© Daniela Schmid

12 ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Αν αγαπάς τα σκυλιά, οι φωτογραφίες που ξεχώρισαν στα Dog Photography Awards σίγουρα θα φέρουν το χαμόγελο στα χείλη σου.

Οι διαγωνισμοί φωτογραφίας εγγυώνται πάντα ότι θα δεις εντυπωσιακές εικόνες. Από θαύματα της φύσης, όπως η άγρια χλωρίδα και πανίδα ή το Βόρειο Σέλας, μέχρι λήψεις που αποκαλύπτουν ιστορικά και κοινωνικά θέματα, η γκάμα φαίνεται να είναι ανεξάντλητη. Κάπως έτσι έπεσα πάνω στους νικητές των Dog Photography Awards. Ναι, δεν σε απατούν τα μάτια σου: υπάρχουν και βραβεία για φωτογραφίες με σκυλιά!

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες και σπουδαστές φωτογραφίας από όλο τον κόσμο. Οι εικόνες που υποβλήθηκαν στα 2022 Dog Photography Awards ήταν περισσότερες από 1.400 και προέρχονταν από 50 διαφορετικές χώρες.

Στόχος των βραβείων δεν είναι να χαζέψουμε σκυλιά κάθε ράτσας, ηλικίας και μεγέθους. Είναι να αναδειχθούν φωτογράφοι με ταλέντο, με την κριτική επιτροπή να απαρτίζεται από έμπειρους και καταξιωμένους φωτογράφους σκύλων. Γιατί ναι, υπάρχει τέτοια εξειδίκευση!

Τα κριτήρια για την επιλογή των νικητών λαμβάνουν υπόψη τα εξής:

  • Τη γλώσσα του σώματος του σκύλου, που περιλαμβάνει τη στάση και την έκφρασή του.
  • Τις τεχνικές ρυθμίσεις, που αφορούν την ευκρίνεια του θέματος, τη συνολική έκθεση και τον φωτισμό αν πρόκειται για λήψη σε στούντιο.
  • Τη σύνθεση, που αφορά τα χρώματα, τα επίπεδα, την ιστορία και τη συνολική εντύπωση που προκαλεί μια φωτογραφία.
  • Τις καλλιτεχνικές επιλογές, που αφορούν την επιλογή της ιδέας και την υλοποίησή της, λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό δυσκολίας και τη σπανιότητα του ενσταντανέ.
  • Την επεξεργασία στην οποία έχει υποβληθεί η τελική εικόνα.

Αν πάλι δεν είσαι φωτογράφος, μπορείς να έχεις ένα και μοναδικό κριτήριο: Πόσο υπέροχα είναι τα σκυλιά στις φωτογραφίες!

Μοναδικά σκυλιά σε ιδιαίτερες φωτογραφίες

Τα Dog Photography Awards αναδεικνύουν νικητές σε 4 διαφορετικές κατηγορίες και τους βραβεύουν με χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ. Απολαύστε τις τρεις καλύτερες φωτογραφίες σε καθεμία από αυτές και ενημερώστε μας αν υπάρχει σχετικός διαγωνισμός για γάτες, γιατί αν υπάρχει, η αλήθεια είναι ότι μας έχει διαφύγει!

Τα σκυλιά που ξεχώρισαν στην κατηγορία Πορτρέτο & Τοπίο

1η θέση: Dalia Fichmann, Ελβετία

Βραβεία φωτογραφίας με σκυλιά
© Dalia Fichmann

Οι διασώστες στα χιόνια έχουν μαζί τους σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για να εντοπίζουν θαμμένους επιζώντες σε περίπτωση χιονοστιβάδας. Η Dalia Fichmann πέρασε μια μέρα παρακολουθώντας πώς εκπαιδεύονται στην Ελβετία. Βασικό εργαλείο στη διαδικασία αυτή είναι η θετική ενθάρρυνση, ώστε τα σκυλιά να απολαμβάνουν την αναζήτηση.

Κρυμμένη σε μια σπηλιά από πάγο, η φωτογράφος έπιασε τη στιγμή που ο σκύλος διασώστης χώνει τη μουσούδα του στο άνοιγμα που έχει ανοίξει στα χιόνια και βλέπει για πρώτη φορά τον άνθρωπο που είναι παγιδευμένος εκεί. Μια γλυκιά εικόνα που αφορά ένα ζήτημα ζωής και θανάτου.

2η θέση: Sophia Hutchinson, Ηνωμένο Βασίλειο

Σκύλος Δαλματίας
© Sophia Hutchinson

Τα σκυλιά Δαλματίας είναι πασίγνωστα και δεν είναι δύσκολο να προκαλέσουν τον θαυμασμό. Για τη φωτογράφο και ιδιοκτήτρια της Άμπερ, βέβαια, η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν έχει μόνο ομορφιά αλλά και συναισθηματική φόρτιση: την τράβηξε σε μια από τις πρώτες που κατάφερε να κάνει το σκυλί μετά από εγχειρήσεις και στα δυο του πόδια.

«Με γεμίζει συγκίνηση να τη βλέπω τόσο ανεξάρτητη και γοητευμένη από την ομορφιά της φύσης και της άγριας ζωής», σημειώνει η Sophia Hutchinson.

3η θέση: Joanne Liu, Καναδάς

Κουτάβι
© Joanne Liu

Οι σκύλοι Γροιλανδίας χρησιμοποιούνται στη χώρα για να σέρνουν έλκηθρα και το κράτος τους παρέχει κτηνιατρική φροντίδα και προστατευμένο περιβάλλον για να ζουν. Από 30.000 ζώα που υπήρχαν κάποτε, σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί στο μισό, καθώς προτιμώνται πλέον μηχανοκίνητα έλκηθρα. Τα κουτάβια μέχρι 6 μηνών είναι φιλικά και παιχνιδιάρικα, και αφήνονται να κυκλοφορούν χωρίς λουρί για να κοινωνικοποιηθούν. Τα ενήλικα σκυλιά κρατιούνται ξέχωρα, πάντα δεμένα.

Τα σκυλιά που ξεχώρισαν στην κατηγορία Στούντιο

1η θέση: Su Kaye, Ηνωμένο Βασίλειο

Σκύλος
© Su Kaye

Η φωτογραφία έχει τίτλο «Things are looking up» και όπως λέει η φωτογράφος Su Kaye προέκυψε στην προσπάθειά της να δημιουργήσει κάτι έξω από τα συνηθισμένα, διαφορετικό από ό,τι είχε δει. Το κατάφερε, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια.

2η θέση: Jane Thomson, Καναδάς

Σκυλάκι
© Jane Thomson

Τα μόνα στοιχεία που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη φωτογραφία, εκτός από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε και την ταχύτητα έκθεσης, είναι το όνομα του χαριτωμένου τετράποδου που μας γυρίζει κανονικά την πλάτη: Mimi!

3η θέση: Daniela Schmid, Γερμανία

Βραβεία φωτογραφίας με σκυλιά
© Daniela Schmid

Ένα κουταβάκι που χωράει στη χούφτα σου είναι μια τόσο τρυφερή εικόνα από μόνη της, που δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο για να κλέψει καρδιές.

Τα σκυλιά που ξεχώρισαν στην κατηγορία Δράση

1η θέση: Francesco Junior Mura, Ιταλία

Βραβεία φωτογραφίας με σκυλιά
© Francesco Junior Mura

Το Agility είναι ένα μοντέρνο κυνάθλημα που συμβάλλει στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και σκύλου. Ο ιδιοκτήτης της Bagheera (όνομα από τον «Μόγλη» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ) συνοψίζει τα καλά του σε τρεις λέξεις: εμπιστοσύνη, σεβασμός, συνεργασία. Η λήψη τραβήχτηκε σε αγώνα Agility στην Ιταλία και όπως λέει ο δημιουργός το πρώτο εμπόδιο της κούρσας είναι το αγαπημένο του, γιατί δείχνει ξεκάθαρα πώς όλη η δύναμη του σκύλου ανταποκρίνεται σε κάθε νεύμα του αφέντη του.

2η θέση: Kjara Kocbek, Σλοβενία

Σκύλος
© Kjara Kocbek

Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο σύνθετα όσο σε έναν αγώνα, αλλά απλά όσο ένα παιχνίδι με φρίσμπι στην πρωινή βόλτα.

3η θέση: Julia Haßelkuß, Γερμανία

Σκύλος
© Julia Haßelkuß

Η λήψη τραβήχτηκε στη Νορβηγία, σε ταξίδι αναψυχής, μια μέρα με ομίχλη. Παρ’ όλ’ αυτά, η φωτογράφος κατάφερε να δημιουργήσει αυτό που ήθελε: μια αίσθηση φωτεινή και πολύ φιλική.

Τα σκυλιά που ξεχώρισαν στην κατηγορία Σκύλοι & Άνθρωποι

1η θέση: Sabrina Theden, Γερμανία

Σκύλοι και άνθρωποι
© Sabrina Theden

Η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό αλλά σε μουσείο και ο τίτλος της τα λέει όλα: «Αγάπη άνευ όρων».

2η θέση: Sarah Ebner, Ελβετία

Σκυλιά
© Sarah Ebner
Η μόνη από τις φωτογραφίες που ξεχώρισαν που έχει περισσότερους από ένα σκύλο, σε ένα πραγματικά ειδυλλιακό τοπίο.

3η θέση: Russell Charters, Αυστραλία

Βόλτα στην παραλία
© Russell Charters

Λήψη στην ακροθαλασσιά, από drone, σε ένα παιχνίδι με το ύψος και τις σκιές.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.