John Locher/AP Photo

ΟΣΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΜΑΪΚΛ ΦΕΛΠΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑ

Το δικό του μήνυμα για την ψυχική υγεία έστειλε για άλλη μια φορά ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης Μάικλ Φελπς. Μίλησε για το πώς η ψυχοθεραπεία του άλλαξε τη ζωή, κάνοντάς τον καλύτερο πατέρα και σύζυγο, και παρότρυνε κι άλλους άντρες να κάνουν το ίδιο.

«Η αρχή του νέου έτους μάς δίνει την ευκαιρία να θέσουμε προτεραιότητες σχετικά με το τι θέλουμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Για μένα, αυτό είναι το να συνεχίσω να συμπεριλαμβάνω τη φροντίδα της ψυχικής υγείας και δραστηριότητες ενσυνειδητότητας στους γενικούς στόχους της υγείας μου. Το να κοιμάμαι, να θέτω όρια και να μιλάω τακτικά με τον θεραπευτή μου –ή ακόμα και να μιλάω για όσα που συμβαίνουν στη ζωή μου– είναι πράγματα που κάνω για να παραμείνω υγιής».

Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε τη νέα χρονιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αμερικανός πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Μάικλ Φελπς.

Ο άνθρωπος που έχει κατακτήσει 28 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και πολλαπλές παγκόσμιες επιδόσεις, έχει μιλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν για την ανάγκη προτεραιοποίησης της ψυχικής μας υγείας. Ο ίδιος αντιμετώπισε κατάθλιψη, άγχος και αυτοκτονικές τάσεις.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michael Phelps (@m_phelps00)

Από τότε που ο κολυμβητής αποσύρθηκε από τους αγώνες, έχει αφοσιωθεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία. Εδώ και χρόνια, μιλάει δημόσια για τη μάχη που έδωσε ο ίδιος με θέματα ψυχικής υγείας, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους αλλά και άλλους αθλητές να οικοδομήσουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, ψυχικά και σωματικά.

«Πιστεύω ότι το δεύτερο κεφάλαιο της ζωής μου εκτός πισίνας θα είναι μεγαλύτερο από οτιδήποτε έχω κάνει στην πισίνα. Το πιστεύω πραγματικά αυτό. Όλα τα παγκόσμια ρεκόρ, όλα τα χρυσά μετάλλια, όλα τα άλλα [μπαίνουν] στην άκρη. Για μένα, το να έχω την ευκαιρία να σώσω μια ζωή ή να βοηθήσω να σωθεί μια ζωή, είναι πολύ καλύτερο από το να κερδίσω ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο», είχε δηλώσει ο Φελπς τον Απρίλιο του 2022.

Μάλιστα, ο ίδιος συνεργάζεται με την εταιρεία διαδικτυακής θεραπείας Talkspace στην καμπάνια «Start From the Top» (Ξεκινήστε από την αρχή), ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική τους υγεία το 2023, όπως ακριβώς θα έκαναν και με τη σωματική τους υγεία.

«ΑΙΣΘΑΝΟΜΟΥΝ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΑΝΟΙΧΤΩ»

Η μάχη με την κατάθλιψη

Ο ίδιος έχει αναφερθεί πολλές φορές στη μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη. Το 2014, ο κορυφαίος Ολυμπιονίκης όλων των εποχών κλείστηκε σε ένα υπνοδωμάτιο για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες σκεπτόμενος σοβαρά το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας. «Σχεδόν ντρεπόμουν για τα πράγματα που περνούσα και ένιωθα», έχει δηλώσει. «Αισθανόμουν ότι ήμουν παγιδευμένος και ότι δεν υπήρχε κανείς στον οποίο θα μπορούσα να ανοιχτώ». Την ίδια χρονιά πέρασε 45 ημέρες σε ένα κέντρο αποκατάστασης.

«Μπορούσα να δείχνω ένα χαρούμενο πρόσωπο δημοσίως, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες βίωνα καταρρεύσεις για τις οποίες κανείς δεν γνώριζε», ανέφερε ο 37χρονος πλέον Φελπς στο Today.com. «Ως άντρας αθλητής, νομίζω ότι ένιωθα ότι έπρεπε να είμαι αρρενωπός και σκληρός», προσθέτει. «Μας διδάσκουν να καταπιέζουμε πράγματα και ότι το να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας είναι ένδειξη αδυναμίας».

Μάικλ Φέλπς
Ο Μάικλ Φελπς παραλαμβάνει το βραβείο για την καλύτερη επίδοση με ρεκόρ στα αμερικανικά βραβεία ESPYS, το 2017 στο Λος Άντζελες. Chris Pizzello/Invision/AP Photo

Ένα μήνυμα που όλοι πρέπει να ακούσουν (και κυρίως οι άντρες)

Ο Φελπς δήλωσε ότι η ψυχοθεραπεία τον έκανε καλύτερο πατέρα και σύζυγο αλλά και ότι τον έσωσε ως άνθρωπο. «Φοβήθηκα πάρα πολύ όταν πήγα για πρώτη φορά [για ψυχοθεραπεία]. Δεν ήθελα να μπω μέσα και να πω σε κάποιο τυχαίο άτομο τα πράγματα που ένιωθα – αυτό είναι δύσκολο».

Ο ίδιος παροτρύνει τους ανθρώπους να κάνουν ψυχοθεραπεία ενώ επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να αφυπνίσει ιδιαίτερα τους άντρες. Παλαιότερη έρευνα έχει δείξει ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες τα ποσοστά γυναικών και αντρών που το 2019 έλαβαν θεραπεία για την ψυχική υγεία διαφέρουν: σχεδόν το 12% των γυναικών και μόλις το 7% των ανδρών.

Ο Ολυμπιονίκης θέτει το εξής εύλογο ερώτημα: Αν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας, πώς υποτίθεται ότι θα φροντίσουμε τους άλλους; Εκτός από την ψυχοθεραπεία, ενθαρρύνει τους μπαμπάδες να κάνουν ελέγχους ψυχικής υγείας συζητώντας με φίλους. Να μιλούν δηλαδή τακτικά με τους φίλους τους και να τους ρωτούν αν έχουν σκοτεινές σκέψεις στο μυαλό τους.

Τέλος, όντας αισιόδοξος για τη νέα χρονιά δήλωσε: «Δεν πρόκειται να τα παρατήσω. [...] Το 2023 θα είναι μια καλή χρονιά».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.