iStock

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΚΟΝΣΕΡΒΑ

Διάβασε τι θα πρέπει να προσέξεις την επόμενη φορά που θα πάρεις μια κονσέρβα με τόνο ή φρούτα από το ντουλάπι της κουζίνας σου.

Οι κονσέρβες μπορεί να έχουν μια σταθερή θέση στα ντουλάπια της κουζίνας. Παρόλο που δεν θεωρούνται από τις πιο υγιεινές τροφές, ο τόνος, τα φρούτα σε χυμό ή τα κονσερβοποιημένα όσπρια μπορεί να υπάρχουν στην κουζίνα σου για μια «ώρα ανάγκης» ή μια μέρα που θα θέλεις να φας κάτι στα γρήγορα.

Είσαι, όμως, σίγουρος ότι τις χρησιμοποιείς σωστά, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία του φαγητού;

Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε όταν ανοίγουμε κονσέρβες

Έχεις σκεφτεί ποτέ το «ταξίδι» που μπορεί να έχουν κάνει τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα πριν φτάσουν στα χέρια σου; Είναι πολύ πιθανό να έχουν μεταφερθεί με φορτηγά ή ακόμη και αεροπλάνα, να έχουν στοιβαχτεί σε αποθήκες και σίγουρα να έχουν γεμίσει με πολλή σκόνη.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε πριν ανοίξουμε μια κονσέρβα; Να σκουπίζουμε και να πλένουμε το καπάκι της προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, η οποία όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων είναι «η διαδικασία κατά την οποία οι μικροοργανισμοί μεταφέρονται ακούσια από μια ουσία ή ένα αντικείμενο σε μια άλλη/ένα άλλο, με επιβλαβείς συνέπειες».

Η σκόνη και συνολικά η βρωμιά που συσσωρεύεται στο καπάκι της κονσέρβας μπορεί να εισέλθει στην τροφή, αν δεν καθαριστεί εκ των προτέρων. Με το πλύσιμο και το σκούπισμα μειώνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης μικροβίων και βακτηρίων καθώς και ο κίνδυνος εξάπλωσης τροφιμογενών νοσημάτων, δηλαδή νοσημάτων που προκαλούνται από την κατανάλωση τροφίμου ή νερού.

κονσέρβα
iStock

Πώς να καθαρίσετε το καπάκι της κονσέρβας

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι καταναλωτές πρέπει να πλένουν τα δοχεία, συμπεριλαμβανομένου του πάνω μέρους από τα καπάκια των κονσερβών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Έπειτα, είναι σημαντικό να τα ξεπλένουν καλά με ζεστό νερό και να τα στεγνώνουν πριν τα ανοίξουν για να τα χρησιμοποιήσουν στη συνταγή.

Επίσης, συνιστάται η χρήση μιας βούρτσας για τρίψιμο προκειμένου να καθαριστούν αποτελεσματικά και οι σχισμές της κονσέρβας. Και πριν την πλύνετε, ελέγξετε το κουτί για σημάδια σκουριάς.

Τέλος, αν ανησυχείτε ότι θα ξεχάσετε να κάνετε τη διαδικασία, σκεφτείτε να βάλετε ένα σημείωμα στο ντουλάπι ή επάνω στις κονσέρβες ως υπενθύμιση μέχρι να αποκτήσετε τη συνήθεια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.