Οι $oft $kull, οι οποίοι θα εμφανιστούν στο πρώτο Αγοραφοβικό φεστιβάλ.

ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ

Ένα φεστιβαλικό διήμερο στον πολυχώρο Πλύφα υπόσχεται να ταράξει για λίγο τα μουσικά δρώμενα της Αθήνας.

Λέγεται «Αγοραφοβικό» και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο τίτλος του μοιάζει μάλλον αντιφατικός σε όσα υπόσχεται. Αναφέρομαι στο Αγοραφοβικό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά στην Αθήνα και πρόθεσή του είναι να διερευνήσει «την ηχητική και καλλιτεχνική ταυτότητα ενός μεγάλου μέρους του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της εγχώριας σκηνής».

Για την ακρίβεια, το line-up του έπεσε στα χέρια μου πριν από αρκετό καιρό. Οι Pan Pan, Σtella, the Boy, Nalyssa Green, Melentini είναι μόνο μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο Πλύφα στον Βοτανικό, στο πλαίσιο του πρώτου Αγοραφοβικού φεστιβάλ.

Φετινός επιμελητής είναι ο Άρης Νικολόπουλος του συγκροτήματος My Wet Calvin. Σε επικοινωνία που είχα μαζί του, ένα από τα πρώτα πράγματα που ήθελα να τον ρωτήσω ήταν το «γιατί Αγοραφοβικό;» ή όπως ακριβώς του έθεσα το ερώτημα: Πώς προέκυψε η ονομασία Αγοραφοβικό»;

«Δεν είμαι σίγουρος, μάλλον χωρίς πολλή ανάλυση», μου λέει. «Εκ των υστέρων μου αρέσει να το ερμηνεύω σαν σχόλιο στα κατάλοιπα της εξύμνησης και της επιβολής του social distancing σε παράλληλη πορεία με τον θρίαμβο της στρουθοκαμηλικής κοινωνικοποίησης των social media. Το όνομα εμπεριέχει και μεγάλες δόσεις αυτοσαρκασμού, με την ευκαιρία».

Για τον Άρη, όμως, είχα και άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι πρόκειται να δούμε (και να ακούσουμε) σε λίγες μέρες σε ένα φεστιβάλ που απ΄ όσο καταλαβαίνω υπόσχεται να μας ξεσηκώσει με τους ρυθμούς του.

Αγοραφοβικό Φεστιβάλ
Ο Άρης Νικολόπουλος των My Wet Calvin είναι ο επιμελητής του φετινού Αγοραφοβικού φεστιβάλ. MY WET CALVIN / Γιάννης Παπαϊωάννου

Τι είναι το Αγοραφοβικό φεστιβάλ και γιατί αξίζει να πας

– Αρχικά, θα θέλαμε να μάθουμε τι ακριβώς είναι το Αγοραφοβικό φεστιβάλ; Ποια είναι η κύρια ιδέα πάνω στην οποία βασίστηκε;

Αν και μια ματιά στην αφίσα μοιάζει να αναιρεί την παρακάτω πρόταση, το Αγοραφοβικό έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν έχει στηθεί με κριτήριο την ανταπόκριση του κοινού. Το στοιχείο που ενοποιεί τα σχήματα που συμμετέχουν είναι ότι σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τους My Wet Calvin.

Παλιοί συνοδοιπόροι, φίλοι, συνεργάτες, επιρροές, φρέσκες ή διαχρονικές, το line-up έχει στηθεί πάνω σε μια ωμή και πιθανώς παρερμηνευμένη αντιγραφή της κεντρικής ιδέας πίσω από τα θρυλικά –στα χρόνια της ακμής τους– All Tomorrow’s Parties.

Αγοραφοβικό Φεστιβάλ

– Στην ανακοίνωση γράφετε ότι πρόκειται για ένα φεστιβάλ «που διερευνά την ηχητική και καλλιτεχνική ταυτότητα ενός μεγάλου μέρους του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της εγχώριας σκηνής». Θέλεις να μας το εξηγήσεις λιγάκι;

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει συμμετοχές που εμφανίστηκαν κάποια στιγμή μέσα στα προηγούμενα 20 χρόνια. Κάποιες από αυτές τις προσπάθειες ατόνησαν, άλλες παρέμειναν σταθερά ευδόκιμες, άλλες βρίσκονται σε στάδιο ωριμότητας, άλλες γνωρίζουν τρομερή επιτυχία και άλλες βρίσκονται ακόμα στο πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα.

Η συντριπτική πλειοψηφία, όμως, ανεξάρτητα από το υποείδος που πρεσβεύουν ή έχουν πρεσβεύσει περισσότερο, ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια με γιαγιά την Λένα Πλάτωνος, θείους τους Στέρεο Νόβα, τις Τρύπες και τα Σπαθιά, ξαδέρφια τους Planet of Zeus και τον Lex και πολύ κόσμο ακόμα.

Κάποια στιγμή οι περισσότεροι αποδέχτηκαν ότι οι ρίζες τους βρίσκονται στο ρεμπέτικο και τα ηπειρώτικα, ενώ έρχεται κάποτε και η μέρα που συγχωρούν τις πίστες και τη σκυλο-πόπ κουλτούρα από την οποία θέλησαν τόσο βίαια και τόσο ξεκάθαρα να αποκοπούν, αποκτώντας ταυτότητα και μόνο από αυτή την απόσχιση. Αυτός φυσικά είναι ο τρόπος που μου αρέσει εμένα να βλέπω τα πράγματα – όχι η αντικειμενική αλήθεια.

– Τελικά, τι να περιμένει το κοινό από το φεστιβαλικό διήμερο στην Πλύφα;

Μερικά πράγματα που δεν έχουν συμβεί στο παρελθόν, άλλα που δεν θα συμβούν ξανά στο μέλλον, κάποια που έχουν πολύ καιρό να συμβούν και αρκετά που συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν.

  • Line-up: Pan Pan, Σtella, the Boy, Τα Παιδιά της Παλαιότητας, Nalyssa Green, Melentini, Krista Papista, Veslemes, The Callas, Sillyboy’s Ghost Relatives, Sci-Fi River, Lunar, $oft $kull, the Model Spy, Degear0001, My Brother the Couch, Δημήτρης Γλυφός, My Wet Calvin.
  • Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τα social media του φεστιβάλ: Facebook και Instagram

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.