iStock

ΘΕΣ ΝΑ ΚΟΨΕΙΣ ΤΙΣ ΕΝΟΧΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ; ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ

Αναρωτιέσαι πώς θα περιορίσεις τις λιγούρες και θα καταφέρεις να κάψεις λίπος; Μία βιοχημικός που μελετά τα επίπεδα της γλυκόζης δίνει απαντήσεις.

Το κανάλι Glucose Revolution στο YouTube το χειρίζεται η Jessie Inchauspé. Η Γαλλίδα βιοχημικός συστήνεται ως «εμμονική με το να σας βοηθώ να καταλάβετε καλύτερα το σώμα σας, να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα γλυκόζης σας κι έτσι να νιώθετε καταπληκτικά».

Η ίδια μεταφέρει στο κοινό που την παρακολουθεί επιστημονικές εξελίξεις με απλά λόγια, ενώ παράλληλα δίνει εύκολες συμβουλές για να βοηθήσει όποιον θέλει να βελτιώσει τη σωματική και την ψυχική του υγεία.

Η δουλειά της πτυχιούχου μαθηματικών από το King’s College του Λονδίνου, με μεταπτυχιακό στη βιοχημεία από το Georgetown University, επικεντρώνεται στον ρόλο που έχει το σάκχαρο στο αίμα σε κάθε πτυχή της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας του σώματός μας να κάψει λίπος.

iStock

Τι σχέση έχουν τα επίπεδα της γλυκόζης με την απώλεια βάρους;

Ακολουθούν όσα είχε να πει η κα Inchauspé για τη σύνδεση των επιπέδων της γλυκόζης με την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με την κα Inchauspé, ο λόγος που το κάψιμο λίπους είναι τόσο σημαντικό δεν έχει να κάνει με το ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά με το εξής: Αν μπορείς να κάψεις λίπος για ενέργεια σημαίνει ότι είσαι μεταβολικά ευέλικτος. Πάμε να δούμε τι σημαίνει αυτό.

1. Τα σταθερά επίπεδα της γλυκόζης περιορίζουν τις λιγούρες

Όταν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε τα επίπεδα γλυκόζης (του σακχάρου στο αίμα), κάνουμε ένα τεράστιο δώρο στον οργανισμό μας ως προς την καλή λειτουργία των οργάνων μας και την μακροπρόθεσμη υγεία μας. Επίσης, γεμίζουν ενέργεια τα κύτταρά μας και αυτό απαλλάσσει τον εγκέφαλό μας από τις λιγούρες που μας πιάνουν να φάμε κάτι εδώ και τώρα (στα αγγλικά ονομάζονται cravings).

«Αυτές οι λαχτάρες είναι συνέπεια των σκαμπανεβασμάτων της γλυκόζης. Μετά από κάθε ζενίθ, έρχεται ένα ναδίρ και τότε ενεργοποιείται το κέντρο του εγκεφάλου που μας λέει να τρέξουμε να φάμε ένα μπισκότο, μια σοκολάτα, τσιπς ή ό,τι άλλο έχουμε ως ένοχη απόλαυση. Με τη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης, οι λιγούρες αυτές εξαφανίζονται».

2. Η σωστή διατροφή μάς κάνει να μην πεινάμε

Όταν τρώμε σωστά (π.χ. ξεkινάμε τη μέρα μας με καθαρή πρωτεΐνη), υπάρχει ισορροπία στις λεγόμενες «ορμόνες της πείνας» (λεπτίνη και γκρελίνη), αποφεύγουμε τις τεράστιες διακυμάνσεις κι έτσι έχουμε την τάση να είμαστε λιγότερο πεινασμένοι σε γενικές γραμμές. Τα επίπεδα της γλυκόζης μας είναι σταθερά και περνούν ώρες χωρίς να πεινάμε.

λιγούρες
iStock

3. Τα ισορροπημένα επίπεδα γλυκόζης οδηγούν σε απώλεια βάρους

Tα ισορροπημένα επίπεδα γλυκόζης οδηγούν συχνά σε απώλεια βάρους γιατί μ' αυτήν την ισορροπία μειώνουμε την ποσότητα της ινσουλίνης στο σώμα μας. Η ουσία αυτή είναι ορμόνη που εκκρίνει το πάγκρεας για να αρπάξει την πλεονάζουσα γλυκόζη όταν φτάνει σε πικ και να την αποθηκεύσει. Αυτό είναι κάτι καλό, αλλά υπάρχει μια παγίδα: όταν έχουμε πολλή γλυκόζη στο σώμα μας, αυτό λαμβάνει το μήνυμα πως δεν πρέπει να κάψει λίπος. Ως εκ τούτου, όταν η ινσουλίνη είναι υψηλή, δεν υπάρχει κάψιμο λίπους.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να περάσουμε γρήγορα από το κάψιμο της γλυκόζης για ενέργεια στο κάψιμο λίπους για τον ίδιο λόγο. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί το σώμα να κάνει αυτές τις δ;yο λειτουργίες και να περνάει από τη μια στην άλλη».

Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που δεν είναι μεταβολικά ευέλικτοι, όπως τους χαρακτηρίζει η ειδικός; «Αυτοί εξαρτώνται διαρκώς από το κάψιμο γλυκόζης για ενέργεια. Έτσι, πεινούν ανά δύο ώρες, πέφτει το σάκχαρό τους και εάν δεν φάνε εγκαίρως ή δεν έχουν ένα σνακ πρόχειρο, αρχίζουν να τρέμουν και να νιώθουν ναυτία. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα δεν ξέρει, δεν έχει την ικανότητα, τη συνήθεια, να περάσει στο κάψιμο λίπους για ενέργεια.

»Όταν μελετούμε τα επίπεδα γλυκόζης, μειώνουμε την ποσότητα ινσουλίνης που υπάρχει στο σώμα. Αυτό μας επιτρέπει να κάψουμε περισσότερο λίπος για ενέργεια και να γίνουμε πιο ευέλικτοι μεταβολικά. Μας βοηθά να νιώσουμε καλύτερα και να συνεχίσουμε την ημέρα μας, χωρίς να πεινάμε συνέχεια. Υπ’ αυτήν την έννοια, η δυνατότητα να κάψουμε λίπος είναι πάρα πολύ επωφελής, σημαντική και υγιεινή».

Αν και η κα Inchauspé υποστηρίζει ότι χρειάζεται να ρυθμίζουμε τα επίπεδα της γλυκόζης μας για λόγους υγείας, αρκετοί επιμένουν να τη ρωτούν αν διατηρώντας τα σταθερά θα μπορούν να χάσουν βάρος. Οι τρεις παράμετροι μαζί που αναφέρει η ίδια παραπάνω δείχνουν πως «ναι, όταν έχουμε καλά επίπεδα γλυκόζης χάνουμε και λίπος από το σώμα μας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.