Nico Rinaldi

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 10 ΜΑΓΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μοναδικές εικόνες από το Βόρειο Σέλας που τραβήχτηκαν σε διάφορα μέρη του πλανήτη κατά τη διάρκεια του 2022 εντυπωσιάζουν και αποκαλύπτουν τη μαγεία του κόσμου μας.

Η τέχνη της φωτογραφίας έχει τη μοναδική ικανότητα «να παγώνει» τις στιγμές. Η αστροφωτογραφία είναι ένα από τα πιο απαιτητικά είδη, με τις καλύτερες αστρονομικές φωτογραφίες για το φετινό, αλλά και το περσινό έτος, να απαιτούν το σωστό κλικ τη σωστή στιγμή, και κατά συνέπεια τεράστια υπομονή από τους δημιουργούς τους.

Το Σέλας είναι ένα φαινόμενο που για να αποτυπωθεί φωτογραφικά χρειάζεται μεγάλη θέληση, επιμονή, και ικανότητες. Πρόκειται για το εντυπωσιακό φωτεινό φαινόμενο στον ουρανό της Γης το οποίο είναι ορατό κυρίως στους πόλους της (εξού και ο συνήθης χαρακτηρισμός του ως Πολικό Σέλας).

Με αφορμή την εποχή του Βόρειου Σέλαος (η οποία κυμαίνεται από τον Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο στο βόρειο ημισφαίριο) και το τέλος του έτους, το ιστολόγιο ταξιδιωτικής φωτογραφίας Capture the Atlas δημοσίευσε την 5η έκδοση του ετήσιου βραβείου του Φωτογράφου της Χρονιάς για το Βόρειο Σέλας. Πρόκειται για μια συλλογή με τις 25 καλύτερες φωτογραφίες από το Βόρειο Σέλας οι οποίες τραβήχτηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου από 25 φωτογράφους 13 διαφορετικών εθνικοτήτων.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να εμπνεύσει αλλά και να μοιραστεί την ομορφιά αυτού του «θεαματικού φωτεινού σόου της φύσης», όπως χαρακτηρίστηκε. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 10 εντυπωσιακές φωτογραφίες στις οποίες τα φωτεινά χρώματα κάνουν την εμφάνισή τους στον σκοτεινό ουρανό σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

10 εντυπωσιακές φωτογραφίες από το Βόρειο Σέλας

Βόρειο Σέλας
Asier Lopez Castro

1. «Elves’ House», Stokknes, Ισλανδία

Το αποτέλεσμα της εκπληκτικής δουλειάς του φωτογράφου Asier López Castro στην Ισλανδία αποτυπώνεται στην παραπάνω εικόνα.

«Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Ισλανδία, αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου σε μία από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες της, ένα μαγικό μέρος για κάθε φωτογράφο τοπίου», δήλωσε ο ίδιος. «Είχε χιονίσει την προηγούμενη ημέρα και ο αέρας ανακάτεψε το πεσμένο χιόνι με τη λεπτή άμμο, κάνοντας τις υφές στο έδαφος απίστευτα όμορφες. Στη συνέχεια, ο ουρανός έκανε τα υπόλοιπα».

Βόρειο Σέλας
Douglas Thorne

2. «Nugget Point Lighthouse Aurora», Φάρος Nugget Point, Νέα Ζηλανδία

Η παραπάνω φωτογραφία επιβεβαιώνει τη θεωρία που θέλει ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές λήψεις να συμβαίνουν απροσδόκητα. Είναι τραβηγμένη στον φάρο Nugget Point στην ανατολική πλευρά του νότιου τμήματος της Νέας Ζηλανδίας. Ο φάρος βρίσκεται μπροστά σε έναν γκρεμό, εκεί όπου ο ωκεανός συναντά τον ουρανό.

«Έφτασα εδώ νωρίς ένα φθινοπωρινό πρωινό για να απαθανατίσω τον Γαλαξία μας να ανατέλλει πάνω από τον φάρο. Ήταν μια εικόνα που σχεδίαζα να απαθανατίσω εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε ο φωτογράφος Douglas Thorne. «Ωστόσο, με υποδέχτηκε ένας επισκέπτης-έκπληξη. Το Βόρειο Σέλας άρχισε να λάμπει, με τις ακτίνες του να ανθίζουν πάνω από τον ωκεανό. Άλλαξα γρήγορα την προσέγγισή μου και ενθουσιάστηκα καθώς άρχισαν να εμφανίζονται στο κάδρο μου λάμψεις κίτρινου και κόκκινου χρώματος», πρόσθεσε.

Βόρειο Σέλας
Giulio Cobianchi

3. «Inception», Νησιά Lofoten, Νορβηγία

Αν αναρωτιέστε τι βλέπουμε σε αυτή τη φωτογραφία, θα σας εξηγήσουμε ευθύς αμέσως. Είναι ένα διπλό τόξο Σέλαος (δεξιά στη φωτογραφία) και Γαλαξία (αριστερά στη φωτογραφία). Επίσης, κάτω από τον Γαλαξία μας, μπορείτε να δείτε τον γαλαξία της Ανδρομέδας, ενώ ένα πεφταστέρι στη μέση της φωτογραφίας λειτουργεί ως «κερασάκι στην τούρτα», όπως δήλωσε ο ίδιος ο φωτογράφος.

Επιπλέον, πάνω από το πολύχρωμο Σέλας, υπάρχει ένας από τους ομορφότερους αστερισμούς, η Μεγάλη Άρκτος. Στα βόρεια, μπορείτε ακόμα να δείτε το φως του ήλιου, ο οποίος είχε πρόσφατα πέσει κάτω από τον ορίζοντα. Μια συνολικά εκπληκτική εικόνα από τον Giulio Cobianchi.

Βόρειο Σέλας
Vincent Beudez

4. «An Explosion of Color», Tromsø, Νορβηγία

Αυτή η πολύχρωμη νύχτα είναι ένα σπάνιο γεγονός το οποίο ο φωτογράφος Vincent Beudez είχε την τύχη να βιώσει και να καταγράψει με τον φακό του. «Αυτή τη νύχτα, η πρόβλεψη για το Σέλας ήταν πολλά υποσχόμενη, αλλά δεν περίμενα κάτι τέτοιο», δήλωσε ο ίδιος. «Ήταν μια πραγματικά όμορφη νύχτα, και είδα μερικά "στέμματα" και το Βόρειο Σέλας στα νότια. Ωστόσο, αυτό που συνέβη στις 3 το πρωί ήταν εντελώς απροσδόκητο. Ένα τεράστιο κόκκινο Σέλας διέσχισε τον νότιο ουρανό (ήταν ορατό με γυμνό μάτι), ενώ ένα θεαματικό Σέλας εξερράγη ακριβώς πάνω από το κεφάλι μου».

Βόρειο Σέλας
Nico Rinaldi

5. «Polaris Dream», περιφέρεια Murmansk, Ρωσία

Μια νύχτα του 2022, στην περιφέρεια Murmansk της Ρωσίας, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, το Σέλας έδωσε μια απίστευτη παράσταση! Στο μέρος αυτό, όπως δήλωσε ο φωτογράφος Nico Rinaldi, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στο βασίλειο των τεράτων του χιονιού, σε ένα τοπίο όπου τα βουνά και τα δέντρα κυριαρχούνται από πάγο και χιόνι. «Ήταν σκληρή δουλειά να φτάσουμε σε αυτό το μέρος, αφού η εξερεύνηση της τοποθεσίας και η οργάνωση της υλικοτεχνικής υποδομής απαιτούσε πολύ χρόνο, προσπάθεια και τη βοήθεια των φιλικών ντόπιων που βρήκαμε στο δρόμο μας», ανέφερε.

Βόρειο Σέλας
Ruslan Merzlyakov

6. «Red Skies», Nykøbing Mors, Δανία

Ο Ruslan Merzlyakov, ο οποίος φωτογραφίζει τον νυχτερινό ουρανό για περισσότερα από 10 χρόνια, ένιωσε απίστευτη χαρά τη νύχτα που κατάφερε να δει και να απαθανατίσει το Βόρειο Σέλας στη γενέτειρά του. «Απολύτως τρελές κόκκινες στήλες του Σέλαος εμφανίστηκαν πάνω από το Limfjord (ρηχό τμήμα της θάλασσας), μόλις 3 λεπτά με το αυτοκίνητο από το σπίτι μου», δήλωσε.

Αν και η Δανία δεν θεωρείται από τα ιδανικότερα μέρη στον κόσμο για να δει κανείς το Βόρειο Σέλας, πάντα υπάρχει ελπίδα για λίγη ουράνια μαγεία στη διάρκεια των πιο σκοτεινών μηνών του έτους.

Βόρειο Σέλας
MaryBeth Kiczenski

7. «Michigan Night Watch», Φάρος Point Betsie, Frankfort, Μίσιγκαν

Τη νύχτα που η φωτογράφος Marybeth Kiczenski αποφάσισε να «κυνηγήσει» το Σέλας, οι προβλέψεις ήταν αρκετά ευνοϊκές. Ήταν Παρασκευή και η ίδια επέλεξε να σταθεί στον φάρο Point Betsie στο Μίσιγκαν. «Με υποδέχτηκαν αρκετά ισχυροί άνεμοι, αλλά και ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα και ζεστός καιρός», ανέφερε. «Γύρω στις 11:30 μ.μ. τα φώτα έκαναν την εμφάνισή τους, δίνοντας μια μοναδική παράσταση. Ζητωκραυγάσαμε. Χειροκροτήσαμε», δήλωσε η Kiczenski, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα την αποζημίωσε και με το παραπάνω.

Βόρειο Σέλας
Tor-Ivar Næss

8. «Auroraverse», Nordreisa, Νορβηγία

Άλλη μια εντυπωσιακή φωτογραφία από το Βόρειο Σέλας καταγράφηκε στη Νορβηγία, αυτή τη φορά στην περιοχή Nordreisa. Ο φωτογράφος νυχτερινών τοπίων Tor-Ivar Næss δήλωσε πως «όταν το Βόρειο Σέλας τρελαίνεται στον νυχτερινό ουρανό, η εστίαση στη σύνθεσή σου αξίζει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, επειδή συμβαίνουν τόσα πολλά τόσο γρήγορα. Ακόμη και για έναν έμπειρο φωτογράφο, είναι πολύ δύσκολο να επικεντρωθεί στην απόλαυση του Σέλαος ενώ το φωτογραφίζει».

Βόρειο Σέλας
Jannes Krause

9. «The Light Upon Kerlaugar», Suðurland, Ισλανδία

Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε όταν ο Jannes Krause βρισκόταν στην Ισλανδία και μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που βίωσε και φωτογράφισε το Βόρειο Σέλας! «Αρχικά η πτήση μου για την επιστροφή στην πατρίδα ήταν προγραμματισμένη να αναχωρήσει περίπου 12 ώρες πριν από αυτή την έντονη ηλιακή καταιγίδα, αλλά μόλις είδα τον τέλειο καιρό και τις προβλέψεις για το Σέλας, ήξερα ότι έπρεπε να αλλάξω τα σχέδιά μου και να παρατείνω το ταξίδι μου κατά μία επιπλέον ημέρα. Τα πράγματα τελικά πήγαν καλά, και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευχαριστημένος με τις εικόνες που τράβηξα», δήλωσε.

Βόρειο Σέλας
Kavan Chay

10. «Explosions of the Sky», Taiari Beach, Otago, Νέα Ζηλανδία

«Η Νέα Ζηλανδία είναι πραγματικά ένα ιδιαίτερο μέρος για την αστροφωτογραφία», δήλωσε ο φωτογράφος της παραπάνω λήψης, Kavan Chay. «Οι ουρανοί είναι υπέροχα σκοτεινοί και υπάρχουν τόσα πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά τοπίου που μπορείτε να παρατηρήσετε. Παρ' όλα αυτά, δεν είχα καταφέρει ποτέ πριν από αυτή τη στιγμή να τραβήξω μια λήψη του Σέλαος με ένα ενδιαφέρον στοιχείο στο προσκήνιο. Δυστυχώς, η δραστηριότητα του Σέλαος δεν είναι τόσο συνεπής σε σύγκριση με άλλες μορφές αστροφωτογραφίας, οπότε έπρεπε να κάνω υπομονή», ανέφερε.

Όπως ο ίδιος δήλωσε αυτή η λήψη τον έκανε να εθιστεί στο κυνήγι για το Σέλας, ενώ πραγματικά δεν θα μπορούσε να ζητήσει κάτι καλύτερο από αυτή τη φωτογραφία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.