iStock

5 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΣΟΥ

Τα βράδια που ξαπλώνεις και χίλιες σκέψεις βασανίζουν το μυαλό σου σχετικά με την πορεία του γάμου σου, τα βιβλία αυτά θα λειτουργήσουν ψυχοθεραπευτικά.

Δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο τα προβλήματα στον γάμο τους. Κάποιοι τα σπρώχνουν κάτω από το χαλάκι. Άλλοι απευθύνονται σε ειδικούς. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που στρέφονται στα βιβλία, καθώς σε αυτά συχνά βρίσκουν πληροφορίες, συμβουλές και διαφορετικές οπτικές που μπορεί να τους βοηθήσουν να οδηγηθούν σε πιο υγιείς συνθήκες μέσα στη σχέση τους.

Στην παρακάτω λίστα συγκεντρώσαμε 5 «δοκιμασμένα» βιβλία, από επιστήμονες που εξειδικεύονται στη συμβουλευτική γάμου. Είμαστε σίγουροι πως ανάμεσά τους θα βρεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα στη δική σου συνθήκη, είτε αντιμετωπίζεις προβλήματα στον γάμο σου είτε θέλεις να τον προστατεύσεις από αυτά. Στόχος πάντως και των πέντε αυτών βιβλίων είναι να δεις τη σχέση σου και τον εαυτό σου μέσα σε αυτήν ως εξωτερικός παρατηρητής, ώστε να μπορέσεις να καταλάβεις και να κρίνεις καλύτερα τι πραγματικά χρειάζεσαι τη δεδομένη στιγμή.

«Άκου τον γάμο σου», John Jay Osborn

Ο σύμβουλος γάμου John Jay Osborn έγραψε ένα μυθιστόρημα για ένα ζευγάρι στα όρια του διαζυγίου. Τους παρακολουθούμε με αγωνία κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στη σύμβουλο γάμου, ταυτιζόμαστε με τις καταστάσεις που βιώνουν, μαθαίνουμε από τις συζητήσεις που κάνουν μαζί της και η αγωνία για το μέλλον τους κορυφώνεται μέχρι το τέλος! Μπορεί αυτό το ζευγάρι να σώσει τον γάμο του;

«Ο δρόμος των δακρύων», Jorge Bucay

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μην υποφέρουμε "περισσότερο", δεν είναι να αγαπάμε "λιγότερο", αλλά να μάθουμε, όταν φτάνει η στιγμή του αποχωρισμού ή της απώλειας, να μη μένουμε κολλημένοι σ' αυτό που δεν υπάρχει πια. Να χαιρόμαστε τη στιγμή, όσο διαρκεί, και να προσπαθούμε να την κάνουμε όσο γίνεται καλύτερη. Να ζούμε ρισκάροντας κάθε λεπτό της ζωής μας. Τέλος, να μη ζήσουμε αύριο με τη σκέψη στη σημερινή μέρα που ήταν τόσο ωραία, γιατί αύριο θα έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι φέρει το αύριο. Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε κι αυτό εξίσου ωραίο.» Η περιγραφή στο οπισθόφυλλο είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να πειστούμε πως ο διακεκριμένος ψυχοθεραπευτής θα μπορέσει να μας οδηγήσει στον δύσκολο δρόμο του αποχωρισμού – αν έτσι πρέπει να γίνει. Γιατί υπάρχουν και φιλικοί χωρισμοί.

«Εγώ κι εσύ… και οι άλλοι», συλλογικό

Στο βιβλίο αυτό, 11 Έλληνες ψυχοθεραπευτές ξετυλίγουν το κουβάρι των οικογενειακών σχέσεων μέσα από συζητήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν το ζευγάρι και την οικογένεια. Σκοτώνει ο γάμος τον έρωτα; Τι σημαίνει να είμαι πατέρας; Πώς θα κάνω τη σχέση μου να διαρκέσει; Ερωτήματα όπως αυτά απαντώνται με τρόπο άμεσο και ουσιαστικό, σε ένα βιβλίο στο οποίο μπορούμε να επιστρέφουμε ανά κεφάλαιο ξανά και ξανά.

«Ζευγάρια: Η ανατομία μιας σχέσης», Kate Figes

Ξεκάθαρα χωρισμένο σε κεφάλαια, το βιβλίο αυτό της Αγγλίδας δημοσιογράφου βασίζεται σε έρευνες και μελέτες που απαντούν σε καίρια ερωτήματα που οι περισσότεροι παντρεμένοι έχουν, όπως: Το ερωτικό πάθος εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου; Μέσα από συνεντεύξεις 120 ανθρώπων, θα αποκτήσεις μια πολύ καλή εικόνα του τι συμβαίνει στα ζευγάρια ανά τον κόσμο και θα ανακαλύψεις τις μεγαλύτερες αλήθειες για τον σύγχρονο γάμο.

«Οι νέοι κανόνες του διαζυγίου», Jacqueline Newman

Βρίσκεσαι σε διαδικασία που σκέφτεσαι το διαζύγιο; Πέρα από τα ψυχοσυναισθηματικά ζητήματα που οπωσδήποτε σε απασχολούν, και που τα παραπάνω βιβλία στοχεύουν να λύσουν, υπάρχουν πάντα και τα πρακτικά: Επιμέλεια παιδιών, διατροφή, μοίρασμα περιουσίας. Όλα αυτά έχουν αλλάξει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι ισχύει πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση. Η Jacqueline Newman, κορυφαία δικηγόρος της Νέας Υόρκης σε θέματα διαζυγίου, έγραψε ένα βιβλίο που απαντά σε αυτά και ακόμα περισσότερα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.