Invision / AP Jordan Strauss

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΣΤΟ TIKTOK ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ SELENA GOMEZ

Ένα σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα, μια μεταμόσχευση νεφρού, μια καθημερινότητα με φάρμακα και το διαδικτυακό bullying λόγω «παραπανίσιων» κιλών. Η Selena Gomez μιλάει για όλα όσα έχει αντιμετωπίσει και –δικαίως– τραβάει τα βλέμματα επάνω της.

Αν και δεν είμαι φαν της ποπ μουσικής σκηνής, τους τελευταίους μήνες την προσοχή μου τράβηξαν όσα λέγονται και γράφονται γύρω από το πρόσωπο της Selena Gomez. Ρίχνοντας μια ματιά στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσεις την ύπαρξη ενός κύματος αλληλεγγύης προς το πρόσωπο της Αμερικανίδας τραγουδίστριας –κυρίως λόγω του bullying που έχει δεχθεί για την εξωτερική της εμφάνιση– αλλά και μια σειρά από άρθρα στα μέσα ενημέρωσης με δηλώσεις και αποσπάσματα από συνεντεύξεις της.

Ε, λοιπόν, το πρώτο πράγμα που θα καταλάβεις αν ακούσεις ή διαβάσεις τις δηλώσεις της Gomez είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις όσα περνάει ένας άνθρωπος που ζει με χρόνιο νόσημα.

Η διάσημη τραγουδίστρια και ηθοποιός πάσχει από Λύκο ή –κατά τη επίσημη ονομασία της ασθένειας– Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ), όπως διαγνώστηκε το 2014. Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί χρόνιες φλεγμονές σε πολλά μέρη του σώματος, όπως το δέρμα, οι αρθρώσεις, η καρδιά, τα νεφρά, οι πνεύμονες και άλλα.

Selena Gomez: η ασθένεια, η ψυχική υγεία και η δημόσια εξομολόγηση

Όπως και άλλα διάσημα πρόσωπα, έτσι και η Gomez έχει μιλήσει δημόσια για την ψυχική υγεία. Η ίδια έχει μοιραστεί δημοσίως τον αγώνα που έδωσε τόσο με την ασθένεια, εξαιτίας της οποίας χρειάστηκε να κάνει μια μεταμόσχευση νεφρού το 2017, όσο και με άλλα προβλήματα ψυχικής φύσεως που προέκυψαν στην πορεία, όπως η κατάθλιψη, το άγχος αλλά και η διάγνωσή της με διπολική διαταραχή.

Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή της που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 χαρακτηρίστηκε τόσο «ωμό» που η ίδια παραλίγο να μην υπογράψει την κυκλοφορία του. «Για να είμαι ειλικρινής, πριν από μερικές εβδομάδες, δεν ήμουν σίγουρη ότι θα μπορούσα να το κάνω», διαβάζουμε σε μια από τις δηλώσεις της για το «Selena Gomez: My mind & me».

Selena Gomez
Invision / AP Andy Kropa

Η Gomez έχει αναφερθεί δημόσια στην κατάστασή της και στο πώς αυτή την επηρεάζει σωματικά και συναισθηματικά. «Ο Λύκος, η μεταμόσχευση των νεφρών μου, η χημειοθεραπεία, η ψυχική ασθένεια, το να περνάω δημόσιες στενοχώριες – όλα αυτά ήταν πράγματα που ειλικρινά θα έπρεπε να με είχαν πάρει από κάτω», δήλωσε στο περιοδικό Elle το 2021. Θυμάται, όμως, ότι αυτό που την κράτησε ζωντανή ήταν το γεγονός ότι θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους που πάλευαν με παρόμοιες καταστάσεις.

Το body shaming και οι αναρτήσεις στα social media

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να κυκλοφορούν φωτογραφίες με το «τότε» και το «σήμερα» της Gomez. Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του Λύκου την έκαναν να πάρει μερικά κιλά και πολλοί χρήστες στα social media έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν.

«Το βάρος μου αυξομειωνόταν συνεχώς επειδή έπαιρνα ορισμένα φάρμακα. Και προφανώς, οι άνθρωποι απλά το ακολουθούσαν. [...] Ήταν σαν να μην μπορούσαν να περιμένουν να βρουν κάτι για να με ρίξουν. Με ντρόπιαζαν επειδή είχα πάρει βάρος εξαιτίας του Λύκου», έχει δηλώσει μεταξύ άλλων.

Και όσο κι αν προσπαθούσε να διαχειριστεί τα κακόβουλα διαδικτυακά σχόλια, για ένα διάστημα δεν μπορούσε να το καταφέρει. «Είπα ψέματα. Πήγαινα στο διαδίκτυο και ανέβαζα μια φωτογραφία μου και έλεγα: "Δεν έχει σημασία. Δεν δέχομαι αυτά που λες". [...] Όλο αυτό το διάστημα, μέσα στο δωμάτιο, έκανα αναρτήσεις και έκλαιγα, γιατί κανείς δεν αξίζει να ακούει αυτά τα πράγματα. [...] Δεν νομίζω ότι σε κανέναν αξίζει να αισθάνεται λιγότερο από ό,τι είναι».

Selena Gomez
Invision / AP Jordan Strauss

Η Gomez μιλάει πλέον «στα ίσια» στους επικριτές της στο TikTok. «Θέλω απλά να πω και να ενθαρρύνω οποιονδήποτε εκεί έξω που νιώθει οποιοδήποτε είδος ντροπής για αυτό που περνάει όταν κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική ιστορία: Είσαι όμορφη και υπέροχη», δήλωσε πρόσφατα η Selena Gomez.

Σήμερα φαίνεται να είναι ακόμα πιο δυνατή. Καθιστά σαφές ότι προτιμάει να παίρνει τα φάρμακά της –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βάρος της– παρά να προσέχει την εξωτερική της εμφάνιση θυσιάζοντας την υγεία της. Και αν αυτός δεν είναι λόγος για να τη θαυμάσεις, τουλάχιστον οφείλεις να της το αναγνωρίσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.