Fabio Lovino/HBO

ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΕΚΝΕΥΡΙΣΕ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ «WHITE LOTUS»

Έχω δει και τις δύο σεζόν του τηλεοπτικού «White Lotus» και εκτίμησα κάποια καλά στοιχεία. Αλλά στο τέλος είχα έναν εκνευρισμό: Τι μήνυμα ήθελε να περάσει;

Όταν άρχισε να προβάλλεται η πρώτη σεζόν του «White Lotus», τον Ιούλιο του 2021, έγινε πολύ γρήγορα ένα «σούσουρο» που μου κίνησε το ενδιαφέρον. Η επιτυχία αποτυπώθηκε στα 74α βραβεία Emmy, όπου απέσπασε 10 αγαλματίδια, και η μίνι σειρά ανανεώθηκε για μια ακόμη σεζόν.

Θα προσπαθήσω να πω τις εντυπώσεις μου χωρίς να κάνω σπόιλερ, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να το δει. Γιατί σίγουρα κάθε κύκλος έχει τηλεοπτικές αρετές που σε κρατάνε. Και οι δύο ξεκινάνε με ένα μεγάλο ερωτηματικό: Μαθαίνεις ότι υπάρχει ένα πτώμα, αλλά δεν ξέρεις ούτε την ταυτότητά του, ούτε πώς ή γιατί πέθανε. Οπότε η υπόθεση εξελίσσεται σε «whodunit» και ομολογώ ότι είμαι από εκείνους που τους αρέσουν τα μυστήρια.

Ο δημιουργός της σειράς, Mike White, είχε δυόμισι δεκαετίες δουλειάς στο ενεργητικό του, αλλά τίποτα δεν τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού όσο το «White Lotus».

«Νιώθω σαν σέρφερ που βρίσκεται στον ωκεανό καμιά 25αριά χρόνια και ξαφνικά καβάλησε το κύμα», έχει πει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα είχε βάλει και σε άλλες σειρές του ένα άγνωστο πτώμα στο πρώτο επεισόδιο, αν ήξερε ότι θα έκανε τέτοια επιτυχία.

Mike White και Jennifer Coolidge
Ο δημιουργός της σειράς, Mike White, με την Jennifer Coolidge. © 2022 AP Photo/Chris Pizzello
Mike White, left, the creator, director and writer of "The White Lotus," poses with cast member Jennifer Coolidge at the Season 2 premiere of the HBO series, Thursday, Oct. 20, 2022, at Goya Studios in Los Angeles. ()

Το «White Lotus» στη Χαβάη

Ο τίτλος της σειράς είναι η ονομασία της ξενοδοχειακής αλυσίδας στην οποία διαδραματίζεται. Στον πρώτο κύκλο βρισκόμαστε στη Χαβάη και (μικρό σπόιλερ, που δεν χαλάει την όποια απόλαυση της σειράς) οι κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα σε προνομιούχους και μη –ενοίκους και εργαζόμενους– κινούν σε μεγάλο βαθμό τα νήματα.

Αν έπρεπε να πω έναν λόγο για τον οποίο αξίζει να τον δεις (γιατί μπορείς να περάσεις απευθείας στον δεύτερο), είναι ο χαρακτήρας και η ερμηνεία της Jennifer Coolidge, που περιφέρεται στο πολυτελές θέρετρο έχοντας υπό μάλης την τέφρα της πεθαμένης μητέρας της. Σουρεαλιστική περσόνα, που παίρνει σάρκα και οστά με τον πιο αστείο και συνάμα ρεαλιστικά τραγικό τρόπο.

H Jennifer Coolidge είναι ο μόνος βασικός χαρακτήρας που επανέρχεται στον δεύτερο κύκλο, μαζί και το αμόρε που είχε γνωρίσει στη Χαβάη. Εξαιτίας της αποφάσισα να δω και αυτόν (αφού με κέρδισε το τρέιλερ στο θέμα του OW με τις τηλεοπτικές σειρές που άξιζε να δούμε τις γιορτές).

Γιατί κατά τα άλλα στον πρώτο κύκλο είχα κάποιες βασικές σεναριακές ενστάσεις και –παρά τα μόλις έξι επεισόδια– κάπου με κούρασε η επιμονή σε συγκεκριμένα θεματάκια. Αλλά είπαμε, προς το παρόν όχι άλλα σπόιλερ και πάρε αν θέλεις το ρίσκο σου.

White Lotus
Meghann Fahy, Theo James, Aubrey Plaza και Will Sharpe, σε σκηνή από το «White Lotus» στη Σικελία. Courtesy of HBO
Meghann Fahy, Theo James, Aubrey Plaza και Will Sharpe, σε σκηνή από το «White Lotus» στη Σικελία.

Το «White Lotus» στη Σικελία

Ο δεύτερος κύκλος, με επτά επεισόδια, μας ταξιδεύει στο «White Lotus» της Σικελίας. Το μέρος από μόνο του δίνει στη σειρά δυο βασικά ατού: τα τοπία (καλή κι η Χαβάη, αλλά η Σικελία έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον) και το ιταλικό ρεπερτόριο. Και τα δύο πολύ «κοντά» μας και ταξιδιάρικα.

Ενδιαφέροντες χαρακτήρες, εξαιρετικό κάστινγκ, κοστούμια που παίζουν κι αυτά τον ρόλο τους, μυστήριο, χιούμορ και εντάσεις σε ισορροπημένες δόσεις σε κάνουν να βλέπεις το ένα επεισόδιο μετά το άλλο (ακόμα κι αν ξέρεις ότι το binge watching δεν κάνει καλό στο μυαλό σου).

White Lotus
H Sabrina Impacciatore, ως διευθύντρια του ξενοδοχείου, απαθανατίζει το ζεύγος που υποδύονται η Jennifer Coolidge και ο Jon Gries. Fabio Lovino/HBO
H Sabrina Impacciatore, ως διευθύντρια του ξενοδοχείου, απαθανατίζει το ζεύγος που υποδύονται η Jennifer Coolidge και ο Jon Gries.

Η Coolidge ξανασαρώνει και η βράβευσή της στις φετινές Χρυσές Σφαίρες ήταν το κερασάκι στην τούρτα, αλλά και οι υπόλοιποι δεν πάνε πίσω, από τον Will Sharpe (που είχα συμπαθήσει από τo «Flowers») και την Aubrey Plaza μέχρι τη Meghann Fahy και τη Simona Tabasco. Η λύση του μυστηρίου δεν απογοητεύει αλλά μου έμεινε μια δυσάρεστη επίγευση και χρειάστηκε αρκετή σκέψη για να την ερμηνεύσω.

Οι ενστάσεις μου

Τι μου έφταιγε; Κατέληξα ότι ήταν τα σεξιστικά στερεότυπα που το «White Lotus» αναπαράγει. Ακόμα κι όταν νομίζεις ότι πάει να τα ανατρέψει, στην ουσία τα δείχνει από μια άλλη πλευρά τους, σαν να σου λέει ότι ο κόσμος μας δεν πάει βήμα παραπέρα και δεν θα απαλλαγούμε από αυτά ποτέ.

White Lotus
Η Αίτνα που βρυχάται στο φόντο δένει συμβολικά με τις εξάρσεις της υπόθεσης. Courtesy of HBO
Η Αίτνα που βρυχάται στο φόντο δένει συμβολικά με τις εξάρσεις της υπόθεσης.

Θα μου πεις, είχε υποχρέωση η σειρά να τα κοντράρει και να τα αποδομήσει; Έχει απαλλαγεί από αυτά η κοινωνία μας; Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Απλώς για μένα κατέληξε να είναι απογοητευτικό ότι το «White Lotus» τα πρόβαλε και τα εκμεταλλεύτηκε χωρίς να δώσει μια ματιά πέρα από αυτά. Επιμένω να μην κάνω μεγάλα σπόιλερ, αλλά θα κάνω κάποια μικρά και αν θέλεις να τα αποφύγεις μη συνεχίζεις την ανάγνωση.

Γιατί να δεις έναν ακόμη άπιστο άντρα να αγοράζει στη γυναίκα του ένα ακριβό κόσμημα για να τον συγχωρήσει που την κεράτωσε; Γιατί η επίδοξη μουσικός να πρέπει να κοιμηθεί με έναν άντρα για την καριέρα της και, όταν αυτός της τη φέρνει, να το καταφέρνει πλαγιάζοντας τελικά με μια γυναίκα;

White Lotus
Σκηνή από τον δεύτερο κύκλο, σε παλάτσο της Σικελίας. Courtesy of HBO
Σκηνή από τον δεύτερο κύκλο, σε παλάτσο της Σικελίας.

Μπορεί βέβαια ο δημιουργός να θέλει ακριβώς αυτό: Να σου δείξει ότι ακόμα και στην εποχή του #MeToo όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Μπορεί να έχει και δίκιο, απλώς εγώ θα προτιμούσα ένα happy end που θα άφηνε ελπίδες για έναν λίγο καλύτερο κόσμο.

Σε δεύτερη ανάγνωση, καταλαβαίνεις επίσης ότι κάποιοι χαρακτήρες του δεύτερου κύκλου είναι σαν «αντανάκλαση» ορισμένων από τον πρώτο. Οπότε εγώ τουλάχιστον αναρωτήθηκα αν θα θυμάμαι το «White Lotus» της Σικελίας σαν «μία από τα ίδια» με λίγο πιο ωραίο περιτύλιγμα.

Περιττό να πω ότι η σειρά ανανεώθηκε για τρίτο κύκλο και στα social οι ένθερμοι οπαδοί καταθέτουν προτάσεις για το ποιους χαρακτήρες από τον δεύτερο θα ήθελαν να ξαναδούν. Επίσης, είναι πολύ πιθανό παρά τις αντιρρήσεις μου να την πατήσω όταν δω το τρέιλερ και να ξανακολλήσω στην οθόνη.

Το «White Lotus» είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα στην πλατφόρμα της Vodafone TV.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.