iStock

ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΤΡΩΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ

Ότι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και γενικά τα εσπεριδοειδή είναι ωφέλιμα δεν το αμφισβητεί κανείς. Ωστόσο, η ώρα που τα καταναλώνουμε παίζει ρόλο στο πώς επιδρούν στον οργανισμό μας.

Τα εσπεριδοειδή είναι γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, με όλα τα οφέλη που έχει αυτή για την υγεία μας: Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμβάλλει στην υγεία του δέρματος, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου και στην απορρόφηση του σιδήρου, και μας προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.

Το κάλιο που περιέχουν τα εσπεριδοειδή μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό, συμβάλλει στην ενυδάτωση μας.

Το νόμισμα, βέβαια, έχει και άλλη όψη.

Η οξύτητα των εσπεριδοειδών μπορεί να ερεθίσει την επένδυση του στομάχου και να προκαλέσει καούρα, δυσπεψία ή φούσκωμα, ειδικά σε άτομα που είναι ήδη επιρρεπή σε αυτά τα πεπτικά προβλήματα. Ορισμένες ενώσεις τους, όπως οι πολυφαινόλες, οι τανίνες και τα οξαλικά, μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση κάποιων θρεπτικών συστατικών (π.χ. ασβέστιο), όταν καταναλώνονται απευθείας μετά το γεύμα και δη σε μεγάλες ποσότητες.

εσπεριδοειδή
iStock

Επίσης, αν τα φάμε αμέσως μετά το γεύμα, τα φυσικά σάκχαρα που έχουν συν αυτά του γεύματος ανεβάζουν πολύ γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που μετά πέφτουν επίσης γρήγορα, με αποτέλεσμα να προκαλείται αίσθημα κόπωσης ή μια λαχτάρα για να φάμε κάτι ακόμα.

Ακόμη, η υπερβολική κατανάλωση εσπεριδοειδών –ειδικά έπειτα από ένα γεύμα– μπορεί να συμβάλει στην πρόσληψη θερμίδων που ξεπερνά την ενεργειακή δαπάνη. Αυτό δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Εσπεριδοειδή και φάρμακα

Εάν λαμβάνουμε φάρμακα, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε αν αλληλεπιδρούν με τα εσπεριδοειδή με τρόπο που να επηρεάζει την απορροφητικότητα ή την αποτελεσματικότητά τους. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορεί να μην έχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα από τη φαρμακευτική αγωγή.

Τέτοια είναι κάποια φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της στηθάγχης, και ορισμένα που συνταγογραφούνται έπειτα από μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Επίσης, ειδικά το γκρέιπφρουτ επηρεάζει τη δράση ορισμένων αντικαταθλιπτικών και άλλων σημαντικών φαρμάκων.

Οι ασφαλέστερες ώρες για να φάμε εσπεριδοειδή

Η έρευνα ενημερώνει πως η κατανάλωση εσπεριδοειδών με άδειο στομάχι μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του οξέος του στομάχου και στη μείωση του κινδύνου πεπτικής δυσφορίας.

Μεταξύ των γευμάτων, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα και των συντριβών – ειδικά για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη.

εσπεριδοειδή
Unsplash Tyson

Τα εσπεριδοειδή μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους και ως υγιεινό και δροσιστικό σνακ. Μπορούμε να τα συνδυάσουμε και με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως είναι οι ξηροί καρποί και το γιαούρτι.

Η βασική οδηγία κατανάλωσης

Διατροφολόγοι προτείνουν κατ’ αρχάς να «ακούμε» το σώμα μας. Δηλαδή, αν φάμε ένα μανταρίνι ή ένα πορτοκάλι και λίγο αργότερα νιώσουμε πεπτικές ενοχλήσεις, θα χρειαστεί να κάνουμε κάποιες «προσαρμογές» στη χρήση. Η πρώτη και κύρια είναι να φάμε ένα εσπεριδοειδές με άδειο στομάχι ή τουλάχιστον 30 λεπτά (ιδανικά 1 ώρα) μετά το γεύμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.