Καρολίνα Δωρίτη

ΧΟΥΜΟΥΣ ΜΕ ΨΗΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΑ ΡΕΒΙΘΙΑ

Το χούμους συνδυάζει όλη τη θρεπτική αξία που έχουν τα ρεβίθια και την ευκολία να το απολαύσεις σε διάφορες περιστάσεις. Στη συνταγή αυτή, οι πιπεριές Φλωρίνης δίνουν μια ιδιαίτερη πινελιά, όπως και το ζαατάρ, ένα μείγμα μπαχαρικών με ξεχωριστή γεύση.

Τα τελευταία χρόνια, το χούμους πρωταγωνιστεί σε βιβλία συνταγών και social media. Μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και σε πολλές εποχιακές παραλλαγές. Ιδανικό σνακ που χορταίνει, είναι εύκολο να πάρεις μαζί σου ακόμα και στο γραφείο. Τρώγεται σαν ντιπ με λαχανικά, κράκερ, πιτούλες και κριτσίνια. Μπαίνει σε σάντουιτς, συνοδεύει σαλάτες, φαλάφελ κ.ά.

Το πιο σημαντικό είναι πως είναι νόστιμο, κάνει καλό και σε χορταίνει, αφού ο συνδυασμός ρεβίθια-ταχίνι είναι σούπερ για τον οργανισμό μας, αλλά και την απώλεια βάρους. Το ταχίνι είναι μια θαυμάσια τροφή πολύ θρεπτική και πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Β1, Β2, νιασίνη, Ε), αμινοξέα, φυτικές ίνες και καλής ποιότητας λιπαρά, όπως ω-6, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Προτιμούμε το καθαρό, σκέτο ταχίνι, χωρίς άλλες προσμίξεις, και κατά προτίμηση το ολικής άλεσης.

Οι ψητές πιπεριές Φλωρίνης προσδίδουν στο χούμους μια γλυκιά γεύση και όμορφο πορτοκαλί χρώμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμες ψητές πιπεριές σε βάζο, αλλά όταν είναι στην εποχή τους είναι προτιμότερο να το κάνουμε με φρέσκες, αν έχουμε τον χρόνο.

Το ζαατάρ είναι ένα γευστικό μείγμα μπαχαρικών πολύ διαδεδομένο στη Μέση Ανατολή. Συμπεριλαμβάνει ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι και καβουρδισμένο σουσάμι. Στην Ελλάδα, το βρίσκουμε σε καταστήματα με ειδίκευση στα μπαχαρικά.

Συνταγή για χούμους με ψητές πιπεριές Φλωρίνης και τραγανά ρεβίθια με ζαατάρ

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

χούμους
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 250 γρ. βρασμένα ρεβίθια (τα βρίσκουμε και έτοιμα στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 130 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης
  • 30 ml χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½  κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, τριμμένοι
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • ½ - ¾  κούπας νερό
  • αλάτι

Για τα τραγανά ρεβίθια

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βραστά ρεβίθια, στεγνά
  • 1 κ.γ. ζαατάρ
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • ελαιόλαδο
  • ζαατάρ
  • φύλλα μαϊντανού

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στους 200°C.

Πλένουμε τις πιπεριές και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Βάζουμε σε μια λαμαρίνα λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τις πιπεριές. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά, και μετά τις γυρίζουμε από την άλλη και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά περίπου.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι και τα σπόρια.

Λιώνουμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια με το σκόρδο. Προσθέτουμε την πιπεριά, τον κόλιανδρο, την καπνιστή πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, και πολτοποιούμε.

Προσθέτουμε το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και λίγο νερό και πολτοποιούμε. Προσθέτουμε όσο πάρει από το νερό, λίγο-λίγο, ώστε η υφή του να είναι λεία, κρεμώδης, αλλά και αρκετά πηχτή. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε το αλατοπίπερο.

Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε τα υπόλοιπα ρεβίθια με το ζαατάρ και λίγο αλάτι. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα ρεβίθια, ανακατεύοντας με σπάτουλα για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίζουν να σχηματίζουν μια τραγανή κρούστα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε το χούμους σε πιάτο. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τοποθετούμε από πάνω τα ολόκληρα ρεβίθια, πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον ζαατάρ και διακοσμούμε με φύλλα μαϊντανού.

Συνοδεύουμε με φρέσκα λαχανικά, κριτσίνια, πιτούλες, κρακεράκια, ψωμί, φαλάφελ κ.λπ.

Το χούμους διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.