε πώς, είμαι εδώ να σας πιάσω από το χέρι και να σας μυήσω στα tips που θα ήθελα να γνωρίζω κι εγώ, όταν αποφάσισα να γίνω vegan πριν από πολλά χρόνια. Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι όταν ξεκίνησα την αυστηρή χορτοφαγία, κανείς δεν ήξερε για τι πράγμα μιλάω και συχνά επέλεγα να πω απλά ότι «νηστεύω». Στα café δεν υπήρχε περίπτωση να βρεις φυτικό γάλα (σήμερα μέχρι και στα bar των καραβιών έχουν δύο επιλογές) και η μόνη εποχή που μπορούσα να είμαι ξέγνοιαστη έξω από το σπίτι ήταν όταν οι φούρνοι-αλυσίδες άρχιζαν να βάζουν στις βιτρίνες τους νηστίσιμες λιχουδιές.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για έναν vegan, αφού οι επιλογές είναι πολλές, τόσο σε εστιατόρια, όσο και σε έτοιμα γεύματα που βρίσκει κανείς στο σούπερ μάρκετ. Εάν λοιπόν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε και τι θα τρώτε, ξεκινήστε από εκεί. Αφιερώστε λίγο χρόνο στην έρευνα και θα δείτε πως, πέρα από τα προϊόντα που διαφημίζονται ως vegan, υπάρχουν πολλά ακόμα που είναι εξ ορισμού αυστηρά χορτοφαγικά. Το σπανακόρυζο, τα γεμιστά, τα λαδερά, κυκλοφορούν σε συσκευασίες έτοιμες για μαγείρεμα.

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan αλλά φοβάσαι ότι θα δυσκολευτείς;
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Πέρα από αυτά, μπορείτε να βρείτε φανταστικές χορτοφαγικές συνταγές, ενώ η λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Όσπρια (προτιμήστε βιολογικά), τα οποία θα μαγειρέψετε ή θα βράσετε για σαλάτες, ή θα μετατρέψετε σε λαχταριστά dip με ταχίνι, λάδι, λεμόνι και μπαχαρικά.
  • Ξηρούς καρπούς (προτιμήστε τους ανάλατους κι ελαφρώς καβουρδισμένους, είναι οι πιο νόστιμοι). Δείτε και πώς βοηθάει να τους μουλιάζετε πριν τους καταναλώσετε.
  • Παστέλια με σουσάμι, αμύγδαλα και μέλι (όχι γλυκόζη και ζάχαρη). Τα μελεκούνια είναι η καλύτερη εκδοχή του καθαρού και νόστιμου παστελιού.
  • Βρόμη, φαγόπυρο, μαύρο ρύζι, σιτάρι, κινόα. Τα βράζουμε αφού τα μουλιάσουμε και τα συνδυάζουμε με όσπρια για ένα σούπερ δυναμωτικό γεύμα, ή σε σαλάτες με πολλά διαφορετικά λαχανικά.
  • Αποξηραμένα φρούτα, όπως παπάγια και σύκα. Μαζί με μερικούς ξηρούς καρπούς είναι το τέλειο σνακ.
  • Ναι, τα πατατάκια είναι vegan, όπως και οι φυστικόμπαλες. Τσεκάρετε πρώτα τα συστατικά, γιατί κάποιες πιο σύνθετες γεύσεις έχουν ζωικά παράγωγα.
  • Πολλές κονσέρβες κρύβουν έτοιμα vegan γεύματα, όπως γίγαντες, καλαμπόκι, ντολμαδάκια κ.λπ.
  • Τώρα πια υπάρχουν και αμέτρητα φυτικά γάλατα, ακόμη και νοστιμότατα φυτικά γιαούρτια! Μετά από ενδελεχή έρευνα (τα έχω πιει ΟΛΑ), εγώ έχω καταλήξει στο γάλα βρόμης. Είναι το πιο νόστιμο, το καλύτερα απορροφήσιμο, και ταιριάζει άψογα με τον καφέ.
  • Στοκάρετε σε αβοκάντο, τα οποία γίνονται η βάση για πολλά λαχταριστά γλυκά που θα βρείτε online, όπως μους σοκολάτας.
  • Το ίδιο ισχύει με τα ανάλατα, ωμά κάσιους, που γίνονται τέλειο vegan τυρί ή cheesecake.
  • Αυτή είναι η αφορμή να ανακαλύψετε και να ενσωματώσετε στη διατροφή σας και νέες γεύσεις. Η διατροφική μαγιά, πλούσια σε βιταμίνες Β, γίνεται γαρνιτούρα σε μακαρονάδες, δίνει τέλεια τυρένια γεύση στα pop corn και είναι βασικό συστατικό του vegan τυριού αν τη χτυπήσετε στο multi με μουλιασμένα κάσιους, σκόρδο, λάδι και αλάτι.
  • Ναι, ήρθε η ώρα να μάθετε το τόφου και να ξεπεράσετε την προκατάληψη που το θέλει ένα άνοστο, αδιάφορο συστατικό. Μόλις ανακαλύψετε πόσες πτυχές αποκτά όταν το μαρινάρετε ή το τηγανίσετε, θα αλλάξετε γνώμη μια για πάντα.
  • Στοκάρετε την κατάψυξή σας με φρούτα που θα γίνουν ωραία smoothies ή γρανίτες, και ανακαλύψτε πώς θα κάνετε τέλειο, κρεμώδες παγωτό με παγωμένες μπανάνες.
  • Αγοράστε τα συστατικά κι ετοιμάστε σπιτικές μπάρες, που θα έχετε πάντα μαζί σας.
  • Μη φοβάστε να πάτε στο ζαχαροπλαστείο! Από τον κορμό σοκολάτας μέχρι κάποια σιροπιαστά, οι vegan επιλογές είναι πολλές και τέλειες.

Ευχαριστώ, είμαι vegan

Κάποια στιγμή, που αισθάνθηκα ότι οι γνώσεις μου άρχισαν να περιορίζονται, ανακάλυψα και παρακολούθησα σεμινάρια μαγειρικής με μία φοβερή vegan chef. Ξαφνικά το ρεπερτόριό μου έγινε τόσο πλούσιο, που όλη η υπόλοιπη οικογένεια έτρωγε από τα «δικά μου» φαγητά.

Ψάξτε online και θα βρείτε πολλά workshops, εγώ είχα παρακολουθήσει του troofoodliberation (έτσι θα τους βρείτε και στο Instagram).

Εάν φοβάστε ότι το να επιλέξετε μία vegan διατροφή σας αποκλείει από την κοινωνική σας ζωή, κάνετε λάθος. Θυμάμαι στην αρχή να πηγαίνω για φαγητό ήδη φαγωμένη και να λέω «ευχαριστώ, δεν πεινάω». Το μεγάλο λάθος που έκανα συχνά, ήταν να λέω ότι είμαι vegan.  Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, η ατάκα πυροδοτεί σε κάποιους μία άσχημη αντίδραση, που κυμαίνεται ανάμεσα στον χλευασμό (οι γνωστές ατάκες με τα μαρούλια) και την «περιέργεια», όπως «μα δε σου λείπει το κρέας;», ή «πώς είσαι σίγουρη ότι παίρνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά;».

Το λάθος μου έγινε μεγαλύτερο όταν άρχισα να απαντώ με ατάκες του τύπου: Οι εξετάσεις μου είναι πολύ καλύτερες από τις δικές σου. Το ξέρεις ότι τρώγοντας κρέας δίνεις στον οργανισμό σου πτωμαΐνη; Η χοληστερίνη σου πώς πάει;

Πέρασαν χρόνια μέχρι να καταλάβω ότι δεν υπήρχε λόγος να μπαίνω σε διαμάχη. Από τότε, το «είμαι vegan» έγινε «ευχαριστώ, κάνω δίαιτα» ή «νηστεύω», «έχω ένα θέμα με το στομάχι, θα φάω μόνο το χ, ψ, ω». Έτσι, κανείς δεν αισθάνεται ότι απειλώ με τις επιλογές μου το δικό του lifestyle και είμαστε όλοι καλά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.