H Κέιτ Γουίνσλετ φτάνει στην τελετή απονομής των τηλεοπτικών BAFTA στο Λονδίνο. Invision/AP Alberto Pezzali

Η ΚΕΪΤ ΓΟΥΙΝΣΛΕΤ ΓΙΑ ΤΑ SOCIAL MEDIA: «BΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»

Τα social media και οι επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία είναι το θέμα του τηλεοπτικού «I Am Ruth», στο οποίο πρωταγωνιστεί η Κέιτ Γουίνσλετ. Παραλαμβάνοντας το βραβείο BAFTA για την ερμηνεία της, η ηθοποιός συγκίνησε τους πάντες με μια έκκλησή της προς την κυβέρνηση.

Δεν είναι πολλά τα χρόνια που τα social media εισέβαλαν στη ζωή μας και άρχισαν να «κλέβουν» τις στιγμές μας. Όσο εξαπλώνεται η χρήση τους, τα προβλήματα που γεννούν μοιάζουν να είναι περισσότερα από τα θετικά που προσφέρουν.

Απόσπαση από τη δουλειά για τους μεγαλύτερους και από τη μελέτη για τους μικρότερους, λανθασμένα πρότυπα, κίνδυνοι για ηλεκτρονικό έγκλημα, απομόνωση και πυροδότηση καταθλιπτικών επεισοδίων είναι μόνο μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Δεν είναι τυχαίο που οι ειδικοί τονίζουν ότι μειώνοντας τη χρήση τους κερδίζεις πίσω λίγη από τη χαμένη σου ψυχική υγεία

Το θέμα όμως έχει σοβαρότερο αντίκτυπο στους εφήβους, οι οποίοι από τη φύση τους δίνονται μανιωδώς σε όσα τους αρέσουν ή θεωρούν ότι είναι της μόδας, καταργώντας ουσιαστικά κάθε έννοια μέτρου στη χρήση τους.

Δεν είναι πλέον σπάνια τα φαινόμενα της ακραίας κοινωνικής απομόνωσης, όπως το σύνδρομο Hikikomori που πλήττει έφηβους και νεαρούς ενήλικες, της διαταραχής σωματικής δυσμορφίας και διαφόρων διατροφικών διαταραχών, αλλά και της πρώιμης έκθεσης σε πορνογραφικό υλικό που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Κέιτ Γουίνσλετ
Με την κόρη και συμπρωταγωνίστριά της στο «I Am Ruth». Invision/AP Alberto Pezzali
Με την κόρη της και Mia Threapleton pose with the Single Drama award for 'I Am Ruth', during the BAFTA television awards in London, Sunday, May 14, 2023. (Photo by Alberto Pezzali/Invision/AP)

Έφηβοι και social media: Μια επικίνδυνη σχέση

Στην καταστροφική σχέση που μπορεί να αναπτύξει ένας έφηβος με τα social media και το κινητό του ρίχνει φως το τηλεοπτικό I Am Ruth στην οποία πρωταγωνιστεί η Κέιτ Γουίνσλετ με την πραγματική της κόρη, Mia Threapleton. Η σειρά I Am... περιλαμβάνει αυτοτελείς ιστορίες σε επεισόδια διάρκειας μιάμισης ώρας, σαν τηλεταινίες. Ο τίτλος κάθε ιστορίας συμπληρώνεται με το όνομα της εκάστοτε κεντρικής ηρωίδας.

Το I Am Ruth είναι το πρώτο επεισόδιο του τρίτου κύκλου της σειράς και προβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 (είχαν προηγηθεί δύο κύκλοι, καθένας από τους οποίους είχε τρία επεισόδια). Στο συγκεκριμένο, η Κέιτ Γούινσλετ δεν πρωταγωνιστεί απλώς αλλά συνυπογράφει και το σενάριο, γι' αυτό και έφυγε από την τελετή των τηλεοπτικών βραβείων BAFTA με δύο αγαλματίδια, από τις κατηγορίες Leading Actress για την ερμηνεία της και Single Drama για το σύνολο.

«Το I Am Ruth δημιουργήθηκε για γονείς και τα παιδιά τους, για οικογένειες που αισθάνονται ότι κρατούνται όμηροι από τους κινδύνους του διαδικτυακού κόσμου, για γονείς που επιθυμούν να επικοινωνούν με τους εφήβους τους, αλλά δεν μπορούν πλέον. Και για τους νέους που έχουν εθιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πιο σκοτεινές πλευρές τους: δεν χρειάζεται να είναι αυτή η ζωή σας», είπε η 47χρονη ηθοποιός στην τελετή απονομής.

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε σε κάθε νέο που μπορεί να ακούει. «Και που αισθάνεται ότι είναι παγιδευμένος σε έναν ανθυγιεινό κόσμο: Παρακαλώ, ζητήστε βοήθεια. Δεν υπάρχει καμία ντροπή να παραδεχτείτε ότι χρειάζεστε υποστήριξη. Απλώς ζητήστε το και θα σας τη δώσουμε».


Η έκκληση της Κέιτ Γουίνσλετ προς την Πολιτεία

Αυτό όμως που κάνει την κίνηση της ηθοποιού ακόμη πιο θαυμαστή είναι η έκκλησή της προς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εξουσία και μπορούν να περιορίσουν τη χρήση των social media με σχετική νομοθεσία: «Παρακαλώ, ποινικοποιήστε το επιβλαβές περιεχόμενο. Δεν το θέλουμε. Θέλουμε τα παιδιά μας πίσω. Δεν θέλουμε να μένουμε άυπνοι, τρομοκρατημένοι για την ψυχική υγεία των παιδιών μας» είπε με δάκρυα στα μάτια.

Η έκκλησή της συνέπεσε χρονικά με τις ενέργειες της Βουλής των Λόρδων να αναδιαμορφώσει το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου.

Το αίτημά της, ωστόσο, παραμένει επίκαιρο και επιτακτικό απέναντι σε κάθε μορφή σύγχρονης τεχνολογίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, που τρέχει πιο πολύ από τη νομοθεσία και που την καθιστά σχεδόν παρωχημένη.

Είναι ζήτημα της Πολιτείας η ασφαλής χρήση του διαδικτύου και των social media; Πρέπει να προστατεύει την ψυχική υγεία των πολιτών του ένα κράτος; Φυσικά και πρέπει, λέει η Γουίνσλετ, και μας βρίσκει σύμφωνους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.