Freepik

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Πώς μαθαίνουμε ένα παιδί να τρώει υγιεινά; Ακολουθούμε ορισμένες βασικές αρχές, ώστε να του καλλιεργήσουμε υγιεινές συνήθειες.

Η διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τις διατροφικές συμπεριφορές που θα έχουμε στην ενήλικη ζωή. Μια διατροφή πλήρης και θρεπτική, που δεν αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων, μπορεί να βοηθήσει στην σωστή ανάπτυξη του παιδιού και να του δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται μέσα στην ημέρα.

Ακόμα, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι στην παιδική και εφηβική ηλικία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των λιποκυττάρων, ενώ στην ενήλικη ζωή αλλάζει το μέγεθός τους. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος που έχουμε στην παιδική ηλικία επηρεάζει το βάρος που θα έχουμε στην ενήλικη ζωή μας. Μια διατροφή πλούσια σε μπισκότα, κρουασάν ή άλλου τύπου γλυκά ή αλμυρά συσκευασμένα σνακ μπορεί να οδηγήσει σε υπερβαρότητα.

Αντίθετα, η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής βοηθάει στο να έχουμε ένα πιο υγιές βάρος. Για αυτό τον λόγο, καλό είναι τα παιδιά να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, που να περιέχει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας και δημητριακά ολικής άλεσης.

Πώς μαθαίνουμε ένα παιδί να τρώει υγιεινά

Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι ότι το παιδί μπορεί να είναι επιλεκτικό και να αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων από την διατροφή του, π.χ. λαχανικά ή φρούτα. Πως λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να ακολουθήσουν μια σωστή διατροφή;

παιδί και υγιεινή διατροφή
iStock

– Προγραμματίστε σωστά τις ώρες των γευμάτων και επιλέξτε τα κατάλληλα σνακ

Αρχικά, θα πρέπει το παιδί να έχει συγκεκριμένες ώρες που καταναλώνει τα κυρίως γεύματα και τα σνακ. Τα σνακ θα πρέπει να είναι θρεπτικά, αλλά να μην καταναλώνονται πολύ κοντά στις ώρες του γεύματος. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί έχει φάει ένα δεκατιανό ή απογευματινό μόλις μια ώρα πριν το γεύμα, ή έχει καταναλώσει ένα πολύ χορταστικό σνακ, τότε είναι πολύ πιθανό να μην θέλει να φάει το μεσημεριανό του, γιατί ακόμα δεν θα έχει πεινάσει.

– Οι διαθέσιμες επιλογές τροφίμων καθορίζουν τι τελικά θα επιλέξει το παιδί να φάει

Καλό είναι οι γονείς να θυμόμαστε πάντα ότι το είδος των τροφίμων που υπάρχουν στο σπίτι είναι καθοριστικό για το τι καταναλώνει τελικά το παιδί. Θα πρέπει να οργανώσουμε τα ράφια της κουζίνας και το ψυγείο μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχουν πάντα υγιεινές επιλογές, π.χ. φρούτα, λαχανικά. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν στο σπίτι μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια και γενικότερα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Μία με δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να καταναλώνει ένα παιδί κάποιο γλυκό, αλλά η καθημερινή κατανάλωση γλυκών μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών και υπερβαρότητα. Επομένως, στα ενδιάμεσα σνακ προτιμούμε να καθαρίσουμε κάποιο φρούτο στο παιδί μας απ’ το να του δώσουμε ένα μικρό γλυκάκι.

παιδί και φαγητό
Freepik

– Οι γονείς ή οι κηδεμόνες επιλέγουν πάντα το φαγητό που θα μαγειρευτεί στο σπίτι

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μαγειρεύονται δύο ή τρία φαγητά σε ένα σπίτι. Οι γονείς επιλέγουν το φαγητό που θα μαγειρευτεί και το παιδί αποφασίζει αν θα φάει. Σε περίπτωση που το παιδί δεν φάει το μεσημεριανό του γεύμα μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, π.χ. μέσα σε μισή ώρα, τότε το επόμενο γεύμα είναι κανονικά το απογευματινό. Ωστόσο, το μεσημεριανό δεν πρέπει να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο γεύμα ή με κάποιο άλλο σνακ. Για παράδειγμα, αν το παιδί ξέρει ότι όποτε στο σπίτι υπάρχει όσπριο θα μαγειρευτεί και κάποιο άλλο φαγητό, π.χ. μακαρόνια, ή ότι μπορεί αντί για το γεύμα να φάει ένα κρουασάν ή κάποιο άλλο σνακ, τότε είναι μάλλον απίθανο να καταναλώσει τελικά το βασικό γεύμα που έχει μαγειρευτεί.

– Αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού μπροστά από την οθόνη

Η παρακολούθηση τηλεόρασης ή παιχνιδιών στον υπολογιστή μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον του παιδιού για το φαγητό του ή να αποσπάσει την προσοχή του και τελικά να καθυστερήσει πάρα πολύ να φάει ή ακόμα και να αφήσει το φαγητό του.

προετοιμασία φαγητού
Freepik

– Μπορούμε να μαγειρέψουμε ή να πάμε για ψώνια μαζί με τα παιδιά

Ζητήστε από το παιδί να βοηθήσει στη διαδικασία του μαγειρέματος με πολύ απλές δουλειές που μπορεί να κάνει. Μπορεί επίσης να έρθει μαζί σας στο μανάβικο ή τη λαϊκή και να διαλέξει εκείνο τα φρούτα ή τα λαχανικά που θέλει. Με αυτή τη διαδικασία θα αυξηθεί το ενδιαφέρον των παιδιών για το φαγητό, γιατί συμμετέχουν και αυτά στην παρασκευή του γεύματος.

– Δώστε αστεία σχήματα και χρώματα στα γεύματα

Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τα γεύματα τους όταν έχουν αστεία σχήματα ή έντονα χρώματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να σχηματίσετε στο πιάτο ένα δεντράκι με τα φρούτα που θέλετε να φάει ή ένα προσωπάκι.

φαγητό με αστεία σχέδια
Freepik

– Κρύψτε τα φρούτα και τα λαχανικά μέσα σε άλλες συνταγές

Μπορείτε να φτιάξετε smoothies με διάφορες γεύσεις που θα έχουν βάση το γάλα και φρούτα, όπως μπανάνα, φράουλες, ροδάκινα. Ακόμα, μπορείτε να μαγειρέψετε κάποιο αλμυρό κέικ που θα έχει μέσα διάφορα λαχανικά ή pancakes βρόμης που μέσα θα έχουν μήλο ή μπανάνα.

– Μπορεί να χρειαστούν πολλές φορές μέχρι να δοκιμάσει ένα παιδί ένα καινούριο φαγητό

Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται ότι ένα παιδί θα πρέπει να έρθει αρκετές φορές σε επαφή με ένα καινούριο τρόφιμο προκειμένου να το δοκιμάσει. Επομένως, καλό είναι να μην απογοητεύονται αν το παιδί αρνηθεί να φάει ένα φαγητό. Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σερβίρουν αρκετές φορές το συγκεκριμένο τρόφιμο προκειμένου να το συνηθίσει και τελικά να το δοκιμάσει.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται υπομονή και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε ή να απογοητεύεστε αν ένα παιδί δυσκολεύεται να φάει υγιεινά. Να θυμάστε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες μέχρι φτάσουμε σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Την ώρα του φαγητού είναι απαραίτητο να υπάρχει ηρεμία και δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να πιέσουμε ένα παιδί να φάει.

Η Νίκη Παπασπύρου MSc είναι διαιτολόγος–διατροφολόγος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.