ΦΙΛΑΝΘΗ ΜΠΟΓΕΑ: ΜΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ ΜΟΔΑΣ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ

Η Φιλάνθη Μπογέα είναι η Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας που δημιούργησε τη νέα της κολεξιόν, έχοντας ως έμπνευση τη φυλή Yawanawa των ιθαγενών Βραζιλιάνων στον Αμαζόνιο. Για την ίδια, η επαφή με τη φύση και η ενσυνείδητη αναπνοή είναι πηγές αυτογνωσίας και δημιουργικότητας.

Έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για κοσμοπολίτικες τάσεις στη μόδα, για κολεξιόν που εμπνέονται από τη σύγχρονη ζωή στις μεγαλουπόλεις, για παλιότερα στυλ που αναβιώνουν, αλλά σπανιότερα για συλλογές εμπνευσμένες από τη ζωή μιας φυλής, την εσωτερικότητα, την επαφή με τις αρχέγονες δυνάμεις της φύσης.

Στην περίπτωση της Ελληνίδας σχεδιάστριας Φιλάνθης Μπογέα, μια φυλή ιθαγενών του Αμαζονίου, οι Βραζιλιάνοι Yawanawa, με εμφανή τα ινδιάνικα στοιχεία, έγιναν πηγή έμπνευσης για την κολεξιόν WS23 | Visions & Illusions.

Έχοντας ξεκινήσει ως σχεδιάστρια σε γνωστή ελληνική εταιρεία με αθλητικά ρούχα, η Φιλάνθη Μπογέα δημιούργησε το 2017 το δικό της brand, σε έναν χώρο στο Κολωνάκι, με σήμα κατατεθέν τη λιβελούλα: «Σύμβολο του καθαρού νερού, της φτερωτής θεάς της δημιουργικότητας και της εσωτερικής δύναμης» όπως λέει η ίδια.

Η επαφή με τη φυλή του Αμαζόνιου

Για την Ελληνίδα σχεδιάστρια, η επαφή με τη φυλή των Yawanawa από τη Βραζιλία το περασμένο καλοκαίρι έγινε ένα σημείο δημιουργικής αναδίπλωσης και αυτογνωσίας. «Αρχικά με ενέπνευσε, κάτι το οποίο μου έλειπε, γιατί είχα αρκετό καιρό να εντυπωσιαστώ από κάτι. Έλαβα πρωτόγνωρα ερεθίσματα σε όλο το φάσμα των αισθήσεων, με νέα ακούσματα, χρώματα και γεύσεις. Και το σημαντικότερο; Έκανα ένα βήμα πιο κοντά σε μένα και την αλήθεια μου», μας είπε.

Φιλάνθη Μπογέα

Η επαφή αυτή έγινε στο πλαίσιο ενός workshop ενσυνείδητης αναπνοής, καθώς η Φιλάνθη είναι και breathwork instructor. Με συλλογισμό, διαλογισμό και εσωτερίκευση, βίωσε, όπως μας είπε, μια διαδικασία κάθαρσης, απελευθέρωσης των τραυμάτων και τελικά μια αίσθηση ασφάλειας, που αποκαλεί «εμπειρία ζωής».

«Όλη αυτή η διαδικασία με εξισορρόπησε και με πήγε ένα βήμα πιο κοντά στο μαγικό κόσμο της αυτογνωσίας, γεγονός άκρως εμπνευστικό για μένα απ’ όλες τις απόψεις» εξηγεί. Έτσι τα χρώματα, τα στοιχεία και οι συνήθειες των Yawanawa μετουσιώθηκαν σε ρούχα και αξεσουάρ με ένταση, δυναμισμό, αλλά και λιτότητα. Στοιχεία δηλαδή που βρίσκει κανείς στη φύση του Αμαζονίου.

Φιλάνθη Μπογέα: «Στο μέλλον θα ήθελα να ζήσω κοντά στη φύση»

Άραγε εκείνη θα μπορούσε να ζήσει στον Αμαζόνιο ή στη φύση; Πόσο απαραίτητη τής είναι η σύνδεση με τη φύση; «Περνάω καθημερινά τον χρόνο μου στο Κέντρο της Αθήνας, όπου οι ρυθμοί είναι γρήγοροι και τα ερεθίσματα πολλά. Παρόλ’ αυτά έχω διαμορφώσει τη ζωή μου έτσι ώστε με την πρώτη ευκαιρία να δραπετεύω στη φύση», απαντά.

«Είναι μια ανάγκη που έχω δημιουργήσει εγώ η ίδια, ώστε να φέρνω σε ισορροπία το σώμα με το πνεύμα μου, όταν μου το ζητάει. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι στο κέντρο μου και αυτό το πετυχαίνω με την αναπνοή και τη σύνδεσή μου με τη φύση. Στο μέλλον με φαντάζομαι να καταφεύγω μόνιμα σε ένα μέρος δίπλα σε κάποιο ποτάμι, με ένα lifestyle τελείως διαφορετικό και ταυτόχρονα οικείο».

Από το breathwork στην υλοποίηση των ονείρων

Φιλάνθη Μπογέα

Για την ευεξία της εξασκεί την ενσυνείδητη αναπνοή γιατί τη συνδέει άμεσα με τον εαυτό της και το τώρα, προσφέροντας πλήρη επίγνωση των συναισθημάτων. «Το lockdown ήταν για μένα μια καλή ευκαιρία να δώσω περισσότερη έμφαση στο healing process που έχω ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια μέσω του breathwork. Να με γνωρίσω καλύτερα, να περάσω συνειδητά από δοκιμασίες αγγίζοντας τα όριά μου και ένιωσα πιο έτοιμη από ποτέ να αγαπήσω το σκοτάδι μου, φέρνοντάς το στο φως» θυμάται.

Όχι τυχαία άλλωστε το μότο της, η ματιά της στη ζωή είναι το «Keep it simple, less is more». Με τη νέα της συλλογή όμως θέλησε να μας παρακινήσει να πάμε ένα βήμα παραπέρα: «Όραματιστείτε και υλοποιήστε».

Αν το όραμα του καθενός μπορεί να υλοποιηθεί, χάρη στην προσωπική του τόλμη, το δικό της κατάφερε να γίνει πραγματικότητα; Πόσο εύκολο είναι να ασχοληθεί κάποιος με τη μόδα στην Ελλάδα; «Χώρος υπάρχει για όλους παντού. Σκαμπανεβάσματα θα υπάρχουν πάντα, αρκεί να έχουμε ψυχραιμία και υπομονή. Η Ελλάδα μάς διδάσκει και τις δύο αυτές αρετές».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.