AP Daniel Wilsey

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ;

Η 104 ετών Dorothy Hoffner πραγματοποίησε το μεγάλο της όνειρο: ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο. Μια εβδομάδα αργότερα «έφυγε» στον ύπνο της, κατά πάσα πιθανότητα ευτυχισμένη.

Παρακολουθούσα πρόσφατα μια συνέντευξη της Αυστραλής συγγραφέως και motivational speaker, Bronnie Ware, η οποία εργάστηκε για 8 χρόνια ως νοσηλεύτρια, φροντίζοντας ασθενείς σε τελευταία στάδια. Σε αυτήν απαριθμούσε τις 5 μεγαλύτερες μετάνοιες των ανθρώπων αυτών, όπως τις αποκάλυπταν στην ίδια, λίγο πριν φύγουν από τη ζωή. Θα αναφερθώ σε αυτές εκτενέστερα στο μέλλον, ωστόσο καθώς την άκουγα «έμεινα» στην τελευταία που ήταν η εξής: «Εύχομαι να είχα επιτρέψει στον εαυτό μου να είμαι πιο χαρούμενος/η».

Τις ίδιες μέρες βρέθηκα να διαβάζω την είδηση για την 104χρονη Dorothy Hoffner από το Σικάγο, η οποία πρόκειται να καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες ως το γηραιότερο άτομο που πραγματοποίησε ποτέ ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο. Η πτώση πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2023. Μια εβδομάδα αργότερα, η Hoffner έφυγε από τη ζωή. Αν υπάρχει τρόπος να πεθάνεις ευτυχισμένος, πιστεύω πως είναι αυτός.

Η Dorothy Hoffner ξεκίνησε το skydiving όταν ήταν 100 ετών

Σε συνεργασία με την Skydive Chicago, η Dorothy Hoffner πήδηξε με τη βοήθεια εκπαιδευτή από ύψος 3.000 μέτρων. Τη στιγμή που προσγειώθηκε στο έδαφος είχε ήδη σπάσει το ρεκόρ που είχε κατακτήσει το 2022 στη Σουηδία η Linnéa Ingegärd Larsson, ηλικίας 103 ετών. Στο βίντεο που ακολουθεί, θα καταλάβεις πόσο ευτυχισμένη είναι η Hoffner κατά τη διάρκεια της πτώσης από την έκφραση του προσώπου της:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Skydive Chicago (@skydivechicago)

Όπως η ίδια είπε αργότερα μιλώντας στα αμερικανικά μέσα, ξεκίνησε να επιδίδεται στο skydiving σε ηλικία 100 ετών. Στο πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο προσγείωσης επευφημώντας, θύμισε πως «η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός» και εξήγησε πως πρόθεσή της δεν ήταν να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ, μα να επαναλάβει μια δραστηριότητα που της έφερνε τόσο μεγάλη χαρά – αυτό δεν είναι άλλωστε και το νόημα της ζωής; «Το skydiving είναι μια υπέροχη εμπειρία και δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάστε. Απλά κάντε το!»

Δεν είναι ποτέ αργά να νιώσεις ξανά ευτυχία

Η Hoffner έφυγε από τη ζωή μια εβδομάδα αργότερα, το βράδυ της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023, ενώ κοιμόταν στο γηροκομείο Brookdale Lake View όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.

Η γυναίκα δεν είχε οικογένεια, ούτε πολύ στενούς συγγενείς. Εργάστηκε για περισσότερα από 40 χρόνια ως τηλεφωνήτρια σε μεγάλη εταιρεία επικοινωνιών, από την οποία συνταξιοδοτήθηκε πριν από 43 χρόνια.

Ο νοσηλευτής της, που τη φρόντιζε σχεδόν αποκλειστικά, είπε στα μέσα πόσο τον είχε εντυπωσιάσει η ενέργεια και η οξυδέρκειά της:

«Ήταν ακούραστη. Δεν σταματούσε ποτέ. Δεν ήταν από τους ηλικιωμένους που κοιμούνται το μεσημέρι ή που δεν εμφανίζονται για κάποιον λόγο, π.χ. την ώρα του φαγητού. Ήταν πάντα εκεί, απόλυτα παρούσα. Συνέχιζε χωρίς να το βάζει κάτω. Ήταν πραγματική φίλη και αληθινή έμπνευση».

Η δε Skydive Chicago, η εταιρεία που είχε αναλάβει τις πτώσεις της, σε δημοσίευμα μετά τον θάνατό της έγραψε «Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες στη Dorothy Hoffner που μας θύμισε ότι δεν είναι ποτέ αργά για να δοκιμάσεις μια συναρπαστική εμπειρία ζωής!»

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.