Η water fasting, detox & wellness coach Βιολέττα Ανεστοπούλου στη λίμνη Atitlan στη Γουατεμάλα. Deniz Ersan

ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «ΤΟ WATER FASTING ΜΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΖΩΗ»

Η Βιολέττα Ανεστοπούλου, water fasting, detox & wellness coach, αφηγείται το ταξίδι της προς την αυτοθεραπεία και την εσωτερική ανακάλυψη.

«Όταν ήμουν περίπου 30 χρονών βίωσα ένα σημείο καμπής στη ζωή μου και ένιωσα σαν να γνώρισα τον κόσμο ξανά», μου εξηγεί η Βιολέττα. Έμαθα για τη διαδρομή της μόλις λίγες μέρες πριν βρεθώ μαζί της σε ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας. Είχα ακούσει ότι «έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία» και απ' ότι μου είπε η ίδια τη μέρα της γνωριμίας μας, είχε μόλις λίγους μήνες που είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από τη Γουατεμάλα, μετά από 3,5 χρόνια ζωής στην κεντρική και νότια Αμερική.

«Πριν επιστρέψω στην Αθήνα, ζούσα σε ένα πολύ μικρό χωριό στη Γουατεμάλα με 1000 κατοίκους», αναφέρει. «Όταν ζεις στη φύση για πολύ καιρό και μετά έρχεσαι στην πόλη, νιώθεις την τοξικότητα της πόλης στο σώμα σου. Όταν ήρθα, λοιπόν, άρχισε να με πονάει πολύ το σώμα μου. Αποφάσισα να φύγω για 2 μήνες από την Αθήνα, και να περάσω ένα διάστημα στην εξοχή. Στη συνέχεια, έμεινα για έναν μήνα στη Δονούσα όπου έκανα ελεύθερο κάμπινγκ στην παραλία, και γύρισα μόλις πριν από λίγες ημέρες».

Η Βιολέττα Ανεστοπούλου είναι water fasting, detox & wellness coach και οργανώνει water fasting detox retreats, ή αλλιώς ταξίδια νηστείας νερού και αποτοξίνωσης σώματος, στην Ευρώπη και την κεντρική Αμερική. Πριν όμως η ζωή την ωθήσει σε αυτό το μονοπάτι, η ίδια είχε βιώσει πολλές απαιτητικές καταστάσεις. Ψυχοσωματικά συμπτώματα την οδήγησαν στη σκέψη ότι δεν θα μπορέσει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της υπό αυτές τις συνθήκες. Μέχρι που αναζήτησε βοήθεια.

Βιολέττα Ανεστοπούλου
Mathilde Deer

«Ο εσωτερικός κόσμος που δεν γνώριζα ότι υπήρχε με σόκαρε, με ηρέμησε και με άνοιξε σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ύπαρξης. Κάπως έτσι ξεκίνησα το ταξίδι της αυτοθεραπείας και της εσωτερικής ανακάλυψης», γράφει η ίδια για την έναρξη της νέας της ζωής και τον τρόπο με τον οποίο θεραπεύτηκε πριν από 7 χρόνια.

Το άγχος και η πίεση προκάλεσαν πολύ έντονες εμβοές

Η Βιολέττα άρχισε να μου περιγράφει τη διαδρομή της. «Ξεκίνησα κι εγώ από τον συμβατικό τρόπο ζωής. Ξέρεις, πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο, τελειώνεις μια σχολή, ξεκινάς μια δουλειά –συνήθως δεν ξέρεις τι δουλειά είναι–, ενώ είσαι αποκομμένος από την καρδιά σου και τον σκοπό της ζωής σου. Δουλεύω από τα 18 μου – ήμουν διορισμένη στο δημόσιο για 4 χρόνια. Στα 23 μου έφυγα για το Λονδίνο για να κάνω μεταπτυχιακό. Εκεί, ξεκίνησα να δουλεύω στο κομμάτι του μάρκετινγκ σε διάφορες στοιχηματικές εταιρείες. Και πολύ γρήγορα ήρθε η επαγγελματική μου ανέλιξη. Ήμουν υπεύθυνη μάρκετινγκ στη μεγαλύτερη στοιχηματική εταιρεία στον κόσμο. Σκέψου ότι κατέληξα να διαχειρίζομαι ένα εκατομμύριο λίρες τον μήνα».

Μου μίλησε για το υπερβολικά μεγάλο βάρος που άρχισε να πέφτει επάνω της. Τότε ξεκίνησαν να εμφανίζονται όλο και περισσότερα συμπτώματα: εξανθήματα, εκζέματα, άσθμα, κρίσεις πανικού μέσα στη νύχτα, κύστες στο στήθος και αυτό που ίσως την έστρεψε περισσότερο απ' όλα στο μονοπάτι που ακολούθησε μετέπειτα, οι εμβοές, δηλαδή το βουητό στα αυτιά. Όπως ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά «είχα πάει σε όλους τους γιατρούς στο Λονδίνο, μου έλεγαν "δεν υπάρχει θεραπεία για τις εμβοές. Πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό"».

Βιολέττα Ανεστοπούλου
Kris Lathouwers

Ο δρόμος προς την αυτοθεραπεία ανοίγει ένα νέο μονοπάτι ζωής

Ξεκίνησε να λαμβάνει αγωγή για να μπορεί να κοιμάται τα βράδια και να πηγαίνει στη δουλειά της. Στο μεταξύ αντιμετώπιζε και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας: κιρσούς, ακανόνιστη έμμηνο ρύση, αναιμία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα, χρόνιο φούσκωμα και φλεγμονή, και μια μετάλλαξη του DNA με την οποία γεννήθηκε, και για την οποία έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή για 10 χρόνια.

«Πέρασα ένα τρίμηνο που υπέφερα πραγματικά. Οι εμβοές ήταν τόσο δυνατές που με είχαν καταβάλει. Αναρωτιόμουν πώς θα συνεχίσω να ζω το υπόλοιπο της ζωής μου. Κάποια στιγμή, αφού δεν μπορούσα να βγω από αυτή την κατάσταση, ο τότε σύντροφός μου, με πήρε απ’ το χέρι και πήγαμε να κάνουμε εναλλακτική ιατρική θεραπεία».

Η τεχνική που της εφάρμοσε ο θεραπευτής στον οποίο απευθύνθηκε, ονομάζεται Kambo. Πρόκειται για ένα θεραπευτικό τελετουργικό που χρησιμοποιείται κυρίως στη Νότια Αμερική, ενώ στη Δύση δεν είναι επιστημονικά αποδεκτό. Πήρε το όνομά του από τις δηλητηριώδεις εκκρίσεις του βατράχου Phyllomedusa bicolor. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι μου είπε εκείνος ο θεραπευτής μόλις με είδε: "Η θεραπεία έρχεται σε τρία στάδια. Έλα τρεις φορές και αυτό θα φύγει". Και όντως έτσι έγινε. Πήγα τρεις φορές και οι εμβοές εξαφανίστηκαν».

water fasting
Εναρκτήριος κύκλος κατά τη διάρκεια ενός water fasting retreat στη λίμνη Atitlan στη Γουατεμάλα. Deniz Ersan

Αυτό ήταν το σημείο καμπής στη ζωή της. «Μέσα στο χάος και τις απαιτήσεις της ζωής στην πόλη, άρχισα να απολαμβάνω την ολιστική προσέγγιση της ευεξίας που αγκάλιασα και έβαλα στη ζωή μου». Της άρεσε να διαβάζει βιβλία αυτοβοήθειας πριν κοιμηθεί και να συναντά σε εκδηλώσεις ομιλητές και πνευματικούς δασκάλους που θαύμαζε. Έβρισκε μεγάλη ηρεμία στην καθημερινή πρακτική της γιόγκα και ένιωθε περισσότερη ενέργεια όταν άρχισε να φροντίζει το σώμα της, καταναλώνοντας υγιεινές τροφές. «Επίσης, οι πρωινοί και βραδινοί διαλογισμοί με άλλαξαν για πάντα», μου λέει.

Άρχισε να απομακρύνεται από τους φίλους της, γιατί πλέον όλα της φαίνονταν επιφανειακά. «Η διαίσθησή μου μού έλεγε ότι πρέπει να συνεχίσω να είμαι σε αυτό το μονοπάτι», εξηγεί. «Κι ας υπάρχει ένα διάστημα, το οποίο θα είμαι χωρίς φίλους. Αυτό θα με οδηγήσει κάπου αλλού, όπου θα συναντήσω ανθρώπους που θα είναι στο ίδιο επίπεδο με εμένα. Τότε ήταν όλα άγνωστα, δεν γνώριζα πώς θα πάνε τα πράγματα».

Μετά από 3 χρόνια, η ζωή της είχε αλλάξει ολοκληρωτικά. Συνέχισε να μένει στο Λονδίνο, αλλά ακολουθούσε έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής. Μέχρι που κάποια στιγμή αποφάσισε να παραιτηθεί από τη δουλειά της και να φύγει για ένα ταξίδι στο Περού.

«ΕΦΥΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ»

«Την πτήση της επιστροφής στο Λονδίνο δεν την πήρα ποτέ», μου λέει. «Κατέληξα απ’ το Περού στον Αμαζόνιο, τη Βολιβία, τη Χιλή, την Παταγονία. Έκανα hiking με πιγκουίνους, έζησα στα βουνά της Παταγονίας για 2-3 εβδομάδες χωρίς να κάνω μπάνιο, με τα ίδια ρούχα. Το μόνο που έκανα ήταν περπάτημα και σύνδεση με τη φύση. Η εμπειρία ήταν εξωπραγματική γιατί έρχεσαι σε επαφή με κόσμο, με άλλες κουλτούρες, βλέπεις τα "δώρα" που έχει ο κάθε άνθρωπος. Άνοιξα την καρδιά και το μυαλό μου σε διαφορετικές έννοιες, τρόπους ζωής και ιδέες».

Η Βιολέττα Ανεστοπούλου στο Rainbow Mountain στο Περού. Unknown

Στην Ουρουγουάη έζησε σε μια κοινότητα απομακρυσμένη από τον πολιτισμό, σε ένα μέρος που λέγεται Cabo Polonio, όπου νερό κουβαλούσαν από τα πηγάδια και το βράδυ για φως χρησιμοποιούσαν κεριά.

«Άρχισα να εναρμονίζομαι με τη φύση. Με το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε, και εκεί ξεκίνησα να επικοινωνώ πιο πολύ με το νερό και με τη Γη. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να το καταλάβεις μόνο αν φύγεις απ' την πόλη». Κάποια στιγμή συμβουλεύτηκε μια γυναίκα με την οποία έκανε ενεργειακή θεραπεία, και την ρώτησε πού χρειάζεται να είναι η ψυχή της για εσωτερική ανάπτυξη και εξέλιξη. «Μου είπε ότι πρέπει να πάω στη λίμνη Atitlan στην Γουατεμάλα. Και της είπα εντάξει».

water fasting
Αμαζόνιος, Περού Βιολέττα Ανεστοπούλου

«Όταν ξέσπασε η πανδημία έζησα την πιο όμορφη περίοδο της ζωής μου»

Το ταξίδι για τη Γουατεμάλα είχε ενδιάμεσο σταθμό το Μεξικό. Η Covid-19 βρήκε τη Βιολέττα στο Μεξικό, σε μια παραλία μαζί με 35 άτομα, να μένουν σε ξύλινες καλύβες, να μαγειρεύουν και να τρώνε όλοι μαζί, να κάνουν παραδοσιακές Mayan τελετές και να ανάβουν φωτιές με μουσική και προσευχές.

Σε ένα από τα temazcal (τελετές ατμόλουτρου μέσα σε σκοτεινό πέτρινο κλίβανο με κύριο στόχο την αποτοξίνωση του σώματος και της ψυχής, που γίνονται στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της κεντρικής Αμερικής) άρχισε να νώθει ότι αυτό με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί είναι το νερό. Τότε της ήρθε η ιδέα: «Πώς θα ήταν αν αποτοξινώσω το σώμα μου με τη βοήθεια του νερού;» Θυμήθηκε τα λόγια που της είχε πει ο άνθρωπος που την θεράπευσε από τις εμβοές: «Η θεραπεία έρχεται σε 3 στάδια».

water fasting
Το σπίτι της Βιολέττας στο Τουλούμ στο Μεξικό. Βιολέττα Ανεστοπούλου

«Ξεκίνησα 3 μέρες νηστεία με νερό, κάθε καινούργιο και γεμάτο φεγγάρι για 3 μήνες. Άρχισα τον Σεπτέμβριο του 2020, και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 όλα είχαν εξαφανιστεί από το σώμα μου: η μετάλλαξη του DNA, το άσθμα, οι κιρσοί, η ακανόνιστη έμμηνος ρύση, η αναιμία, η δυσκολιότητα, το χρόνιο φούσκωμα».

«Μα το κυριότερο ήταν η διαύγεια του μυαλού και η υπέροχη ενέργεια που είχα. Είχα μείνει έκπληκτη», προσθέτει. Σταδιακά, μέσα από την εμπειρία της με τη νηστεία νερού και τις συνεχείς τελετές temazcal, έλαβε ένα σαφές μήνυμα: «Η φύση έχεις όλες τις απαντήσεις, είναι σύμμαχός μας».

«Άρχισα να διαβάζω πολύ για το νερό, έμαθα τα πάντα για το νερό, την επιστήμη, την πνευματικότητα, τη συνείδηση του νερού, τον λόγο που υπάρχει στη Γη και γιατί το νερό είναι ζωή».

water fasting
Η Βιολέττα στη λίμνη Atitlan στη Γουατεμάλα. Deniz Ersan

Πώς το water fasting έγινε τρόπος ζωής

«Το water fasting, ή στα ελληνικά η νηστεία νερού, είναι ένας βαθύς και μεταμορφωτικός τρόπος για να θεραπεύσετε, να αποκαταστήσετε και να φέρετε ισορροπία στο σώμα, το μυαλό, το πνεύμα», γράφει η Βιολέττα στην περιγραφή του προγράμματος που έχει ιδρύσει. «Η νηστεία του νερού εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε πολλές παραδόσεις και ιδιαίτερα στην αρχαία Ελλάδα για την αποτοξίνωση του σώματος, του νου και του πνεύματος», προσθέτει.

Η ίδια υποστηρίζει ότι, όπως και στη δική της περίπτωση, το water fasting μπορεί να βοθήσει ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες, όπως το άσθμα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι αλλεργίες. Ο λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια του water fasting δίνουμε στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να εκκρίνει όλες τις συσσωρευμένες τοξίνες που έχει, όπως αναφέρει.

water fasting
Ice bath κατά τη διάρκεια ενός water fasting retreat στη λίμνη Ατιτλάν στη Γουατεμάλα. Deniz Ersan

Η Βιολέττα μού εξηγεί ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν σε ένα επιτυχημένο ταξίδι νηστείας («water fasting journey») είναι πολλοί. Ένα σωστό water fasting journey προσεγγίζει τη θεραπεία με έναν ολιστικό τρόπο. Οι συμμετέχοντες ασχολούνται με πολλές διαφορετικές θεραπευτικές μεθόδους κατά τη διάρκεια των ημερών νηστείας και όχι μόνο πίνοντας νερό. Το πρόγραμμα που διοργανώνει η Βιολέττα διαρκεί 3 ημέρες και περιλαμβάνει τεχνικές όπως ice bath, breathwork, διαλογισμός, γιόγκα, κοιλιακό μασάζ κλπ.

«Επίσης, κάνουμε workshops για το νερό, μαθαίνουμε την επιστήμη του, τα διάφορα είδη νερών. Κάνουμε workshops για αποτοξίνωση του δέρματος με φυτικά προϊόντα, συνδεόμαστε με τη φύση και μαθαίνουμε περισσότερα για όλα τα στοιχεία της Γης και την ιερότητά τους».

«Η δική μου προσέγγιση δεν είναι να χάσουμε βάρος. Με το water fasting αναπόφευκτα θα χάσεις βάρος, αλλά το νόημα της πρακτικής δεν είναι αυτό», ξεκαθαρίζει η Βιολέττα.

water fasting
Η Βιολέττα στην πόλη Haibalito στη Γουατεμάλα. Emanuela Padellaro

«Το μεγαλύτερο feedback που έχω από τους συμμετέχοντες είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι περίμεναν, γιατί ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένο το πρόγραμμα, τους βοηθάει και τους υποστηρίζει τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Αυτό που μου λένε πολύ συχνά οι συμμετέχοντες είναι ότι βιώνουν ένα water fasting journey ως μια εξαιρετικά μεταμορφωτική εμπειρία. Βγαίνεις από το water fasting άλλος άνθρωπος, αλλάζει η ζωή σου».

Προσοχή:

  • Μολονότι το water fasting φαίνεται να έχει οφέλη, δεν έχουν γίνει ακόμη επαρκείς μελέτες σε ανθρώπους, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή του.
  • Το water fasting δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφαρμόζεται χωρίς ιατρική επίβλεψη από άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα), διαβήτη τύπου 1 ή 2, ηλικιωμένους, άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, εγκύους και μικρά παιδιά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.