Pexels Mikhail Nilov

ΤΑ 5 ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΕ ΠΑΚΕΤΟ – ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ

Παρήγγειλες delivery ή πήρες φαγητό σε πακέτο από το εστιατόριο; Δες τα 5 πιο συχνά λάθη στη συντήρηση και το ζέσταμά του – και πώς να τα αποφύγεις σύμφωνα με ειδικούς.

Το αγαπημένο σου delivery –ή και το πακέτο με το φαγητό που περίσσεψε στο εστιατόριο– είναι σίγουρα μια δελεαστική ιδέα. Έχεις εξασφαλίσει το επόμενο γεύμα σου χωρίς κόπο, με τον νεροχύτη σου απαλλαγμένο από αρκετή λάντζα.

Βέβαια, ακόμα και το φαγητό που έχει φτάσει στα χέρια σου μαγειρεμένο θέλει μια κάποια προσοχή. Δες παρακάτω πέντε συνηθισμένα λάθη που, σύμφωνα με ειδικούς, επηρεάζουν την ποιότητα του φαγητού που προμηθεύεσαι απέξω.

1. Αφήνεις το φαγητό σε πακέτο πολλή ώρα εκτός ψυγείου

Έχεις απολαύσει το φαγητό που παρήγγειλες στο σπίτι, παρακολουθώντας την αγαπημένη σου σειρά. Ό,τι έχει περισσέψει καλό θα ήταν να μη μείνει εκτεθειμένο μέχρι να δεις άλλα δυο-τρία επεισόδια. Ομοίως, αν επέστρεψες από το αγαπημένο σου εστιατόριο με πακέτα από το γεύμα που δεν καταναλώθηκε, είναι προτιμότερο να μην το παρατήσεις στον πάγκο της κουζίνας για να ασχοληθείς με το κινητό σου (όλοι γνωρίζουμε πόσο χρονοβόρα μπορεί να είναι η διαδικασία αυτή).

Τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη με το φαγητό σε πακέτο – και πώς να τα αποφύγεις
iStock

Η Vanessa Coffman, ειδικός δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος και διευθύντρια του Alliance to Stop Foodborne Illness, αναφέρει ότι δεν πρέπει να αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητό σε πακέτο εκτός ψυγείου για περισσότερες από δύο ώρες μετά την ολοκλήρωση του γεύματος. «Σε αυτό το χρονικό διάστημα και στις θερμοκρασίες της “επικίνδυνης ζώνης” (από περίπου 4 έως 60°C), μπορούν τάχιστα να αναπτυχθούν βακτήρια όπως το E.coli και η σαλμονέλα. Εάν το μαγειρεμένο φαγητό μείνει για περισσότερες από δύο ώρες εκτός ψυγείου (ή περισσότερο από μία ώρα στους 32°C περίπου), είναι καλύτερα να μην καταναλωθεί», προσθέτει η Dr. Coffman.

2. Πώς ξαναζεσταίνεις το φαγητό;

Αφού έπραξες σωστά και έβαλες εγκαίρως το φαγητό στο ψυγείο, καλό θα ήταν να το ζεστάνεις με υγιεινό τρόπο. Ο φούρνος μικροκυμάτων –όσο χρήσιμος κι αν είναι– δεν αποτελεί τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο να ζεστάνεις την τροφή σου.

Όπως λέει και η Dr. Coffman, δεν θερμαίνει ομοιόμορφα το φαγητό, αφήνοντας κρύα κάποια μέρη του, οπότε δεν καταστρέφονται πιθανά βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί (ειδικά στα κρεατικά και στις αμυλούχες τροφές).

φούρνος μικροκυμάτων
iStock

Για τον λόγο αυτό, η ειδικός προτείνει όταν χρησιμοποιείς φούρνο μικροκυμάτων να ανακατεύεις το φαγητό σου και να βεβαιωθείς ότι έχει ζεσταθεί αρκετά, βλέποντάς το να αχνίζει.

3. Ξεχνάς να το καταναλώσεις εγκαίρως

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος σύμφωνα με την ειδικό είναι ότι αργούμε να καταναλώσουμε το μαγειρεμένο φαγητό που έχουμε στο ψυγείο. Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να περάσουν παραπάνω από 3-4 μέρες μέχρι να φάμε ό,τι έχουμε βάλει στο ψυγείο, καθώς με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσονται στις τροφές βλαβερά βακτήρια, ακόμα και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, ακόμα και πριν την πάροδο λίγων ημερών, η Dr. Coffman επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τρώμε κάτι που καταλαβαίνουμε ότι έχει αλλοιωθεί η γεύση, η μυρωδιά ή η όψη του. Σε κάθε περίπτωση, μια καλή ιδέα είναι να σημειώνουμε πάνω στο δοχείο του φαγητού την ημερομηνία που το τοποθετήσαμε στο ψυγείο.

Εναλλακτικά, μπορούμε να καταψύξουμε το φαγητό εξαρχής, καθώς η κατάψυξη θα του χαρίσει μεγαλύτερο χρόνο ζωής, όπως επιβεβαιώνει και η Shanina Knighton, ειδική στην πρόληψη λοιμώξεων – αρκεί να μην παραλείψουμε να σημειώσουμε την ημερομηνία κατάψυξης, ώστε να θυμόμαστε πότε το καταψύξαμε.

4. Χρησιμοποιούμε λάθος δοχεία για να ζεστάνουμε το φαγητό

Μπορεί να είναι βολικά αυτά τα ταπεράκια στα οποία λαμβάνουμε το φαγητό σε πακέτο, αλλά τα περισσότερα δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Όπως λέει η Knighton, όταν ζεσταθούν απελευθερώνουν μικροπλαστικά και συνθετικές χημικές ουσίες που είναι βλαβερές για τον οργανισμό, ειδικά όταν οι τροφές είναι λιπαρές ή όξινες. Για τον λόγο αυτό, η ίδια προτείνει να χρησιμοποιούμε γυάλινα σκεύη ή ειδικά πλαστικά δοχεία BPA-free (χωρίς δισφαινόλη Α) για να ζεστάνουμε το γεύμα μας.

5. Ξεχνάμε να πλύνουμε τα χέρια μας (μην γελάσεις, συμβαίνει)

Μπορεί να μοιάζει αυτονόητο, αλλά οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η πλημμελής καθαριότητα των χεριών, ειδικά πριν έρθουν σε επαφή με την τροφή που θα καταναλώσουμε, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βλαβερή για τον οργανισμό. Καθώς τα χέρια μας εκτίθενται διαρκώς σε μικρόβια και βακτήρια, είναι απαραίτητο να τα πλένουμε προσεκτικά, με άφθονο σαπούνι και νερό πριν ασχοληθούμε με το φαγητό μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.