iStock

ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΝΑΚ ΠΟΥ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΓΕΡΑ ΚΟΚΑΛΑ

Αν ακολουθείς μια διατροφή βασισμένη σε τροφές φυτικής προέλευσης, αυτό το σνακ εγγυάται γερά κόκαλα και σίγουρα δεν πρέπει να λείπει από το καθημερινό σου διαιτολόγιο.

Όταν μιλάμε για διατροφή και προστασία των οστών, η πρώτη κατηγορία τροφών που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Αυτό δεν συμβαίνει, βέβαια, τυχαία αφού έρευνες έχουν δείξει ότι οι παραπάνω τροφές ενισχύουν την υγεία των οστών και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Άλλες τροφές που υπόσχονται γερά οστά είναι οι σαρδέλες, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το μπρόκολο. Ακόμη και τα δαμάσκηνα έχουν συνδέσει το όνομά τους με την πρόληψη της οστικής απώλειας, ειδικά στο ισχίο και την κνήμη.

Μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο είναι επίσης τα αμύγδαλα, 30 γραμμάρια από τα οποία περιέχουν περίπου 80 mg ασβεστίου. Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα Livestrong ο Carlos Galindo, MD, οικογενειακός γιατρός σε νοσοκομείο του Τέξας, ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν τα οστά, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου.

Γιατί το αμυγδαλοβούτυρο είναι καλό για τα κόκαλά μας

Εκτός από τα αμύγδαλα, μια εναλλακτική για τη λήψη ασβεστίου είναι το βούτυρο αμυγδάλου, γνωστό και ως αμυγδαλοβούτυρο, το οποίο μπορεί να ενταχθεί σε διαφόρων ειδών διατροφές, όπως η χορτοφαγική, η vegan, η δίαιτα Paleo, η κετογονική δίαιτα, μια gluten-free διατροφή ή μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Το βούτυρο αμυγδάλου έχει πολλά οφέλη, μεταξύ αυτών και το ότι συμβάλλει την υγεία των οστών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ (USDA), μια κουταλιά της σούπας αμυγδαλοβούτυρο περιέχει 55,5 mg ασβεστίου, ποσότητα που μπορεί να μην είναι η ημερήσια συνιστώμενη για τους ενήλικες αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική πρόσληψη, ιδιαίτερα αν κάποιος ακολουθεί μια χορτοφαγική διατροφή.

βούτυρο αμυγδάλου
iStock

Τα αμύγδαλα είναι, επίσης, μια καλή πηγή φωσφόρου, ένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο μαζί με το ασβέστιο συμβάλλει στον σχηματισμό και τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών.

Επιπλέον, το βούτυρο αμυγδάλου περιέχει καλή ποσότητα μαγνησίου. Ειδικότερα, δύο κουταλιές της σούπας περιέχουν περίπου 90 mg, με τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα να είναι από 310 mg μέχρι 420 mg για τον μέσο ενήλικα. Το μαγνήσιο παίζει βασικό ρόλο σε περισσότερες από 300 σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας του οργανισμού να παράγει βιταμίνη D, την οποία χρειαζόμαστε για να απορροφήσουμε το ασβέστιο, εξηγεί ο Δρ Galindo.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ακόμη, ότι το βούτυρο αμυγδάλου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, με περίπου 7 γραμμάρια ανά δύο κουταλιές της σούπας. Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, η πρωτεΐνη μάς βοηθάει να χτίσουμε μυς, κάτι που με τη σειρά του συμβάλλει στην υγεία των οστών.

Τέλος, να πούμε ότι δεν χρειάζονται υπερβολές στην κατανάλωση: Μπορούμε να καταναλώνουμε μέχρι δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα για να αποκομίσουμε τα οφέλη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.