ART PROJECT #10: ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Σε οτιδήποτε φιλοτεχνούμε βάζουμε τη «σφραγίδα» μας. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να φτιάξουμε κυριολεκτικά μια δική μας σφραγίδα, χρησιμοποιώντας απλά υλικά ή ακόμα και αντικείμενα που μπορεί να έχουμε στο σπίτι;

Αυτό είναι το 10ο art project του OW και ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τη δική μας σφραγίδα, την οποία μπορούμε μετά να χρησιμοποιήσουμε σε τετράδια, σε έργα που φιλοτεχνούμε, σε ένα γράμμα –για τους πιο παραδοσιακούς– προς τον/ην αγαπημένο/η μας, ακόμα και σε μπλουζάκια ή υφασμάτινες τσάντες. Πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, που μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα από το σπίτι, ή με υλικά που θα βρούμε στο πλησιέστερο μαγαζί με είδη χόμπι. Απλές σφραγίδες που θα δώσουν μια μοναδική νότα στα αντικείμενά μας!

σφραγίδα

Ξεκινάμε επιλέγοντας το σχέδιο που θέλουμε. Η επιλογή σχεδίου μπορεί να είναι το δυσκολότερο μέρος της διαδικασίας, καθώς θέλουμε κάτι με απλές γραμμές, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, ώστε να μην μας δυσκολέψει στο σκάλισμα της σφραγίδας.

Η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης είναι σίγουρα η φύση, αλλά και καθημερινά αντικείμενα και μοτίβα που μπορούμε να βρούμε ακόμα και μέσα στο σπίτι ή σε μια βόλτα στην πόλη. Παρατηρήστε γύρω σας τα διαφορετικά χρώματα και τις υφές. Ξεφυλλίστε βιβλία με vintage εικονογραφήσεις ή με μίνιμαλ γεωμετρικά μοτίβα. Και, φυσικά, στο ίντερνετ θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία από σχήματα και σχέδια.

σφραγίδα υλικά

Τα υλικά για να φτιάξετε την σφραγίδα σας είναι λίγα και οικονομικά, ενώ, όπως είπαμε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αντικείμενα που έχετε ήδη στο σπίτι.

Τι θα χρειαστεί για να φτιάξετε μια σφραγίδα

  • λευκή μαλακή γόμα (όσο πιο μεγάλη επιφάνεια τόσο καλύτερα), ή επιφάνεια χαρακτικής λινόλεουμ
  • X-Acto knife ή κοπίδι / εργαλεία χαρακτικής λινόλεουμ
  • κόκαλο τσακίσματος χαρτιού, ή ένα μικρό κουτάλι
  • διαφανές χαρτί tracing (χαρτί ιχνογραφίας)
  • μελάνι

Αφού έχετε επιλέξει το σχέδιό σας, σχεδιάστε το απευθείας στη γόμα, αν έχετε εμπιστοσύνη στις σχεδιαστικές σας ικανότητες, ή αντιγράψτε το με μολύβι σε χαρτί ιχνογραφίας (tracing paper). Προσέξτε να είναι απλά σχήματα, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Κατά προτίμηση μεγάλες φόρμες, που θα είναι εύκολο να κόψετε με το κοπίδι.

Πάρτε μια μεγάλη λευκή γόμα και βάλτε το χαρτί tracing ανάποδα πάνω σε αυτή, με το σχέδιο να ακουμπάει στην επιφάνεια. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ή το κόκαλο τρίψτε το πίσω μέρος του χαρτιού, προσέχοντας να μένει σταθερό. Πιέστε το χαρτί μέχρι να βεβαιωθείτε ότι το σχέδιο έχει μεταφερθεί στη γόμα.

Να έχετε υπόψη σας ότι το σχέδιο στη σφραγίδα θα είναι αντικατοπτρισμός του σχεδίου που θα βγει στο χαρτί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν χαράζετε λέξεις, οι οποίες θα πρέπει να χαραχτούν ανάποδα, ώστε όταν σφραγίζονται να διαβάζονται σωστά.

πώς να φτιάξετε μια σφραγίδα

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα λινόλεουμ κοπίδι Νο.1 και χαράξτε το περίγραμμα του σχεδίου, καθώς και τις λεπτομέρειες. Τα εργαλεία χαρακτικής λινόλεουμ βγαίνουν σε σετ με διαφορετικά μεγέθη, ώστε να χαράζετε μεγαλύτερες επιφάνειες ή μικρές λεπτομέρειες. Προσέχετε να κρατάτε το εργαλείο σε γωνία 30°, σχεδόν σαν να κρατάτε μολύβι, ώστε να μην χαράξετε την επιφάνεια σε μεγάλο βάθος.

Με το X-Acto κοπίδι κόψτε γύρω από το περίγραμμα της σφραγίδας, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο και αφαιρώντας το περίσσευμα. Με ένα μεγαλύτερο λινόλεουμ κοπίδι σκαλίστε με προσοχή την περιοχή γύρω από το περίγραμμα, αφήνοντας έτσι το σχέδιο λίγο πιο «υπερυψωμένο». Μην αγχωθείτε αν η σφραγίδα έχει ατέλειες, ίσα ίσα αυτό είναι που της δίνει ένα πιο οργανικό αποτέλεσμα και την κάνει μοναδική.

Όταν τελειώσετε με το σκάλισμα, πλύντε τη γόμα σας για να την καθαρίσετε. Σκουπίστε απαλά με μια πετσέτα και αφήστε τη να στεγνώσει καλά. Έπειτα, βάλτε την σφραγίδα σας πάνω σε ένα ταμπόν μελανιού και βεβαιωθείτε ότι το μελάνι έχει πάει σε όλη την την επιφάνεια. Σφραγίστε ελεύθερα!

Εκτός από συγκεκριμένα σχέδια, μπορείτε να φτιάξετε και απλά αφηρημένα μοτίβα, και να δημιουργήσετε με αυτά ένα πλούσιο φόντο. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε την γόμα από ένα μολύβι για να φτιάξετε βούλες, ή χαράξτε απλές οριζόντιες και κάθετες γραμμές φτιάχνοντας μια ωραία υφή που μπορείτε να σφραγίσετε σε επανάληψη. Φτιάξτε διαφορετικά σχέδια και χρησιμοποιήστε τα μαζί σε μια σύνθεση, εμπλουτίζοντάς την και με τις μικρές αυτοσχέδιες σφραγίδες.

γόμα σφραγίδα

Υπάρχουν άπειρες εφαρμογές για τις σφραγίδες σας, αφήστε όπως πάντα τη φαντασία σας να οργιάσει. Μπορείτε να φτιάξετε αυτοκόλλητα ή ετικέτες για τα δώρα σας, χαρτί περιτυλίγματος ή το δικό σας χαρτί αλληλογραφίας. Χρησιμοποιώντας μελάνι για ύφασμα, μπορείτε να διακοσμήσετε μπλουζάκια, διακοσμητικά μαξιλάρια ή υφασμάτινες τσάντες, και να εμπλουτίσετε το σχέδιο κεντώντας μικρές λεπτομέρειες. Φτιάξτε μικρά γεωμετρικά σχέδια και δημιουργήστε επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε πήλινες γλάστρες ή βότσαλα.

σφραγίδες

Links για έμπνευση

Μοιραστείτε τις δημιουργίες σας στα social media με με hashtag #OW_art. Αντλήστε έμπνευση από έργα άλλων, μοιραστείτε τα σχόλιά σας και στείλτε μας τις ιδέες σας και όποιες απορίες έχετε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.