Καρολίνα Δωρίτη

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΜΠΥΡΑ & 12 TIPS ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Για νόστιμη και ζουμερή γαλοπούλα στον φούρνο, διαβάστε τα tips που δίνουμε και ακολουθήστε τη συνταγή, που μυρίζει Χριστούγεννα!

Η προετοιμασία της γαλοπούλας στρεσάρει πολύ κόσμο. Στον φούρνο, πολλές φορές στεγνώνει ή καταλήγει να είναι μάλλον άγευστη και βαρετή. Η αλήθεια είναι ότι η γαλοπούλα θέλει τα κόλπα της για να πετύχει. Ε, κι όταν πετύχει, γίνεται ανάρπαστη!

Η συνταγή που προτείνω είναι σχετικά απλή. Φτιάχνουμε ένα ωραίο μείγμα μπαχαρικών και βοτάνων, που της δίνει σούπερ γεύση. Αυτό το μείγμα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε κοτόπουλο ή άλλα ψητά. Αν μας αρέσει ένα πικάντικο twist, μπορούμε να βάλουμε λίγο παραπάνω μπούκοβο. Ταιριάζει πολύ, αλλά δεν το προτείνω αν έχουμε και παιδιά στο τραπέζι.

Χρησιμοποιούμε μπύρα, που την κάνει ζουμερή και νόστιμη, και την αρωματίζουμε με πορτοκάλι και σιρόπι σφενδάμου, γιατί έτσι μυρίζει πιο πολύ Χριστούγεννα!

Η γαλοπούλες είναι μεγάλες και είναι πιθανό να μας περισσέψει. Ό,τι μείνει, μπορεί να αξιοποιηθεί δημιουργικά σε άλλα γεύματα, με διάφορους τρόπους. Μπαίνει π.χ. σε σαλάτες, σάντουιτς, τηγανητό ρύζι ή νουντλς, μακαρονάδες και άλλα.

γαλοπούλα
Καρολίνα Δωρίτη

12 tips για γαλοπούλα στον φούρνο

1. Γενικά, προτιμάμε φρέσκια γαλοπούλα, κατά προτίμηση εγχώρια. Πολύ καλές γαλοπούλες είναι αυτές της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, οι οποίες είναι διαθέσιμες συνήθως μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων.

2. Αν η γαλοπούλα μας είναι κατεψυγμένη, τότε είναι καλύτερα να την αφήσουμε να ξεπαγώσει σταδιακά στο ψυγείο. Αυτό χρειάζεται 3-4 ημέρες, ανάλογα με το μέγεθός της.

3. Για τη γαλοπούλα ισχύει ό,τι και για όλα τα κρέατα: πριν μαγειρευτούν, πρέπει να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Οπότε, αφού πλύνουμε τη γαλοπούλα και την καψαλίσουμε αν χρειάζεται, την αφήνουμε να σταθεί στο ταψί της για περίπου 40-60 λεπτά.

4. Ο φούρνος μας πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος.

5. Κλείνουμε το άνοιγμα στον λαιμό με οδοντογλυφίδες. Αυτό βοηθάει στο να βγει πιο ζουμερή, αντί να χάνει τον αέρα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

6. Φροντίζουμε να την αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο ή λάδι (ή μείγμα των δύο), ή να την περιχύνουμε με τα ζουμιά του ταψιού κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

7. Φροντίζουμε το ταψί να έχει ζουμιά, ώστε να υπάρχει αρκετή υγρασία κατά το ψήσιμο.

8. Ψήνουμε σε σχετικά χαμηλή και σταθερή θερμοκρασία, και διατηρούμε τη γαλοπούλα καλά καλυμμένη την περισσότερη ώρα.

9. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τα κιλά της. Για κάθε κιλό υπολογίζουμε περίπου 30 λεπτά ψησίματος (σε θερμοκρασία 180°C).

10. Μπορούμε για τον περισσότερο χρόνο να την ψήσουμε με το στήθος προς τα κάτω και την τελευταία μισή ώρα με 40 λεπτά να τη γυρίσουμε να πάρει χρώμα. Αυτή η μέθοδος πετυχαίνει ζουμερό στήθος, αλλά είναι πιο επίπονη γιατί θέλει γύρισμα και προσοχή να μην χαλάσει στην εμφάνιση. Αν την προσέξουμε, την κλείσουμε καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει.

11. Τα ζουμιά που μένουν στο ταψί δεν τα πετάμε! Με αυτά ετοιμάζουμε μια νοστιμότατη σάλτσα, που θα την απογειώσει.

12. Αφού βγάλουμε τη γαλοπούλα από τον φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί καλυμμένη για 15-20 λεπτά πριν την κόψουμε.

Συνταγή για γιορτινή γαλοπούλα στον φούρνο με μπύρα και πορτοκάλι

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 2,5 ώρες

γαλοπούλα στον φούρνο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6-8 άτομα

Για το μείγμα μπαχαρικών & βοτάνων

  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.σ. σκόνη μουστάρδας
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. σκόνη σκόρδου
  • 1 κ.γ. - 1 κ.σ. μπούκοβο (ανάλογα με το πόσο πικάντικο μας αρέσει)
  • 2 κ.γ. θυμάρι (ξερό)
  • 2 κ.γ. ματζουράνα (ξερή)
  • 2 κ.γ. δεντρολίβανο (ξερό)
  • 2 κ.γ. μαύρο πιπέρι τριμμένο

Για τη γαλοπούλα

  • 1 γαλοπούλα 3-3,5 κιλά
  • 500 ml μπύρα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml βούτυρο, λιωμένο
  • 4 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 2 πορτοκάλια, κομμένα σε φέτες με τη φλούδα (ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά)
  • 500 ml ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο, κομμένα σε φουντίτσες
  • 2-3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, κομμένο σε φουντίτσες

Για τη σάλτσα

  • τα ζουμιά από το ταψί (θα χρειαστούμε περίπου 750 ml με 1 λίτρο συνολικά, οπότε συμπληρώνουμε με επιπλέον ζωμό αναλόγως)
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά και τα βότανα στο μούλτι και τα κάνουμε σκόνη.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το λάδι με το βούτυρο.

Αφού έχει έρθει η γαλοπούλα σε θερμοκρασία δωματίου και έχει στεγνώσει από τα νερά του πλυσίματος αρχίζουμε να την ετοιμάζουμε. Βάζουμε περίπου 1/3 του μείγματος μπαχαρικών μέσα στην κοιλιά της και την τρίβουμε με αυτό εσωτερικά. Στη συνέχεια, μπήγουμε στην κοιλιά 3-4 φέτες πορτοκάλι, λίγο δενδρολίβανο και θυμάρι.

Αλείφουμε εξωτερικά με βούτυρο-λάδι και προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών εξωτερικά από όλες τις πλευρές, τρίβοντας το.

Κλείνουμε τον λαιμό (σφραγίζοντας την πέτσα) με 2-3 οδοντογλυφίδες. Πιάνουμε τα πόδια και τα δένουμε με σπάγκο χαμηλά στο κόκαλο.

Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στο κέντρο ενός ταψιού (να είναι σχετικά βαθύ). Αδειάζουμε στο ταψί την μπύρα, τον ζωμό και το σιρόπι σφενδάμου.

Πλαισιώνουμε τριγύρω το κομμένο πορτοκάλι και το υπόλοιπο δενδρολίβανο και θυμάρι.

γαλοπούλα στο ταψί
Καρολίνα Δωρίτη

Καλύπτουμε καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε ανάλογα με το μέγεθός της (σύμφωνα με τις οδηγίες παραπάνω).

Ανά 30 λεπτά περίπου την ανοίγουμε και την αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο-λάδι ή, αν μας τελειώσει, με ζουμιά του ταψιού.

Τη βγάζουμε από το φούρνο, αδειάζουμε τα ζουμιά του ταψιού σε ένα μπολ αφού πρώτα τα σουρώσουμε, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί 15-20 λεπτά.

γαλοπούλα
Καρολίνα Δωρίτη

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα ώστε να γίνει το μείγμα λείο σαν κρέμα (αυτό ονομάζεται roux και θα μας βοηθήσει να πήξουμε τη σάλτσα και να γίνει βελούδινη η υφή της). Προσοχή, θέλει συνεχόμενο ανακάτεμα με το σύρμα για να μην σβολιάσει.

Μόλις έχουμε λείο μείγμα αρχίζουμε και προσθέτουμε σταδιακά τα ζουμιά που σουρώσαμε (ζεστά), ενώ ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα.

Αφού μπουν όλα τα ζουμιά και η σάλτσα δέσει, ανακατεύουμε μέσα το ξύσμα και τον μαϊντανό. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλατοπίπερο και μεταφέρουμε σε σαλτσιέρα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.