ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Μια ομάδα μαθητών από το ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου μας δείχνει πώς «στήνεται» μια ολόκληρη εικονική επιχείρηση και παρουσιάζει τα ανακυκλώσιμα αισθητηριακά παιχνίδια που ετοίμασε.

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ένας μαθητής, αν του δινόταν η κατάλληλη υποστήριξη. Αν είχε δίπλα του ανθρώπους να τον στηρίξουν και να τον καθοδηγήσουν. Η φετινή μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μπορεί να απαντήσει σε έναν βαθμό στο ερώτημα αυτό. Γιατί; Γιατί εκεί θα θαυμάσετε από κοντά τις ιδέες που γεννήθηκαν μέσα από το πρόγραμμα Εικονική Επιχείρηση, στο οποίο συμμετέχουν μαθητικές ομάδες από όλη την Ελλάδα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε στις 17 Μαρτίου το «The Mall Athens» στο Μαρούσι και στις 31 Μαρτίου το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Στο πρώτο θα παρουσιαστούν οι καινοτόμες επιχειρήσεις σχολείων της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας και νησιών του Αιγαίου και στο δεύτερο ομάδων από Γυμνάσια και Λύκεια της Βόρειας Ελλάδας.

Παιχνίδια από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά

Ανάμεσα στις μαθητικές ομάδες, που θα μπορέσετε να συναντήσετε στην Αθήνα, είναι κι εκείνη από το ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου. Οι μαθητές του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δημιούργησαν μια εικονική επιχείρηση με την επωνυμία Replays και μέσω αυτής ανέπτυξαν τα δικά τους αισθητηριακά παιχνίδια από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Όλη η επιχείρηση, καθώς και τα προϊόντα, θα υπάρχουν στο «περίπτερό» της στην εμπορική Μαθητική Έκθεση.

Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι καθηγητές, σεβόμενοι το περιβάλλον και εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, οι μαθητές επαναχρησιμοποιούν υλικά από την κουζίνα του σπιτιού και τα μετατρέπουν σε παιχνίδια. Παιχνίδια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γυμναστήρια, φυσικοθεραπευτήρια, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, ειδικά σχολεία, εργοθεραπευτήρια, ΚΔΑΠ και κέντρα αποκατάστασης. Η ενασχόληση με αυτά εξασκεί την αυτοσυγκέντρωση, ενισχύει την προσοχή, εξασκεί και βελτιώνει την λεπτή και αδρή κινητικότητα, τον συντονισμό κινήσεων, ενδυναμώνει τις μυϊκές ομάδες, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί την αισθητηριακή επεξεργασία ερεθισμάτων.

«Είναι η τέταρτη συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα Εικονική Επιχείρηση. Οι προηγούμενες επιχειρήσεις ήταν τα Special Sticks (κριτσίνια σφολιάτας), τα Healthy Bites (μπισκότα από ρεβίθι) σε συνεργασία με το Κολέγιο Αθηνών και η ομάδα «ΠρασινίΖουμε», που αφορούσε την ανακύκλωση τηγανέλαιου προς παραγωγή Βιοντίζελ», μου θυμίζει ο Γιώργος Ευγενειάδης, Τεχνολόγος Τροφίμων.

Τι έχει, όμως, να προσφέρει η συμμετοχή αυτή στους μαθητές του; «Οι μαθητές αναπτύσσουν επιχειρηματικές, αλλά και κοινωνικές δεξιότητες, ξεφεύγοντας από το καθαρισμένο τυπικό μάθημα του σχολείου και προβάλλοντας τις ικανότητες τους έξω από αυτό. Περνούν μηνύματα συμπερίληψης και ενσωμάτωσης της αναπηρίας, μια και πρόκειται για μαθητές με μη ορατές αναπηρίες, δηλαδή αυτισμό, σύνθετες μαθησιακές δυσκολίες, νοητική υστέρηση και σύνδρομα», απαντά.

Τι είναι το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση»

Η Εικονική Επιχείρηση αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στην αρχή της «εκμάθησης μέσα από την πράξη». Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου και υλοποιείται δωρεάν από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Junior Achievement Greece σε σχολεία όλης της χώρας και όλων των τύπων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην ουσία, μαθητές/τριες δημιουργούν μια «εικονική» επιχείρηση, κατανοώντας όλα τα στάδια δημιουργίας, λειτουργίας και ρευστοποίησής της. Στόχος του προγράμματος είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες την κοινωνική ευθύνη που φέρουν ως μελλοντικοί/ές επαγγελματίες και ο σεβασμός στο κοινό καλό και το περιβάλλον.

Στις Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις που πραγματοποιούνται, τα παιδιά παρουσιάζουν στο κοινό τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα τους, τα οποία διαθέτουν προς πώληση. Παράλληλα, οι ομάδες βαθμολογούνται από κριτική επιτροπή. Μπείτε στην ιστοσελίδα του οργανισμού και στηρίξτε με την ψήφο σας τους μαθητές που συμμετείχαν στο φετινό πρόγραμμα Εικονική Επιχείρηση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.