Πιάτα με σαλάτα κοτόπουλου από συνθετικό κοτόπουλο της εταιρείας Good Meat παρουσιάζονται στα γραφεία της εταιρείας Eat Just στην Αλαμέδα της Καλιφόρνια στις 14 Ιουνίου 2023. AP Photo Jeff Chiu

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Έγκριση για πώληση πήρε στις Ηνωμένες Πολιτείες κοτόπουλο που έχει αναπτυχθεί σε εργαστήριο, από ζωικά κύτταρα. Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην παραγωγή κρέατος, που θα βοηθήσει τόσο τα ζώα όσο και το περιβάλλον.

Βλέπετε το φαγητό της κεντρικής φωτογραφίας; Ε, λοιπόν δεν πρόκειται για ένα πιάτο με συνηθισμένο κρέας αλλά για μια κοτοσαλάτα από κοτόπουλο που έχει καλλιεργηθεί σε εργαστήριο!

Το πιάτο παρουσίασε η εταιρεία Good Meat στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν στις 21 Ιουνίου την πώληση κοτόπουλου που παρασκευάζεται από ζωικά κύτταρα, επιτρέποντας σε δύο εταιρείες της Καλιφόρνια να προσφέρουν συνθετικό κρέας στα εστιατόρια της χώρας και, γιατί όχι, και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το γεγονός αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά!

Οι εταιρείες που πήραν τελικά άδεια από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ να πουλήσουν κρέας που δεν προέρχεται από ζώα τα οποία εκτρέφονται, αλλά που καλλιεργείται στο εργαστήριο, είναι η Upside Foods και η Good Meat.

Οι υποστηρικτές αυτής της απόφασης θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση εγκαινιάζει μια νέα εποχή παραγωγής κρέατος με στόχο την εξάλειψη της κακοποίησης των ζώων και τη δραστική μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βοσκής, της καλλιέργειας ζωοτροφών και των ζωικών αποβλήτων.

«Αντί για όλη αυτή τη γη και όλο αυτό το νερό που χρησιμοποιείται για να ταΐσουμε όλα αυτά τα ζώα που σφάζονται, μπορούμε να το κάνουμε με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο Josh Tetrick, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Eat Just, η οποία διαχειρίζεται τη Good Meat.

συνθετικό κοτόπουλο
Κομμάτια από το συνθετικό κοτόπουλο της Good Meat παρουσιάζονται στα γραφεία της εταιρείας Eat Just στην Αλαμέδα της Καλιφόρνια, στις 14 Ιουνίου 2023. AP Photo Jeff Chiu
Κομμάτια από το συνθετικό κοτόπουλο της Good Meat παρουσιάζονται στα γραφεία της εταιρείας Eat Just στην Αλαμέδα της Καλιφόρνια, στις 14 Ιουνίου 2023.

Τι είναι το συνθετικό κρέας;

Το συνθετικό κρέας καλλιεργείται σε χαλύβδινες δεξαμενές με τη χρήση κυττάρων που προέρχονται από ένα ζωντανό ζώο, ένα γονιμοποιημένο ωάριο ή μια ειδική τράπεζα αποθηκευμένων κυττάρων. Αν και είναι γνωστό στη βιομηχανία ως συνθετικό, το κρέας αυτό αποκαλείται επίσης κρέας που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο («lab-grown meat») ή κρέας που βασίζεται στα κύτταρα («cell-based meat»).

εργαστήριο κρέας
Ένας επιστήμονας εργάζεται σε ένα εργαστήριο κυτταρικής γεωργίας της εταιρείας Eat Just στην Αλαμέδα της Καλιφόρνια, στις 14 Ιουνίου 2023. AP Photo Jeff Chiu
Ένας επιστήμονας εργάζεται σε ένα εργαστήριο κυτταρικής γεωργίας της εταιρείας Eat Just στην Αλαμέδα της Καλιφόρνια, στις 14 Ιουνίου 2023.

Στην περίπτωση της Upside Foods, το προϊόν βγαίνει σε μεγάλα φύλλα που στη συνέχεια διαμορφώνονται σε σχήματα όπως κοτολέτες κοτόπουλου και λουκάνικα. Η Good Meat, η οποία πουλάει ήδη συνθετικό κρέας στη Σιγκαπούρη, την πρώτη χώρα που το έχει επιτρέψει, μετατρέπει μάζες κυττάρων κοτόπουλου σε κοτολέτες, nuggets και τεμαχισμένο κρέας.

συνθετικό κρέας
Ο σεφ Zach Tyndall προετοιμάζει το συνθετικό κοτόπουλο της Good Meat στα γραφεία της Eat Just στην Αλαμέδα της Καλιφόρνια, στις 14 Ιουνίου 2023. AP Photo Jeff Chiu
Ο σεφ Zach Tyndall προετοιμάζει το συνθετικό κοτόπουλο του Good Meat στα γραφεία του Eat Just στην Αλαμέδα της Καλιφόρνια, Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες από 150 εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν κρέας από κύτταρα, όχι μόνο για κοτόπουλο αλλά και για άλλα είδη, όπως χοιρινό, αρνί, ψάρι και μοσχάρι.

συνθετικό κρέας
Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Eat Just, Josh Tetrick, δίνει συνέντευξη στο γραφείο της εταιρείας στις 14 Ιουνίου 2023. AP Photo Jeff Chiu
Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Eat Just, Josh Tetrick, δίνει συνέντευξη στο γραφείο της εταιρείας στην Αλαμέδα της Καλιφόρνια, στις 14 Ιουνίου 2023.

Είναι κανονικό κρέας;

Οι ειδικοί λένε ότι πρόκειται για πραγματικό κρέας που δημιουργήθηκε με διαφορετικό τρόπο, ενώ τονίζουν ότι δεν είναι το ίδιο με υποκατάστατα τα οποία δεν περιέχουν ζωικά κύτταρα αλλά παρασκευάζονται από φυτικές πρωτεΐνες και άλλα συστατικά.

Μέχρι στιγμής, το συνθετικό κοτόπουλο είναι πολύ πιο ακριβό από το κρέας ολόκληρων, εκτρεφόμενων πτηνών και δεν μπορεί ακόμη να παραχθεί στην κλίμακα του παραδοσιακού κρέατος, όπως δήλωσε ο Ricardo San Martin, διευθυντής του Εργαστηρίου Εναλλακτικών Κρεάτων («Alt:Meat Lab») στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια.

συνθετικό κρέας
Τα μηχανήματα παρουσιάζονται στη σουίτα βιοαντιδραστήρων στην Eat Just στην Αλαμέδα της Καλιφόρνια στις 14 Ιουνίου 2023. AP Photo Jeff Chiu
Τα μηχανήματα παρουσιάζονται σε βιοαντιδραστήρες στην εταιρεία Eat Just στην Αλαμέδα της Καλιφόρνια στις 14 Ιουνίου 2023.

Για αρχή, οι εταιρείες σχεδιάζουν να σερβίρουν το νέο φαγητό αποκλειστικά σε συγκεκριμένα εστιατόρια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.