iStock

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΙΑ ΕΦΗΒΗ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Μια γιατρός με ειδίκευση στην προληπτική ιατρική και τον διαβήτη τονίζει τη σημασία της κατανάλωσης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών στην εφηβεία, για την πρόληψη καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος και η κύρια αιτία θανάτων που συνδέονται με καρκίνο στις γυναίκες. Υπάρχουν, βέβαια, αμέτρητοι διαφορετικοί τύποι καρκίνου ανά τον κόσμο, οι οποίοι σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί σε έναν βαθμό να επηρεάζονται και από τον τρόπο ζωής μιας γυναίκας. Η διατροφή, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί κανείς να ρυθμίσει για να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων.

H Dr. Sara Gottfried, στο δημοφιλέστατο podcast της, αναφέρεται σε μία από τις πολλές μελέτες που δημοσιεύονται κατά καιρούς και αποδεικνύουν πώς η σύνθεση της τροφής που καταναλώνουμε, ήδη από την παιδική ηλικία, μπορεί να αποτελεί παράγοντα αύξησης ή μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα, λέει η Dr. Gottfried, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεγάλο αριθμό δυνητικά αντικαρκινογόνων θρεπτικών και βιοδραστικών ουσιών που μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο.

Ο ρόλος των λαχανικών στην αποτροπή του καρκίνου του μαστού

Όπως η ίδια αναφέρει, «είχα δώσει μια διάλεξη πριν από 15 χρόνια, στο πλαίσιο της οποίας είχα διερευνήσει τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτό που μου είχε κάνει τότε εντύπωση ήταν ότι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που διέκρινα σε όλες τις μελέτες ήταν ο ρόλος της ποσότητας των λαχανικών που μια γυναίκα κατανάλωσε στην εφηβεία».

Τι κερδίζει μια έφηβη που τρώει αρκετά λαχανικά
iStock

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δημοσιευτεί από τότε και επιβεβαιώνουν το παραπάνω. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανασκόπηση και μετα-ανάλυση μιας σειράς μελετών που δημοσιεύεται στην National Library of Medicine, οι επιστήμονες καταλήγουν ότι όσο υψηλότερη είναι η συνολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα μετά την κλιμακτήριο.

H Dr. Gottfried υπογραμμίζει την καθοριστική σημασία της κατανάλωσης μεγάλης ποικιλίας λαχανικών από μικρή ηλικία. Αυτές οι διατροφικές επιλογές, λέει, μπορεί να έχουν καθοριστική επίδραση στην υγεία στην ενήλικη ζωή, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Πώς θα βάλουμε τα λαχανικά στη ζωή της έφηβης

Μητέρα δύο κοριτσιών που έχουν περάσει την εφηβεία, η Dr. Gottfried έχει επίγνωση της άρνησης που πολλές φορές μπορεί να εκδηλώσουν στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Όπως η ίδια συμβουλεύει, «αν πασχίζεις να ενσωματώσεις τα λαχανικά στα καθημερινά γεύματα των παιδιών σου, δοκίμασε να τα προσθέσεις σε smoothies, ως ένας πιο γευστικός και βολικός τρόπος να λάβουν τα πολύτιμα αυτά συστατικά».

Τι κερδίζει μια έφηβη που τρώει αρκετά λαχανικά
iStock

Φυσικά, επισημαίνει, το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και στη δική σου διατροφή. «Για να μπορέσεις να πείσεις την έφηβη κόρη σου να καταναλώσει περισσότερα λαχανικά, πρέπει πρώτα να δει εσένα αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να κάνετε το ίδιο. Χρειάζεται όλοι να καταλάβουν ότι οι επιλογές που κάνουμε τώρα θα έχουν μακροχρόνια επίδραση στα χρόνια που θα έρθουν».

Στο ερώτημα αν συνιστά φαρμακευτικά σκευάσματα ως συμπληρώματα διατροφής, στην περίπτωση που το παιδιά αρνούνται να φάνε λαχανικά, η Dr. Gottfried λέει ότι «παρόλο που αυτά μπορεί να έχουν κάποια οφέλη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι πλήρεις τροφές είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για βέλτιστη υγεία».

Να σου δώσουμε ιδέες για λαχταριστά smoothies;

Η food expert του OW Καρολίνα Δωρίτη προτείνει:

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.