ART PROJECT #9: ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ

Η γραμματοσειρά δεν είναι μόνο κάτι που επιλέγουμε όταν κάνουμε επεξεργασία εγγράφου στον υπολογιστή. Μπορεί να είναι και μια πρόκληση για να φτιάξουμε το δικό μας δημιουργικό αλφάβητο.

Πόσο ζηλεύετε τις ωραίες καλλιγραφικές γραμματοσειρές που βλέπετε στα αποφθέγματα που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο; Καιρός να φτιάξετε τη δική σας! Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχει καμία σχέση με ό,τι θαυμάζετε, αλλά μην απογοητευτείτε. Ούτε designers είμαστε, ούτε καλλιγραφία έχουμε σπουδάσει.

Όπως σε κάθε art project του OW, το θέμα είναι να πειραματιστούμε και να περάσουμε καλά. Και, ποιος ξέρει; Μπορεί να μας βγει η νέα... Times New Eleni, ή George Sans, ή Maria Gothic!

Tι χρειάζεται για να φτιάξετε τη δική σας γραμματοσειρά

  • sketchbook
  • λευκές ή μαύρες κόλλες χαρτί
  • μαρκαδοράκια / gel pens

Για αρχή, πάρτε το sketchbook σας και επιλέξτε προσεκτικά τα μαρκαδοράκια που θα χρησιμοποιήσετε. Ένας πρώτος βασικός κανόνας είναι να γράφουν! Επίσης, καλό θα ήταν να έχουν σχετικά λεπτή μύτη, για να μπορέσετε να σχεδιάσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αλλά, πάλι, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, οπότε επιλέξτε ό,τι σας βολεύει.

Για μεγαλύτερη συμμετρία χρησιμοποιήστε μιλιμετρέ χαρτί ή χαρακάκι, αν και προσωπικά προτιμώ το φυσικό αποτέλεσμα του χειρόγραφου lettering, με όλες του τις ατέλειες.

προσωπική γραμματοσειρά

Χρησιμοποιήστε κεφαλαία ή μικρά, ή και τα δύο, με λεπτές ή χοντρές γραμμές, καλλιγραφικά ή στρογγυλά, ή συνδυασμό των δύο, μικρά ή μεγάλα, κοντά ή ψηλά, να γέρνουν ή να έχουν στητή κορμοστασιά, να είναι ξανθός ή μελαχρινός... Συγγνώμη, για τι πράγμα μιλούσαμε;;;

Α, ναι! Πειραματιστείτε με φόρμες και σχήματα. Μπορούν τα γράμματά σας να είναι στρογγυλεμένα ή γεωμετρικά, με γωνίες και απότομες κάθετες γραμμές. Δημιουργήστε σκιές, γεμίστε τα κενά στα γράμματα με χρώματα. Βάλτε γράμματα ανάποδα ή και λατινικούς χαρακτήρες, προσθέστε τους αυτιά και μάτια.

Γενικά, αυτοσχεδιάστε. Μην φοβάστε να κάνετε λάθη, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Όλα είναι θέμα φαντασίας και αισθητικής, οπότε απλά ακολουθήστε την δική σας. Παρακάτω σας προτείνω κάποιες ιδέες για να ξεκινήσετε, τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε ή να προσαρμόσετε στα δικά σας γούστα.

Κεφαλαία γράμματα με doodles στο εσωτερικό

Θα ξεκινήσουμε σχεδιάζοντας κεφαλαία block γράμματα και θα τα γεμίσουμε με αφηρημένα doodles, σαν αυτά που είχαμε κάνει στο πρώτο μας art project. Δεν χρειάζεται να τα μετρήσετε με χάρακα. Απλά επιλέξτε ένα μαρκαδοράκι και σχεδιάστε τα αφήνοντας το χέρι σας ελεύθερο, χωρίς να ανησυχείτε αν το ένα γράμμα θα είναι πιο χοντρό ή πιο ψηλό από το άλλο. Αυτή η ασυμμετρία είναι που θα κάνει τη γραμματοσειρά πιο fun και ιδιαίτερη.

γραμματοσειρά

Επιλέξτε μια φράση που σας αντιπροσωπεύει. Εγώ ξεκινάω γράφοντας «Every Moment Matters». Όπως βλέπετε, δεν υπάρχει καμία ομοιομορφία στα γράμματα, αλλά αυτό είναι και το διασκεδαστικό κομμάτι.

Στην συνέχεια, γεμίζω το εσωτερικό των γραμμάτων με doodles. Αφεθείτε χωρίς να πολυσκέφτεστε τι θα ζωγραφίσετε. Κάντε αφηρημένα μοτίβα, τα οποία μετά μπορείτε να χρωματίσετε ή να αφήσετε ασπρόμαυρα. Ο μόνος κανόνας είναι να παραμείνετε εντός του πλαισίου κάθε γράμματος. Μην ανησυχείτε για ατέλειες, έτσι κι αλλιώς μπορείτε να τις διορθώσετε φτιάχνοντας νέα doodles που θα τις καλύψουν.

Όταν τελειώσετε, επιλέξτε λίγα χρώματα για να χρωματίσετε τα doodles, κάποια έντονα και κάποια πιο απαλά, ώστε να υπάρχει μια ισορροπία. Μπορείτε να χρωματίσετε όλα τα σχήματα ή να επιλέξτε μερικά και να αφήσετε τα υπόλοιπα ασπρόμαυρα.

Μια παραλλαγή αυτής της ιδέας είναι να χρωματίσετε αρχικά τα γράμματα με ένα ενιαίο σκούρο χρώμα και μετά να κάνετε τα doodles από πάνω χρησιμοποιώντας gel pens σε διάφορα χρώματα. Ή να τα σχεδιάσετε σε ένα μαύρο χαρτί και να τα διακοσμήσετε με gel pens.

lettering

Γράμματα με τη χρήση brush pens

Τα brush pens είναι μαρκαδοράκια που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με είδη χόμπι και έχουν δύο πλευρές, μία με απλή μύτη και μία πιο εύκαμπτη σαν πινέλο. Είναι ιδανικά για μια πιο καλλιγραφική γραμματοσειρά, καθώς ανάλογα με το πώς θα κρατήσετε την μύτη-πινέλο και αν θα χρησιμοποιήσετε την πλαϊνή πλευρά ή την κορυφή της μύτης, οι γραμμές θα βγουν πιο παχιές ή λεπτές. Έχετε έτσι μια πιο ομαλή και ακριβή ροή μελανιού.

γραμματοσειρά

Επιλέξτε τη φράση ή τη λέξη που επιθυμείτε να γράψετε και αποτυπώστε την στο χαρτί με απαλές κινήσεις, αυξομειώνοντας την πίεση στο μαρκαδοράκι. Προσωπικά, είμαι φαν των ατελειών, αλλά αν επιθυμείτε μπορείτε να χρησιμοποιήστε χάρακα για να σημειώσετε τα όρια στο χαρτί και να έχετε συμμετρία μεταξύ των γραμμάτων.

Αφού ολοκληρώσετε τη λέξη με τη μύτη πινέλο, μπορείτε με την άλλη πλευρά του μαρκαδόρου να δημιουργήσετε ένα περίγραμμα σαν σκιά. Φανταστείτε από ποια μεριά πέφτει το φως και βάλτε από την αντίθετη μια λεπτότερη γραμμή, σαν μπορντούρα.

Μπορείτε να εμπλουτίσετε το σχέδιο σας προσθέτοντας λουλούδια και φυλλαράκια γύρω από τη λέξη, τα οποία θα χρωματίσετε με άλλα brush pens.

Επαναλαμβανόμενες γραμμές

Ένας απλός τρόπος για να δημιουργήσετε μια εντυπωσιακή γραμματοσειρά είναι με επαναλαμβανόμενες γραμμές σε διαφορετικά χρώματα και πάχη. Ξεκινήστε γράφοντας τη λέξη με ένα μαρκαδοράκι της επιλογής σας, αφήνοντας κενό ανάμεσα στα γράμματα.

Αν τα γράμματα της λέξης δημιουργούνται από μια συνεχόμενη γραμμή, όπως το Ο ή το U, το Μ, τότε απλά σχεδιάζετε το ίδιο γράμμα από την εσωτερική ή την εξωτερική πλευρά.

Αν τα γράμματα δημιουργούνται από δύο ή περισσότερες γραμμές, όπως το Ε ή το Υ, τότε χωρίστε τα σε δύο μέρη και σχεδιάστε επαναλαμβανόμενες γραμμές, χωρίς όμως να διασταυρώνονται μεταξύ τους.

γράμματα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά χρώματα για κάθε γραμμή, να κάνετε διχρωμία ή να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα χρώμα σε διαφορετικά πάχη στις γραμμές σας. Η επιλογή είναι δική σας. Πειραματιστείτε και καταλήξτε σε ό,τι σας ταιριάζει περισσότερο!

Γραμματοσειρά με στένσιλ

Αν φοβάστε ότι τα γράμματα που θα φτιάξετε μόνοι σας θα μοιάζουν περισσότερο με συνταγή γιατρού παρά με καλλιγραφία, ένας εύκολος και σίγουρος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε στένσιλ, τα οποία θα εμπλουτίσετε με σχέδια, χρώματα και μοτίβα. Σε όλα τα χαρτοπωλεία και καταστήματα με είδη χόμπι θα βρείτε στένσιλ με την αλφαβήτα. Προσπαθήστε να βρείτε γράμματα σε μεγάλο μέγεθος (κυκλοφορούν και σε Α4, ανά γράμμα, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μονόγραμμα) ώστε να έχετε τον χώρο να τα διακοσμήσετε.

γραμματοσειρά

Ξεκινήστε κολλώντας το στένσιλ στο χαρτί σας με σελοτέιπ, ώστε να παραμείνει σταθερό. Στην συνέχεια, σκεφτείτε τι σχέδιο θέλετε να κάνετε μέσα στο γράμμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μύτη-πινέλο ενός brush pen και, πιέζοντάς την στο πλαϊνό της μέρος, να αφήσετε να δημιουργηθούν σχήματα σαν σταγόνες. Ξεκινήστε έξω από το στένσιλ και συνεχίστε είτε σε σειρά είτε σε τυχαία σημεία. Επαναλάβετε σε όλη την επιφάνεια του γράμματος ώστε να φτιάξετε ένα μοτίβο από σταγόνες.

Εάν δεν έχετε brush pen μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα πινέλο βουτηγμένο σε μπογιά. Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν θα είναι τόσο ομοιόμορφο όσο με ένα μαρκαδοράκι, αλλά όπως είπαμε αγαπάμε τις ατέλειες. Αντί για σταγόνες, μπορεί να είναι γραμμές, τριγωνάκια, βούλες, αστέρια ή ό,τι άλλο θέλετε. Μια όμορφη και παιχνιδιάρικη ιδέα είναι να γεμίσετε το γράμμα σας με doodles από διάφορα αντικείμενα της καθημερινότητάς σας. Την κούπα του καφέ σας, το λάπτοπ, το ποδήλατό σας, μια μπάλα, μια ντομάτα, το αμόρε σας, ένα λουλούδι, το κατοικίδιό σας.

Πολλές γραμματοσειρές για μια φράση

Μια όμορφη ιδέα που παίζει πολύ είναι μια φράση αποτελούμενη από λέξεις με διαφορετικές γραμματοσειρές η καθεμία. Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω ιδέες ή και άλλες δικές σας, δημιουργήστε μια φράση που η κάθε λέξη θα έχει το δικό της στυλ. Μαζέψτε όλα σας τα μαρκαδοράκια, χοντρά, λεπτά, και παίξτε με διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων. Χρησιμοποιήστε κεφαλαία και μικρά γράμματα, με σκιές ή χωρίς, βάλτε περιγράμματα, σχεδιάστε στρογγυλά ίσια γράμματα ή italics. Στη συνέχεια, σχεδιάστε ένα πλαίσιο γύρω από κάθε λέξη σε διαφορετικό σχήμα. Οβάλ, παραλληλόγραμμο, σε σχήμα κορδέλας banner.

γραμματοσειρά

Χρησιμοποιήστε τη δική σας μοναδική γραμματοσειρά στα έργα τέχνης ή στο artist book σας, εμπλουτίζοντάς τα με αποφθέγματα ή βαρύγδουπες, άκυρες λέξεις, που φαντάζουν μυστηριώδεις, ψαρώνοντας τους πάντες.

artwork

Φτιάξτε δικές σας ευχετήριες κάρτες για τους φίλους σας ή σχεδιάστε το αγαπημένο σας απόφθεγμα και τοποθετήστε το σε μια όμορφη κορνίζα.

Γίνετε μέρος του OW Art Communityστέλνοντάς μας τις ιδέες σας και όποιες απορίες έχετε. Αντλήστε έμπνευση από έργα άλλων, μοιραστείτε τα έργα και τα σχόλιά σας, ανεβάστε τα στα social media με hashtag #OW_art.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.