ΤΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΑΜΥΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ
Αν βρίσκεσαι σε διαδικασία απώλειας βάρους, οι τροφές που είναι πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο θα σε βοηθήσουν. Μάθε ποιες είναι και πώς να τις απολαμβάνεις καλύτερα.
Αν έχεις μπει ποτέ στη διαδικασία να προσέξεις τη διατροφή σου, θα σκέφτεσαι τώρα πως οι λέξεις «άμυλο» και «απώλεια βάρους» δύσκολα ταιριάζουν στην ίδια πρόταση. Γνωρίζεις ήδη πως όταν λέμε άμυλο, εννοούμε ζυμαρικά, πατάτες, δημητριακά, δηλαδή τροφές με υδατάνθρακες που θεωρείται πως «παχαίνουν», όμως κατά κανόνα είναι και αγαπημένες μας.
Το άμυλο είναι ένας «πολυσακχαρίτης» των φυτών. Αποτελείται από χιλιάδες μόρια γλυκόζης, τα οποία χρησιμοποιεί το φυτό για την παραγωγή ενέργειας. Για τον ίδιο λόγο οι τροφές με άμυλο, που είναι ένας μόνο από τους υδατάνθρακες, δίνουν και στον οργανισμό μας ενέργεια. Δεν είναι, όμως, όλα τα άμυλα ίδια. Κάποια από αυτά έχουν μόρια γλυκόζης που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν κατά την πέψη. Αυτά ονομάζονται ανθεκτικά και έχουν οφέλη που ίσως μέχρι σήμερα να μη γνώριζες.
Οι τροφές με ανθεκτικό άμυλο
Όλες οι τροφές με άμυλο περιέχουν και ανθεκτικά άμυλα, ωστόσο ορισμένες φαίνεται πως τα έχουν σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτές είναι:
- Η βρόμη
- Το ρύζι (ιδιαίτερα αυτό που έχει μαγειρευτεί και έχει αφεθεί να κρυώσει, και ακόμα καλύτερα το καστανό που έχει και περισσότερες φυτικές ίνες)
- Φασόλια και όσπρια γενικότερα
- Πατάτες βρασμένες που έχουν κρυώσει. Επίσης, πολλοί χρησιμοποιούν στο μαγείρεμα (π.χ. στο ψωμί χωρίς γλουτένη ή σε smoothies) ωμό άμυλο πατάτας σε σκόνη αντί για αλεύρι)
- Άγουρες μπανάνες, που «κερδίζουν» τις ώριμες καθώς είναι πιο πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο.
Ανθεκτικό άμυλο και απώλεια βάρους
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Metabolism, ακολουθώντας μια δίαιτα πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βελτιωθεί το μικροβίωμα του εντέρου σε άτομα με παχυσαρκία, και αυτό να συμβάλλει σε ταχύτερη απώλεια βάρους, καθώς και σε γενικότερη καλύτερη υγεία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο τροφές μπορούν να βελτιώσουν την ανοχή στη γλυκόζη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αλλά και καρδιαγγειακών παθήσεων στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο, παρά ζυμώνεται στο παχύ έντερο λειτουργώντας ως προβιοτικό. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνει την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο έντερο, αλλά όχι τα επίπεδα γλυκόζης όπως τα συνηθισμένα άμυλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμότητα μπορεί να επηρεάζει την ποσότητα ανθεκτικού αμύλου σε κάποιες τροφές, για τον λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε το ρύζι, τις πατάτες, αλλά και τα ζυμαρικά αφού έχουν βράσει και κρυώσει.