«Lady Luck», της Ειρήνης Καραγιαννοπούλου, στο Brown Lighthouse Athens. Φωτογραφία: Johnny Panopoulos

Η ART ATHINA ΦΕΡΝΕΙ 26 ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

Εν αναμονή της ετήσιας Art Athina του Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο, παίρνουμε τον χάρτη μας και κατεβαίνουμε στην «καρδιά» της Αθήνας, για μια ανοιξιάτικη εικαστική βόλτα με τη σφραγίδα του μεγαλύτερου ετήσιου εικαστικού θεσμού της χώρας.

Είκοσι έξι γκαλερί, τέσσερα ξενοδοχεία, μια δυνατή υπογραφή στον χώρο της τέχνης: Η Art Athina φέρνει τις σημαντικότερες γκαλερί της πόλης σε μια ανοιξιάτικη pop up έκθεση στην αλυσίδα των Brown Hotels στην πλατεία Ομονοίας.

Βγαίνουμε από το μετρό, 80 μόλις μέτρα από τις πόρτες του Brown Lighthouse Athens, που ανοίγουν για να μας υποδεχτούν. Δεκαπέντε από τις σημαντικότερες γκαλερί της πόλης είναι εδώ.

Στο καλωσόρισμα, η Lady luck της Ειρήνης Καραγιαννοπούλου (a.antonopoulou.art) και το Memories του Ιάκωβου Βολκώφ (Alibi Gallery), από τις δύο πλευρές του ασανσέρ.

Memories
«Memories», του Ιάκωβου Βολκώφ.
«Memories», του Ιάκωβου Βολκώφ.

Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο, στο εστιατόριο, ο δυνατός ήλιος κάνει τα γυάλινα τραπέζια να στραφταλίζουν κι εμείς εντοπίζουμε τα 21 ακόμα έργα που έχουν βρει τη θέση τους στους τοίχους πλάι και ακριβώς από πάνω τους.

Brown Hotels X Art Athina
Άποψη της έκθεσης στο Brown Lighthouse Athens. Φωτογραφία: Johnny Panopoulos
Άποψη της έκθεσης στο Brown Lighthouse Athens.

Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου που προγευματίζουν –κατά πλειοψηφία ξένοι– μας παρακολουθούν όπως πλησιάζουμε για να δούμε το ταμπελάκι με τα στοιχεία του κάθε έργου. Κοιτούν πάνω από τις θέσεις τους, βλέπουν τους πίνακες, κι ένας μας ρωτά: Έχει έκθεση εδώ;

Φωτογραφίζοντας έργα της Άντας Αναστασέα. Φωτογραφία: Johnny Panopoulos
Φωτογραφίζοντας έργα της Άντας Αναστασέα.

Εδώ βρίσκουμε, μεταξύ άλλων –μαζί και με ένα ζευγάρι επισκεπτών που αφήνουν για λίγο το πρωινό τους– έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά (Rebecca Camhi Gallery), του Κωστή Βελώνη (Kalfayan Galleries) και του Γιάννη Αδαμάκου (CITRONNE Gallery).

Brown Hotels X Art Athina
Έργο του Γιάννη Αδαμάκου.
Έργο του Γιάννη Αδαμάκου.

Στάση δεύτερη, το Dave Red Athens. Ξεπροβάλλει κατακόκκινο και «ντιζαϊνάτο» στη γωνία της Βερανζέρου με τη Μαρίκας Κοτοπούλη, σε μια μάλλον καλτ συνύπαρξη με το διπλανό αστυνομικό τμήμα Ομονοίας. Απέναντι, χάσκουν τα παράθυρα ετέρου ξενοδοχείου, εγκαταλειμμένου και καταρρέοντος, δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση μεταξύ των δύο.

Dave Red Athens
Έργο της Chryssa στο Dave Red Athens. Φωτογραφία: Johnny Panopoulos
Έργο της Chryssa στο Dave Red Athens.

Σπρώχνουμε τη μεγάλη γυάλινη πόρτα της εισόδου. Ρωτάμε στην ρεσεψιόν πού ακριβώς βρίσκονται τα τρία έργα της Art Athina που φιλοξενεί το ξενοδοχείο. Ο ευγενικός υπάλληλος ανάβει βιαστικά το Neon box της Chryssa (MIHALARIAS ART). «Τώρα είναι σωστό», μας λέει χαμογελώντας. Γαλάζιο και κίτρινο νέον φως παίζει με τις σκιές του και με το μαύρο φόντο του «κουτιού». Το έργο του Φίλιππου Θεοδωρίδη (Zoumboulakis Galleries) το βρίσκουμε στον ημιώροφο με το μπαρ.

Brown Hotels X Art Athina
Το έργο «I’m not a human being, I’m an ice cream», του Φίλιππου Τελεστώ. Φωτογραφία: Johnny Panopoulos
Το έργο «I’m not a human being, I’m an ice cream», του Φίλιππου Τελεστώ.

Ακολουθώντας την οδό Σωκράτους, στρίβουμε στη γωνία του Εθνικού Θεάτρου, στην Αγίου Κωνσταντίνου. Το πρώτο πρώτο έργο που συναντάμε μπαίνοντας στο Brown Kubic Athens, που βρίσκεται στην επόμενη γωνία, το ευχαριστιόμαστε πολύ. Είναι το That feeling of not knowing του Τεό Τριανταφυλλίδη (THE BREEDER). Ένα live simulation έργο, κατά τα συνήθη του, όπου ένα ζευγάρι μοιάζει παγιδευμένο στη λούπα του Παραδείσου του, ώσπου κάτι φαίνεται να αλλάζει. Όση ώρα το παρακολουθώ, ο Κορεάτης έφηβος που φθάνει ακολουθώντας την μητέρα του, το εντοπίζει, βγάζει τα ακουστικά του και σταματά μπροστά του.

Theo Triantafyllidis
«That feeling of not knowing», Τεό Τριανταφυλλίδης.
«That feeling of not knowing», Τεό Τριανταφυλλίδης.

Επιστρέφοντας, αφού έχουμε δει τα άλλα επτά έργα, εκείνος στέκεται ακόμα εκεί και παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Ξεχωρίζουμε το γεωμετρικό Στο τετράγωνο δωμάτιο του Ευθύμη Μαλαφούρη (Peritechnon Karteris Art Gallery). Αφού καθρεφτιστούμε και στο έργο της Όπυς Ζούνη (Roma Gallery), κατευθυνόμαστε προς τον τελευταίο σταθμό της περιήγησής μας.

Art Athina
Έργο του Μιχάλη Κιούση στο Brown Kubic Athens. Φωτογραφία: Johnny Panopoulos
Έργο του Μιχάλη Κιούση στο Brown Kubic Athens.

Στο Brown Acropol, στον αριθμό 1 της Πειραιώς, κοιτάμε ψηλά, πάνω από τον μεγάλο γωνιακό καναπέ της εισόδου. Δύο εξαιρετικά έργα του Πέτρου Ευσταθιάδη (CAN Christina Androulidaki gallery) βρίσκονται εδώ, το Διαστημόπλοιο και η Κληρονομιά. Τα φωτογραφίζω με την χρυσή μπάλα που κρέμεται από το ταβάνι σαν να ίπταται ανάμεσά τους, σε ένα απίθανο κοντράστ.

Brown Acropol
Στο Brown Acropol. Φωτογραφία: Johnny Panopoulos
Στο Brown Acropol.

Η Art Athina ιδρύθηκε το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αιθουσών Τέχνης και αποτελεί μία από τις παλαιότερες φουάρ της Ευρώπης. Και, βέβαια,  μας έχει καλομάθει με πολύ ενδιαφέροντα gallery walks – όπως το περυσινό, στο οποίο συμμετείχαν 37 χώροι τέχνης. Αλλά αυτή η φετινή «ένεση» ζωής και πολιτισμού στην περιοχή της Ομόνοιας μάς αφήνει με ένα αισιόδοξο χαμόγελο. Για τις προοπτικές μιας γειτονιάς της πόλης που θέλουμε να τη βάλουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα, και που με δράσεις όπως αυτή πάει ένα βηματάκι πιο μπροστά.

Art Athina
Ευθύμης Μαλαφούρης, «In the square room».
Ευθύμης Μαλαφούρης, «In the square room».

Με αυτή τη δράση ολοκλήρωσε την πορεία της στην Art Athina η καλλιτεχνική της διευθύντρια, Σταματία Δημητρακοπούλου, μετά από 6 χρόνια, με ξεκάθαρο τον αέρα ανανέωσης που έφερε στον θεσμό (η νέα επιμελητική ομάδα πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα).

Συνολικά στη βόλτα μας είδαμε από κοντά έργα καλλιτεχνών που εκπροσωπούνται από τις γκαλερί a.antonopoulou.art, Agathi Kartalos, Alibi Gallery, Allouche Benias Gallery, Alma Contemporary Gallery, Art Zone 42, Artower Agora, ASTROLAVOS art galleries, Athens Art Gallery, CAN Christina Androulidaki gallery, CITRONNE Gallery, Dio Horia, ekfrasi-yianna grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, Gallery 7, Gallery Art Prisma, GENESIS GALLERY, Kalfayan Galleries, MIHALARIAS ART, Peritechnon Karteris art gallery, Rebecca Camhi Gallery, Roma Gallery, Skoufa Gallery, Technohoros art gallery, THE BREEDER, Zoumboulakis Galleries.

Η έκθεση Brown Hotels X Art Athina θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.