DPA/Alamy/Visualhellas.gr

Η SIA ΕΧΕΙ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ

Πρόσφατα, η τραγουδίστρια Sia δήλωσε ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και νιώθει πλέον ο εαυτός της. Εμείς φέρνουμε στο μυαλό μας τα λόγια της και αναρωτιόμαστε αν ένας άνθρωπος μπορεί να ζει με αυτισμό χωρίς να το γνωρίζει.

Ο κατάλογος των διάσημων προσώπων που μιλούν δημόσια για θέματα υγείας και ψυχικής υγείας αυξάνεται. Μερικά παραδείγματα είναι άνθρωποι από τον χώρο του αθλητισμού, όπως ο Ολυμπιονίκης Μάικλ Φελπς, και της μουσικής, όπως ο Σκωτσέζος τραγουδιστής Lewis Capaldi.

Πρόσφατα, οι δηλώσεις της τραγουδίστριας της ποπ Sia έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω της αναπαραγωγής τους από τα μεγαλύτερα δυτικά μέσα ενημέρωσης. «Είμαι στο φάσμα του αυτισμού» αποκάλυψε η διάσημη τραουδίστρια και όλοι άρχισαν να μιλούν (ξανά) για εκείνη.

Sia: «Τα τελευταία δύο χρόνια έγινα πλήρως ο εαυτός μου»

Η Sia, το καλλιτεχνικό όνομα της τραγουδίστριας και ερμηνεύτριας από την Αυστραλία Sia Kate Isobelle Furler, προχώρησε στις αποκαλύψεις σε ένα επεισόδιο της εκπομπής «Rob Has a Podcast» αναφέροντας πως «Για 45 χρόνια έλεγα: "Πρέπει να πάω να βάλω την ανθρώπινη στολή μου". Και μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έγινα πλήρως, πλήρως ο εαυτός μου».

Όπως διαβάζουμε, αυτό το συναίσθημα που η ίδια περιέγραψε, ότι δηλαδή πρέπει να παίξει τον ρόλο του ανθρώπου αντί απλά να υπάρχει ως άνθρωπος, ευθυγραμμίζεται με την πρακτική τoυ αυτιστικού καμουφλάζ, το οποίο ορίζεται ως η πράξη της συνειδητής ή υποσυνείδητης καταστολής αυτιστικών συμπεριφορών προκειμένου να αναμειχθεί με τα νευροτυπικά άτομα.

Sia
Η Sia φτάνει στο Vanity Fair Oscar Party στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, το 2017. Invision / AP Evan Agostini
Η Sia φτάνει στο Vanity Fair Oscar Party στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, το 2017.

«Νομίζω ότι ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα είναι ότι κανείς δεν μπορεί ποτέ να σε γνωρίσει και να σε αγαπήσει όταν είσαι γεμάτος μυστικά και ζεις μέσα στη ντροπή», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

«Και όταν επιτέλους καθόμαστε σε ένα δωμάτιο γεμάτο αγνώστους και τους λέμε τα πιο βαθιά, σκοτεινά, ντροπιαστικά μυστικά μας και όλοι γελούν μαζί μας και δεν αισθανόμαστε για πρώτη φορά στη ζωή μας σαν σκουπίδια και νιώθουμε να μας βλέπουν, για πρώτη φορά στη ζωή μας, γι' αυτό που πραγματικά είμαστε – τότε μπορούμε να αρχίσουμε να βγαίνουμε στον κόσμο και να λειτουργούμε ως ανθρώπινα όντα με καρδιά και όχι να προσποιούμαστε ότι είμαστε κάτι», πρόσθεσε σε ένα άλλο σημείο.

Γνωστή για τα «The Greatest» και «Chandelier», η Sia έχει επίσης δηλώσει ότι πάσχει από το Σύνδρομο Έλερς-Ντάνλος, μια ομάδα ετερογενών κληρονομικών νοσημάτων του συνδετικού ιστού, και σύνθετη διαταραχή μετατραυματικού στρες (C-PTSD).

Υπέφερε, επίσης, από κατάθλιψη και εθισμό στα παυσίπονα και το αλκοόλ. Μάλιστα, το 2010 προσπάθησε να αυτοκτονήσει παίρνοντας 22 Valium και πίνοντας ένα ολόκληρο μπουκάλι βότκα. Όπως είχε αναφέρει αργότερα, την ίδια νύχτα της απόπειρας έγραψε τη μεγάλη της επιτυχία «Breathe Me».

 

Το 2021 η Sia κατακρίθηκε έντονα για τον τρόπο που απεικόνισε τον αυτισμό στην πρώτη της ταινία, γεγονός για το οποίο η ίδια ζήτησε αργότερα δημόσια συγνώμη. Η ταινία, η οποία έδειχνε μια έφηβη με αυτισμό και τον φροντιστή της, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίαζε την πάθηση όσο και την επιλογή μιας νευροτυπικής ηθοποιού, η οποία έχει εμφανιστεί σε μερικά από τα πιο γνωστά μουσικά βίντεο της Sia σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μπορεί ο αυτισμός να διαγνωσθεί σε μεγάλη ηλικία;

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΦΑ) μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους άλλους, συμπεριφέρονται, επικοινωνούν και μαθαίνουν. Και παρόλο που η διάγνωση σε παιδιά είναι πιο συχνή, υπάρχουν περιθώρια διάγνωσης και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Όπως αναφέρουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και η διάγνωση της ΔΦΑ στους ενήλικες είναι συχνά πιο δύσκολη συγκριτικά με τη διάγνωση σε παιδιά, όταν αυτή τελικά γίνει, μπορεί να βοηθήσει το άτομο να κατανοήσει τις προκλήσεις του παρελθόντος, να δώσει μια εξήγηση για όσα συνέβαιναν στη ζωή του και να βρει το είδος της υποστήριξης που χρειάζεται.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.