iStock

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΨΥΓΕΙΟΥ

Η πόρτα του ψυγείου μπορεί να μοιάζει βολικό μέρος για την αποθήκευση των προϊόντων. Είναι, όμως, ασφαλής για όλα τα τρόφιμα;

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε συνήθως μετά από μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς είναι η τακτοποίηση των τροφίμων στον χώρο μας. Η διαδικασία μπορεί να μοιάζει απλή, όμως όταν πρόκειται για τα τρόφιμα στο ψυγείο, το καθετί έχει τη σημασία του. Από τα ράφια μέχρι τα συρτάρια και την πόρτα, το πού θα τοποθετήσουμε τα πράγματα στο ψυγείο είναι σημαντικό για την ασφάλεια των τροφίμων και τη δική μας υγεία.

Τι αποθηκεύω στην πόρτα του ψυγείου

Όταν αποθηκεύουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο, είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε υπόψη ότι η θερμοκρασία των ραφιών και των συρταριών τείνει να παραμένει σταθερή, ενώ η πόρτα είναι πιο ευαίσθητη στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου το περιεχόμενό του εκτίθεται σε θερμό αέρα. Επομένως, τα τρόφιμα που αποθηκεύονται εκεί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αλλοίωσης. Γι' αυτό συνιστάται να αποθηκεύουμε προϊόντα που μπορούν αντέξουν τις εναλλαγές της θερμοκρασίας, όπως dressing για σαλάτες ή αναψυκτικά.

πόρτα ψυγείου
iStock

Ποιες τροφές δεν πρέπει να αποθηκεύουμε στην πόρτα του ψυγείου

Όπως ακριβώς δεν ενδείκνυται να αποθηκεύετε συγκεκριμένα αντικείμενα κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας, παρόμοια συμβουλεύουμε να μην αποθηκεύετε και κάποιες τροφές στην πόρτα του ψυγείου. Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι αυτές.

1. Πού βάζουμε το γάλα;

Οι περισσότεροι συνηθίζουμε να αποθηκεύουμε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου, όμως στην πραγματικότητα αυτή είναι μια λάθος επιλογή! Η αποθήκευση στην πόρτα του ψυγείου καθιστά το γάλα συνεχώς εκτεθειμένο σε θερμές θερμοκρασίες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αλλοίωσης. Μάλιστα, συνιστούμε να αποθηκεύετε το γάλα στο πίσω μέρος του ψυγείου, όπου οι θερμοκρασίες είναι οι πιο χαμηλές.

2. Τα αβγά πρέπει να διατηρούνται στη θήκη τους

Τα περισσότερα ψυγεία διαθέτουν ένα ειδικό ράφι αποθήκευσης στην πόρτα τους, όμως μια άποψη θέλει τα αβγά να αποθηκεύονται καλύτερα σε κάποιο εσωτερικό ράφι, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή. Μάλιστα, είναι προτιμότερο να διατηρούνται στη δική τους θήκη καθώς αυτή θα αποτρέψει την απώλεια υγρασίας και θα τα προστατεύσει από το να απορροφήσουν οσμές ή γεύσεις από άλλα τρόφιμα.

αβγά στο ψυγείο
iStock

3. Δεν βάζουμε κρέατα και πουλερικά στην πόρτα του ψυγείου

Το ωμό κρέας θέλει πολύ προσεκτικό χειρισμό, ιδιαίτερα αν πρόκειται για κοτόπουλο. Τα κρέατα έχουν χυμούς στη συσκευασία τους, οι οποίοι μπορεί να μολύνουν άλλα τρόφιμα αν έρθουν σε επαφή μαζί τους. Οι ειδικοί συνιστούν να μην αποθηκεύουμε το κρέας στην πόρτα του ψυγείου, επειδή αυτοί οι χυμοί μπορεί να στάξουν πιο εύκολα από αυτό το σημείο.

Επιπλέον, οι ασταθείς θερμοκρασίες της πόρτας του ψυγείου δεν είναι ασφαλείς. Το καλύτερο μέρος για την αποθήκευση του ωμού κρέατος είναι στο κάτω ράφι του ψυγείου. Το κρέας θα πρέπει να είναι σφιχτά πακεταρισμένο μέσα σε σακούλα ή σε σφραγισμένο δοχείο.

4. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπαίνουν στα ειδικά συρτάρια

Αποθηκεύουμε τα φρούτα και τα λαχανικά κατά προτίμηση στα ειδικά συρτάρια που υπάρχουν σε κάθε ψυγείο, τα οποία παρέχουν ιδανικές συνθήκες υγρασίας.

Αν θέλετε να αφήσετε μερικά φρούτα στο ψυγείο για λίγο, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πόρτα του, όμως σίγουρα αυτή δεν ενδείκνυται για διατήρηση πολλών ωρών.

5. Τα περισσεύματα του φαγητού και οτιδήποτε γυάλινο

Τα απομεινάρια του φαγητού και γενικότερα το μαγειρεμένο φαγητό πρέπει να αποθηκεύεται σωστά προκειμένου να αποφευχθεί η βακτηριακή μόλυνση. Και η πόρτα του ψυγείου, με τις εναλλαγές της θερμοκρασίας, δεν είναι σίγουρα το κατάλληλο μέρος.

Τέλος, αποφύγετε να βάλετε εκεί οποιοδήποτε γυάλινο σκεύος, συμπεριλαμβανομένων των βάζων (μάθετε τι να κάνετε με αυτά που περισσεύουν) και των γυάλινων δοχείων αποθήκευσης φαγητού, γιατί το «άνοιξε-κλείσε» της πόρτας και μια λάθος κίνηση μπορεί να τα οδηγήσει στο πάτωμα της κουζίνας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.