© The Nook

Η ΛΙΝΑ ΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ «THE NOOK» ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΓΑΠΑΕΙ

Στο «The Nook», το πανέμορφο μαγαζί που άνοιξε στη Νέαπολη Εξαρχείων, η Λίνα Δαμιανίδου μιλάει στα είδη σπιτιού που αναπαλαιώνει, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο σύμπαν που σέβεται τη βιωσιμότητα.

Η βιτρίνα του «The Nook» ξεχωρίζει από μακριά. Βρίσκεται στην οδό Κομνηνών 35, στη Νεάπολη Εξαρχείων, και μοιάζει με πανέμορφο εσωτερικό αγγλικής αγροικίας, όπου η vintage αισθητική συναντά την καλαισθησία με έναν μοναδικό τρόπο. Η Λίνα Δαμιανίδου άνοιξε το κουκλίστικο μαγαζί της τον Δεκέμβριο του 2023, στεγάζοντας εκεί –μετά από χρόνια– το πάθος της για τα παλιά και χειροποίητα είδη σπιτιού, τα οποία καθαρίζει, επεξεργάζεται και αναπαλαιώνει, διατηρώντας τη συνέχειά τους στο χρόνο.

Στο «The Nook» μπορεί κανείς να βρει μια προσεκτικά επιμελημένη συλλογή από βιώσιμα και «ηθικά» είδη σπιτιού, διακοσμητικά ή χρηστικά, vintage, μεταποιημένα ή χειροποίητα.

Η Λίνα μιλάει για το πώς κόλλησε το μικρόβιο της αναπαλαίωσης, για τη σημασία της βιωσιμότητας, για τις πολλές δυσκολίες και προκλήσεις του εγχειρήματός της και για τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε αντικείμενο που βρίσκεται στο κατάστημά της.

Η Λίνα Δαμιανοπούλου επί το έργον.
Η Λίνα Δαμιανίδου επί το έργον. © The Nook

– Τι έκανες στη ζωή σου πριν από το «The Nook», πώς σου ήρθε η ιδέα και πώς ξεκίνησες να την υλοποιείς;

Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μου στα πιο θεωρητικά πεδία του ακαδημαϊκού φάσματος, Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και Μουσειολογία, βρέθηκα για το μεγαλύτερο κομμάτι της επαγγελματικής μου ζωής να περιπλανιέμαι σε οργανωτικές και διοικητικές κυρίως θέσεις, σε ιατρεία, κτηνιατρεία, θέατρα, φεστιβάλ, βιβλιοπωλεία, κρατικές δομές και πάει λέγοντας!

Εκ των υστέρων φαίνεται προφανές ότι μία βαθύτατα αγχώδης και δημιουργική προσωπικότητα σαν τη δική μου δεν είναι και πολύ εύκολο να ανθίσει σε τέτοια περιβάλλοντα, και η αναζήτηση ενός στόχου ζωής ήταν μία σχεδόν καθημερινή και βασανιστική σκέψη στο μυαλό μου. Αλλά η ιδέα δεν ερχόταν... Τότε μπήκε στη ζωή μου το σαλονάκι της θείας Φίκας!

The Nook
© The Nook

Θα ήταν καλοκαιράκι και είχα βαλθεί να ανακαινίσω το εξοχικό μας με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η αγαπημένη μου θεία και αδελφή του μπαμπά μάς έστειλε τον παλιό της καναπέ και τις δύο της πολυθρόνες, καθώς δεν τις χρειαζόταν πια, και ενώ δεν έτρεφα ιδιαίτερη εκτίμηση στις χειρωνακτικές μου ικανότητες, η ανάγκη μου να φτιάχνω χώρους όπως τους επιθυμώ με έκανε να πέσω με τα μούτρα στην αναπαλαίωσή τους.

Κάπου εκεί ξεκίνησαν όλα. Εκείνος ο καναπές ήταν ένα έπιπλο τόσο βαρύ και δύσκολο να αναπαλαιωθεί, και το πείσμα μου τόσο μεγάλο, που μέχρι να τον ολοκληρώσω θα πρέπει να είχα μάθει ήδη περί τις τριάντα τεχνικές και τη χρήση όλων των βασικών εργαλείων. Είχα βρει κάτι να με γεμίζει και να με ηρεμεί.

είδη σπιτιού
© The Nook

– Ποια είναι η σημασία της βιωσιμότητας και της «ηθικής» διάστασης στον χώρο της εσωτερικής διακόσμησης;

Η σημασία της βιωσιμότητας στην εσωτερική διακόσμηση έχει για μένα πολλαπλές αναγνώσεις. Κάποιες είναι προφανείς. Αγοράζοντας βιώσιμα προϊόντα, συνεισφέρεις στο περιβάλλον και την κυκλική οικονομία. Σώζεις αντικείμενα από τα σκουπίδια, τους δίνεις νέα ζωή.

Ωστόσο, όταν κανείς μπαίνει στον κόσμο του παλιού και του χειροποίητου, συμβαίνουν και άλλες αλλαγές στη ζωή του και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του, οι οποίες έρχονται οργανικά και χωρίς πίεση. Για παράδειγμα, εγώ, ένα καταναλωτικό άτομο στο μεδούλι μου, έπαψα να ψωνίζω παρορμητικά. Θέλω πλέον τα αντικείμενα που θα βάλω στο σπίτι μου να μη μου προσφέρουν μόνο μία πρόσκαιρη αισθητική ικανοποίηση. Θέλω να είναι ποιοτικά, μοναδικά, καλοφτιαγμένα, να έχουν μία ιστορία ή, αν μη τι άλλο, να μου προσφέρουν και μια βαθύτερη συναισθηματική ικανοποίηση.

πολυέλαιος
© The Nook

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η βιωσιμότητα ως επιλογή δεν βοηθά μόνο το περιβάλλον αλλά, επιπλέον, αλλάζει τις συνήθειές μας, τη φιλοσοφία και στάση ζωής μας, με τρόπο πολύ πιο ουσιαστικό από τους κανόνες και τις απαγορεύσεις.

– Ποια είναι η διαδικασία επιλογής και προμήθειας των προϊόντων που προσφέρει το Nook Concept;

Η διαδικασία της επιλογής είναι πολύ απλή. Διαλέγουμε μόνο ό,τι μας αρέσει και ταιριάζει στην αισθητική μας, ανεξάρτητα από το πόσο παλιό, πολύτιμο ή σπάνιο είναι ένα αντικείμενο. Ένας χώρος πρέπει πρωτίστως να εμπνέει εσένα τον ίδιο για να τον στηρίζεις και να τον εξελίσσεις, και για μας τα καλύτερα κομπλιμέντα που εισπράττουμε είναι ότι έχουμε φτιάξει έναν χώρο σαν ένα σπίτι ζεστό στην οδό Κομνηνών 35. «Ηρεμεί η ψυχή μας», μας λένε όταν περνάνε, και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση!

The Nook
© The Nook

Όσο για την προμήθεια των προϊόντων μας γίνεται με πολύ κόπο και ψάξιμο, οπουδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Παζάρια, παλαιοπωλεία, marketplaces, σπίτια. Με τον καιρό αποκτάμε γνωριμίες που κάνουν τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη, και παράλληλα φιλοδοξούμε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο το δίκτυο των προμηθευτών μας. Η ουσία, παρ’ όλ' αυτά, κρύβεται στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουμε τις συλλογές μας και ανακατασκευάζουμε τα αντικείμενα που βρίσκουμε. Αυτό είναι που μας διαφοροποιεί, άλλωστε, από ένα κλασικό παλαιοπωλείο ή μία αντικερί.

– Πώς αντιδρούν οι πελάτες στην ιδέα της βιώσιμης διακόσμησης, ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου οι πρακτικές της βιώσιμης διακόσμησης δεν υιοθετούνται ευρέως;

Η διάδοση του vintage ρούχου βοήθησε πολύ στο να εξοικειωθεί πολύς κόσμος με την ιδέα του παλιού ως ένα κομμάτι vintage ή αντίκα. Εννοείται πως υπάρχουν ακόμα πολλοί που θα ρωτήσουν αν τα αντικείμενά μας είναι χρησιμοποιημένα και εκεί έρχεται η δική μας η ευθύνη να ενημερώσουμε τους ανθρώπους για το τι ακριβώς κάνουμε και ποια είναι η πραγματική αξία ενός παλιού αντικειμένου.

Αν και η επιχείρησή μας είναι ακόμη πολύ νέα, το κοινό μας θαυμάζει και αγαπάει το παλιό και το χειροποίητο, κι ας μην έχει απαραίτητα αγκαλιάσει τη βιωσιμότητα συνολικά.

–Πόσο εύκολο είναι να υπάρχει σταθερή ροή στην εξεύρεση ενδιαφέρουσας και κομψής πρώτης ύλης και παράλληλα να διατηρείται μια σταθερή πελατεία; Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε;

Πολλές! Όποιος πει ότι πρόκειται για εύκολη δουλειά, μάλλον δεν έχει αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητές της. Γι’ αρχή, η ίδια η εξεύρεση των αντικειμένων είναι περιπέτεια από μόνη της! Σε μια χώρα που δεν έχει μεγάλη παράδοση στην παραγωγή επίπλων και οικιακών αντικειμένων, η αναζήτηση των κατάλληλων κομματιών απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια.

διακοσμητικό
© The Nook

Ακόμη πιο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις έναν χώρο με συνεκτικότητα, ενιαία αισθητική και σύγχρονη ματιά, όταν βασίζεσαι κατά κύριο λόγο σε κομμάτια μιας άλλης εποχής. Ακόμη και η αποστολή των αντικειμένων αποτελεί πρόκληση, αφού είναι στην πλειονότητα τους εύθραυστα, σε διαφορετικά μεγέθη, υφές και, επομένως, ανάγκες σε συσκευασία.

Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι κάθε αντικείμενο είναι μοναδικό. Μόλις φύγει από το ράφι, δεν υπάρχουν κωδικοί, πρέπει να βρεις ένα καινούργιο να το αντικαταστήσεις. Να το καθαρίσεις, να το επεξεργαστείς, να το αναπαλαιώσεις, να το φωτογραφίσεις και πάλι από την αρχή!

The Nook
© The Nook

– Συνδέεστε με τα αντικείμενα που αναπαλαιώνετε;

Πιθανόν ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι αλήθεια ότι συνηθίζω να μιλάω στα αντικείμενα του καταστήματος και να τα αποχαιρετώ όταν φεύγουν, βεβαιώνοντάς τα ότι πάνε σε πολύ καλά χέρια! Φυσικά και συνδέομαι και τα αγαπώ. Σε κάποια μπορεί να κρατάω και μούτρα στην αρχή, όταν με παιδεύουν πολύ στην ανακατασκευή τους, αλλά μετά τα βρίσκουμε.

– Ποιες είναι οι αγαπημένες σας ιστορίες πίσω από κάποια από τα προϊόντα που προσφέρετε;

Η πιο αγαπημένη μου ιστορία αφορά ένα κεραμικό βάζο που αγόρασα και ερωτεύτηκα τόσο, που θέλησα να επικοινωνήσω με τη δημιουργό του. Ανακάλυψα ότι ήταν μία κυρία μεγάλης ηλικίας πλέον, που ζούσε σε ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη. Με επιμονή και υπομονή κατάφερα να βρω το τηλέφωνό της και να την καλέσω. Συγκινήθηκα, συγκινήθηκε, μου είπε την ιστορία της και την ιστορία της επιχείρησής που λειτουργούσε πολλά χρόνια, και κλείσαμε το τηλέφωνο με την υπόσχεση ότι θα πιούμε κάποτε έναν καφέ και θα τα πούμε από κοντά.

δίσκος
© The Nook

– Ενώ είχες μια έντονη διαδικτυακή παρουσία αποφάσισες να ανοίξεις ένα κατάστημα που να πουλάς τα προϊόντα σου. Γιατί πήρες αυτήν την απόφαση και ποιος σε βοήθησε;

Η αφορμή για μια τόσο μεγάλη απόφαση ήταν η επιτακτική ανάγκη ενός εργαστηρίου. Παρά την ιώβειο υπομονή του συντρόφου μου, κάπως με είχαν κουράσει οι βίδες και τα πριονίδια στο σαλόνι μας! Πέρα από αυτό, όλοι μου έλεγαν πως όταν έχεις παλιά αντικείμενα ο κόσμος θέλει να μπορεί να τα δει από κοντά, να τα αγγίξει, να τα περιεργαστεί. Όλα αυτά, βέβαια, ήταν σκέψεις, και σκέψεις θα παρέμεναν για πολύ καιρό ακόμα, αν δεν έμπαινε το The People's Trust στη ζωή μου.

Ένα νέο επαγγελματικό εγχείρημα για κάποιους αποτελεί πρόκληση και περιπέτεια, για άλλους ανάγκη βιοποριστική. Για εμένα ήταν η στιγμή να πάρω τη ζωή μου στα χέρια μου και η εμπιστοσύνη και η πρακτική υποστήριξη που πήρα από το The People's Trust υπήρξαν πολύτιμες και καθοριστικές σ' αυτό το νέο ξεκίνημα...

– Γιατί άνοιξες το «The Nook» στην περιοχή της Νεάπολης Εξαρχείων;

Η Νεάπολη είναι η γειτονιά μου. Είναι ο τόπος που μεγάλωσα, το κέντρο του κόσμου μου, με τα καλά του και τα κακά του. Το Nook δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πουθενά αλλού.

κάθισμα
© The Nook

– Οι πελάτες επηρεάζουν τη διαμόρφωση του «The Nook»;

Τους πελάτες μας τους υποδέχομαι σαν να έρχονται στο σπιτικό μου. Τους ακούω, τους απαντώ, τους εξηγώ, τους βοηθάω να βρουν αντικείμενα που ψάχνουν, τους συστήνω και άλλα καταστήματα. Θα ψάξω να βρω κάτι που θέλουν ακόμα και χωρίς να έχω κέρδος. Αλλά οι πελάτες μας δεν επηρεάζουν τη διαμόρφωση του Nook. Τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση. Για να σε εμπιστευτεί κάποιος πρέπει να ξέρει ποιος είσαι, να έχεις μία πρόταση, να έχεις σταθερές στη φιλοσοφία σου και στην αισθητική σου. Και στο Nook θέλουμε να είμαστε πρωτίστως ο εαυτός μας και να εξελισσόμαστε φυσικά με το χρόνο.

– Τι σας ζητάνε συνήθως;

Οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει οτιδήποτε. Δεν υπάρχουν σταθερές. Το σίγουρο είναι ότι κάθε αντικείμενο που έχουμε, αργά ή γρήγορα, θα βρεθεί κάποιος να το ξεχωρίσει και να το αγαπήσει.

άποψη του καταστήματος
© The Nook

– Πώς επικοινωνείτε με την κοινότητα που έχετε φτιάξει τις νέες ιδέες και προτάσεις;

Εκτός από τα social media και ειδικότερα το Instagram που είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας με την κοινότητά μας, πλέον μπήκε στη ζωή μας και η βιτρίνα. Η βιτρίνα είναι από τους πιο βασικούς τρόπους να συνδεθείς, να περάσεις μηνύματα και να επικοινωνήσεις τη φιλοσοφία σου. Με συγκινεί που μαθαίνω από τους γείτονές μου ότι τα βράδια, που το μαγαζί είναι κλειστό, συμβαίνει να στέκονται περαστικοί για ώρα μπροστά στη βιτρίνα, απολαμβάνοντας την αίσθηση του χώρου.

– Πώς βλέπεις το Nook Concept να εξελίσσεται στο μέλλον και ποιες είναι οι μελλοντικές σας φιλοδοξίες για το κατάστημα;

Το βλέπω να εξελίσσεται ακριβώς με τον τρόπο που άρχισε. Αργά, σταδιακά, με πολλή έρευνα και πολλή αγάπη. Με ταξίδια, διαφορετικές εικόνες και ιστορίες. Κυρίως, όμως, θέλω να διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το δώρο που μου δόθηκε, να κάνω αυτό που αγαπώ...

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.