Φωτογραφίες μοντέλων κρέμονται σε τοίχο κατά τη διάρκεια φωτογράφισης του πρακτορείου «Imperfetta» στη Ρώμη, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023. AP Photo Alessandra Tarantino

IMPERFETTA: ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ «ΤΕΛΕΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ»

Το πρακτορείο μοντέλων «Imperfetta» εκπροσωπεί «εξαιρετικά ατελείς» γυναίκες και άνδρες, κάθε ηλικίας, φύλου, καταγωγής, σωματικού βάρους και ύψους. Η ιδρύτριά του υποστηρίζει έμπρακτα τη σημασία της διαφορετικότητας και της αποδοχής στη μόδα.    

«Imperfetta» στα ιταλικά σημαίνει «ατελής». Το 2020, η Carlotta Giancane χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη για την ίδρυση ενός πρακτορείου μοντέλων διαφορετικού από τα υπόλοιπα. Η ιδέα ξεκίνησε από ένα project στο Instagram που είχε σκοπό να αναδείξει τις πραγματικές ατέλειες των γυναικών. Γρήγορα το διαδικτυακό εγχείρημα οδήγησε στη δημιουργία ενός πρακτορείου μοντέλων στην Ιταλία, με κύριο στόχο να επαναπροσδιορίσει την έννοια της ομορφιάς.

Το πρακτορείο έχει σήμερα περισσότερα από 140 μοντέλα που εναντιώνονται στα προκαθορισμένα από τη βιομηχανία της μόδας πρότυπα ομορφιάς. Ανάλογα πρακτορεία υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ιταλία, όμως, είναι το πρώτο.

«Αισθάνομαι σαν επαναστάτρια γιατί συνειδητοποιώ ότι γύρω μου όλα αυτά δεν υπήρχαν πριν από τη L'Imperfetta», δήλωσε η ιδρύτρια Giancane στο Associated Press. «Μοιάζει με επανάσταση, μια μάχη για την οποία πρέπει να παλέψουμε σκληρά, επειδή υπάρχουν τόσες πολλές δυσκολίες».

Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της ομορφιάς

Τα μοντέλα του πρακτορείου «Imperfetta» καταρρίπτουν τη στερεοτυπική εικόνα της ομορφιάς. Είναι άνθρωποι που δεν υπακούν στο –μη βιώσιμο– σωματικό βάρος που επιτάσσει η σημερινή βιομηχανία της μόδας. Προέρχονται από όλες τις ηλικίες και τα φύλα, κάποιοι ζουν με αναπηρίες ή ιατρικές παθήσεις όπως η αλωπεκία ή η λεύκη (αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία κάποιες περιοχές του δέρματος αποχρωματίζονται), ορατές ουλές ή έχουν χάσει τα άκρα τους.

Τα μοντέλα του πρακτορείου δουλεύουν και στο εξωτερικό, αλλά επιδιώκει να εστιάζει τη δουλειά του κυρίως στην Ιταλία, επειδή «αυτό είναι το μέρος όπου θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα», όπως δηλώνει η ιδρύτριά του.

πρακτορείο μοντέλων Imperfetta
Η Carlotta Giancane, στο κέντρο, ποζάρει με μοντέλα του πρακτορείου «L'imperfetta» μετά το τέλος μιας φωτογράφισης στη Ρώμη, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023. AP Photo Alessandra Tarantino
Η Carlotta Giancane, στο κέντρο, ποζάρει με μοντέλα του πρακτορείου «L'imperfetta» μετά το τέλος μιας φωτογράφισης στη Ρώμη, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023.

Τα μοντέλα έχουν εμφανιστεί σε διαφημιστικές καμπάνιες για μάρκες καλλυντικών, καταστήματα ρούχων και σούπερ μάρκετ. Παρόλο που μεγάλο μέρος της δουλειάς τους αφορά διαδικτυακές διαφημίσεις, έχουν επίσης δεχθεί προσκλήσεις και για τηλεοπτικές διαφημίσεις. Επίσης, δύο άτομα έχουν εμφανιστεί στην πασαρέλα μόδας του Μιλάνου για τον σχεδιαστή Marco Rambaldi.

πρακτορείο μοντέλων Imperfetta
Η Sonia Sparta, μοντέλο του πρακτορείου, στέκεται κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης. AP Photo Alessandra Tarantino
Η Sonia Sparta, μοντέλο του πρακτορείου, στέκεται κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης.

Τα μοντέλα του πρακτορείου υψώνουν τη δική τους φωνή

Η Sonia Spartá, μια 28χρονη από τη Σικελία, είναι ένα από τα μοντέλα του πρακτορείου. Εξαιτίας μιας σπάνιας δερματικής διαταραχής από την οποία πάσχει, που ονομάζεται υπερμελάγχρωση, έχει σκούρες κηλίδες στο πρόσωπο και το σώμα της. Έχει ακούσει ενήλικες να την κοροϊδεύουν, ψιθυρίζοντας στα παιδιά τους ότι έχει βγει από το τσίρκο.

Imperfetta πρακτορείο μοντέλων
Η Sonia Sparta, μοντέλο του πρακτορείου «Imperfetta», βάφεται για τις ανάγκες φωτογράφισης, στη Ρώμη, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023. AP Photo Alessandra Tarantino
Η Sonia Sparta, μοντέλο του πρακτορείου «Imperfetta», βάφεται για τις ανάγκες φωτογράφισης, στη Ρώμη, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023.

Κι ενώ κάποτε προσπαθούσε να κρύψει την κατάστασή της, τώρα έχει συνείδηση της ομορφιάς της. «Άλλαξα τα πράγματα έτσι ώστε η αδυναμία μου ή το πώς αντιλαμβάνομαι μια αδυναμία, να γίνει η πηγή της δύναμής μου, η ιδιαιτερότητά μου», δήλωσε στο AP.

πρακτορείο μοντέλων Imperfetta
Μοντέλα του πρακτορείου ποζάρουν με εσώρουχα τυλιγμένα σε οργάντζα, κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης στη Ρώμη, στις 7 Φεβρουαρίου 2023. AP Photo Alessandra Tarantino
Μοντέλα του πρακτορείου ποζάρουν με εσώρουχα τυλιγμένα σε οργάντζα, κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης στη Ρώμη, στις 7 Φεβρουαρίου 2023.

Ένα άλλο μοντέλο του πρακτορείου, η Desireé D'Angelo, πάσχει από αλωπεκία (μια ασθένεια που έγινε ευρέως γνωστή λόγω των περσινών βραβείων Όσκαρ) από τότε που ήταν 10 ετών. Όταν ήταν στο σχολείο βίωσε έντονο εκφοβισμό. Φορούσε καπέλο για να κρύβει το κεφάλι της αλλά οι συμμαθητές της που της έκαναν bullying της το έβγαζαν.

Κάποια στιγμή, στην ηλικία των 15 ετών, μια δασκάλα χορού την έπεισε να αποδεχτεί την κατάστασή της και να σταματήσει να κρύβεται. Έκτοτε, έχει γίνει μια επιτυχημένη χορεύτρια, performer και μοντέλο. «Μου αρέσει το σώμα μου, μου αρέσει η ιδιαιτερότητά μου. Στο τέλος, το αποδέχτηκα», δήλωσε η ίδια.

πρακτορείο μοντέλων Imperfetta
Η Desiree D'Angelo, η οποία πάσχει από αλωπεκία από τα 10 της χρόνια, κάθεται στο διάλειμμα μιας φωτογράφισης για το πρακτορείο μοντέλων «L'Imperfetta» στη Ρώμη. AP Photo Alessandra Tarantino
Η Desiree D'Angelo, η οποία πάσχει από αλωπεκία από τα 10 της χρόνια, κάθεται στο διάλειμμα μιας φωτογράφισης για το πρακτορείο μοντέλων «L'Imperfetta» στη Ρώμη.

Η κοπέλα της παρακάτω φωτογραφίας λέγεται Claudia La Rosa και πάσχει από μια μορφή δερματικής μελανοκυττάρωσης που λέγεται «Nevus of Ota». Όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα, προσπαθεί να δείξει ότι αυτή η ιδιαιτερότητά της δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επιθυμία της να ασχοληθεί με τη βιομηχανία του modelling.

πρακτορείο μοντέλων Imperfetta
Η Claudia La Rosa ποζάρει κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης για το πρακτορείο μοντέλων Imperfetta. AP Photo Alessandra Tarantino
Η Claudia La Rosa ποζάρει κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης για το πρακτορείο μοντέλων Imperfetta.

Η Lucia Della Ratta, φοιτήτρια στη Ρώμη, επιχειρεί να αποδείξει το ίδιο δουλεύοντας με το «Imperfetta». Η Della Ratta έκρυβε τον αλμπινισμό, πάθηση από την οποία πάσχει, για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Προτιμούσε να βάφει τα μαλλιά της σε πιο σκούρες αποχρώσεις και να χρησιμοποιεί λοσιόν μαυρίσματος στο δέρμα της προκειμένου να κρύψει την πάθηση.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, όμως, αποφάσισε να αφήσει το φυσικό χρώμα των μαλλιών της να μεγαλώσει και άρχισε να δημοσιεύει φωτογραφίες της στο Instagram.

πρακτορείο μοντέλων Imperfetta
Η Lucia Della Ratta, ποζάρει κατά τη διάρκεια φωτογράφισης για το πρακτορείο μοντέλων «L'Imperfetta». AP Photo Alessandra Tarantino
Η Lucia Della Ratta, ποζάρει κατά τη διάρκεια φωτογράφισης για το πρακτορείο μοντέλων «L'Imperfetta».

«Ένιωσα όμορφη για πρώτη φορά», δήλωσε η Della Ratta στο AP ενώ έκανε διάλειμμα από μια φωτογράφιση. Η αλλαγή φέρνει ακόμα και σήμερα δάκρυα στα μάτια της. «Ένιωσα ότι ήταν η ουσία μου, σαν να είμαι εγώ, όπως πραγματικά είμαι».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.