ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΡΟΔΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ;
Ο χειμώνας φέρνει τα δώρα του – και τα ρόδια του. Η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό σου, που ίσως δεν γνώριζες μέχρι σήμερα.
Λατρεύω το ρόδι! Η γλυκόξινη γεύση και η τραγανή υφή του μπορούν πραγματικά να μου φτιάξουν τη μέρα, ειδικά όταν γαρνίρω με αυτό το γιαούρτι μου, απολαμβάνοντας έτσι ένα χορταστικό και θρεπτικό πρωινό.
Το καθάρισμά του δεν είναι η πιο εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να καθαρίζεις μπόλικα ρόδια μαζί (δες πώς θα το κάνεις πιο εύκολα εδώ) και να φυλάς τα σποράκια τους σε ένα γυάλινο δοχείο στο ψυγείο, ώστε να έχεις την πολύτιμη αυτή τροφή διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή. Φρόντισε το δοχείο να κλείνει αεροστεγώς και βάλε λίγο χαρτί κουζίνας στον πάτο του για να απορροφά τυχόν υγρασία. Έχεις τόσα να κερδίσεις καταναλώνοντας το ρόδι, που η διαδικασία αξίζει τον κόπο.
Γνωρίζεις μάλλον ότι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, ενώ έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά για το σώμα σου, ειδικά αν συνηθίζεις να τρως ρόδι συχνά όταν είναι στην εποχή του.
Μάθε τι λένε οι μελέτες και είμαστε βέβαιοι ότι θα το αγαπήσεις ακόμα περισσότερο.
Ενισχύει την πέψη και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα
Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία και ειδικά για την υποστήριξη της πέψης, αφού συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Οι διατροφικές οδηγίες των ειδικών λένε οι γυναίκες να καταναλώνουν 22 έως 28 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και οι άντρες 28 έως 34 γραμμάρια φυτικών ινών. Μισό φλιτζάνι σπόροι ροδιού αποτελεί το 10% έως 16% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών, οπότε μπορεί άνετα να προστεθεί στην ημερήσια κατανάλωση.
Καταναλώνοντάς το τακτικά αποτρέπεις και τη δυσκοιλιότητα, αφού οι φυτικές ίνες του είναι κατά κύριο λόγο αδιάλυτες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, βοηθώντας τα να κινούνται πιο εύκολα μέσω των εντέρων. Αυτό ισχύει, βέβαια, για τα σποράκια, γιατί ο χυμός ροδιού δεν έχει εξίσου πολλές φυτικές ίνες.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί ότι το ρόδι δεν συνιστάται σε άτομα που πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες, π.χ. άτομα με στένωση εντέρου ή με παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο απόφραξης.
Ισορροπεί το μικροβίωμα
Το έντερο περιέχει από τη φύση του πολλά είδη βακτηρίων, μυκήτων και ιών που συνθέτουν το μικροβίωμα. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων και επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες. Το ρόδι συμβάλλει σε αυτή την ισορροπία, είτε καταναλώνουμε τους σπόρους είτε τον χυμό του.
ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΦΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ.
Η περιεκτικότητα των ροδιών σε φυτικές ίνες επίσης επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου. Τα ρόδια περιέχουν πρεβιοτικές φυτικές ίνες, οι οποίες δεν χωνεύονται πλήρως στο έντερο και έτσι γίνονται τροφή για τα χρήσιμα βακτήρια του εντέρου. Τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες εμφανίζουν μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων στο μικροβίωμά τους.
Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Οι πολυφαινόλες είναι μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Τα ρόδια περιέχουν διάφορους τύπους πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένου ενός που ονομάζεται ελλαγικό οξύ και εντοπίζεται κυρίως στη φλούδα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ελλαγικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γι’ αυτό πολλοί προτείνουν να αξιοποιούμε τις φλούδες από τα ρόδια φτιάχνοντας με αυτές ροφήματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Ενδεχομένως η κατανάλωση αυτών των ροφημάτων να βοηθά να καταπραΰνονται οι φλεγμονές στο έντερο.
Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε ίνες και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου – και τα ρόδια περιέχουν και τα δύο. Το μυστικό τους, όμως, μάλλον κρύβεται στις ελαγιταννίνες, έναν τύπο πολυφαινόλης που σύμφωνα με μελέτες υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τους όγκους.
Να τρώμε ρόδι με άδειο στομάχι;
Υπάρχει ένα trend που «κυκλοφορεί» τελευταία στα social από διάφορους wellness influencers, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν πολλά οφέλη στο να τρώει κανείς ρόδι το πρωί με άδειο στομάχι – κυρίως ότι δίνει ενέργεια στον οργανισμό, χωρίς να εκτινάσσει το σάκχαρο. Ισχύει πράγματι αυτό;
Η διατροφολόγος Caroline Susie λέει σε άρθρο ότι για να λάβουμε τα αντιοξειδωτικά οφέλη του ροδιού μεγαλύτερη σημασία δεν πότε θα το φάμε αλλά να γίνει αυτό μέρος της διατροφής μας: «Η συνέπεια της πρόσληψής του είναι πιο σημαντική από το να το καταναλώνουμε με άδειο στομάχι. Μπορείς, λοιπόν, να το γαρνίρεις το πρωί στο γιαούρτι ή τη βρώμη σου, να το προσθέτεις στη σαλάτα σου ή να το τρως οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας. Τα οφέλη του είναι πάντα ίδια – και είναι σίγουρα περισσότερα όταν τρως τα σποράκια αντί να πίνεις τον χυμό, ο οποίος δεν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες».