Από την παράσταση «Σεβάς Χανούμ».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛ: «ΤΟ 2023 ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ ΝΤΟΥΚΟΥ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΑΡΑΜΑΔΕΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» 

Γιορτινές αναμνήσεις της Κωνσταντίνας Μιχαήλ, που δεν έχουν ρομαντισμό, αλλά δράση και διαρκείς επαναστάσεις.

Πώς πέρασε το 2023 για την Κωσταντίνα Μιχαήλ; Ποιο χριστουγεννιάτικο ταξίδι τής έχει μείνει αξέχαστο; Τι αναζητά από τη νέα χρονιά;

Η Κωνσταντίνα Μιχαήλ διηγείται ιστορίες από τη ζωή της με έναν τρόπο που σε βάζει στη θέση του συνταξιδιώτη σε μία περιπέτεια που έχει ταξίδια, χαμόγελα, έντονες σκέψεις, μα πάνω από όλα έχει την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, αρκεί να επιμείνεις και να παραμείνεις πιστός στο καλό που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου.

Οι γιορτές της Κωνσταντίνας Μιχαήλ

Δεν ήμουν ποτέ  το παιδί που λαχταρούσε να περάσει οικογενειακά Χριστούγεννα. Έπαιρνα τους δρόμους, έφευγα. Δεν είχα στο μυαλό μου τα φώτα και τη χαρά μιας γιορτής που επέβαλλε να είσαι με αυτούς που αγαπάς. Όχι επειδή ακύρωνα την οικογένειά μου, απλώς ήθελα να δραπετεύω, έτσι απλά. Αυτό άλλαξε στο πέρασμα του χρόνου.

Με την ενηλικίωση, με τα χρόνια που προστίθενται, καταλαβαίνω ότι αναζητώ μία άλλου είδους επαφή. Το να μπορώ να βρίσκομαι με αυτούς που θέλω και με κάνουν χαρούμενη είναι πλέον μία σημαντική τόσο επιλογή όσο και ανάγκη. Τώρα πια αναζητώ την ησυχία, την οικειότητα της οικογένειας και την αγάπη που σου χαρίζουν τα πρόσωπα που αγαπάς.

Την ίδια στιγμή οι γιορτές είναι και ένα είδος στενοχώριας, μιας ματαίωσης στη σκέψη ότι αυτά που θέλεις, αυτά που επιθυμείς διακαώς, αργούν να γίνουν ή δε γίνονται. Έχω μεγάλους στόχους, θα ήθελα να γίνει κάτι ανατρεπτικό, αυτό που θα με βοηθήσει να πάω παρακάτω. Δεν κάνω λίστες, δεν ονειρεύομαι με την ανεμελιά και τον ρομαντισμό που έχουμε μάθει ότι αρμόζει στις γιορτινές ημέρες.

Όλο αυτό το επιτηδευμένα χαριτωμένο μάς βαραίνει, αφού δεν είναι  εύκολα τα πράγματα. Δεν είμαστε πλούσιοι και διάσημοι, δεν περνάμε όλοι υπέροχα και φανταστικά. Τα Χριστούγεννα δεν έχουν μόνο χαρά, η ζωή μας δεν είναι πάντοτε εύκολη, αλλά επιμένω να αναζητώ την ελπίδα και το «φως».

Κωνσταντίνα Μιχαήλ
Από την παράσταση «Σεβάς Χανούμ».
Από την παράσταση «Σεβάς Χανούμ».

«Ο δικός μου Άγιος Βασίλης»

Το αγαπημένο μου δώρο, αυτό που κρατώ και με συγκινεί πάντα, αυτό που μπορεί και να με πονά, είναι ο Άγιος Βασίλης που μου χάρισε ένας αγαπημένος μου θείος. Είχε φορέσει τη στολή του Άγιου Βασίλη για να μου φέρει το δώρο. Όταν έφυγε από την ζωή ένιωσα ότι ο Άγιος Βασίλης πέθανε για εμένα.

«Το πιο αξέχαστο ταξίδι της ζωής μου»

Το πιο αξέχαστο ταξίδι που έχω κάνει, όταν ήθελα πολύ να φύγω μακριά, ήταν αυτό στη Νέα Υόρκη. Ήταν η εποχή μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που είχα ζήσει παίζοντας στο τηλεοπτικό Λαβ Σόρρυ. Έφυγα για 20 ημέρες και έμεινα εκεί για δύο ολόκληρους μήνες.

Θα ερωτεύτηκα και θα πήρα την απόφαση να παντρευτώ, αυτό σκέφτηκαν κάποιοι, αλλά δεν ίσχυε. Βρέθηκα για πρώτη και τελευταία φορά, μέχρι και σήμερα, εκεί και πέρασα τόσο ωραία που δεν ήθελα να φύγω. Ανανέωνα την παραμονή μου και δημιούργησα παρέες με ανθρώπους που γνώρισα εκεί και τους έχω στην ζωή μου μέχρι και σήμερα.

Ένιωσα ότι αυτό που συνέβαινε ήταν σημαντικό. Έζησα Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη αλλά ταξίδεψα και στην Ασία. Βρέθηκα σε εξωτικά νησιά και πέρασα τις γιορτές με ήλιο, ζέστη και φορώντας μαγιό.

Οι στόχοι της Κωνσταντίνας Μιχαήλ

Δίνω στον εαυτό μου την πολυτέλεια να παίρνει αποφάσεις, σημαντικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα ζήσω τη ζωή μου, για τους ανθρώπους που θα έχω δίπλα μου και για το πώς θα συμπεριφέρομαι τόσο σε εμένα όσο και στους άλλους. Όμως αυτό δεν το σκέφτομαι στην αρχή του κάθε έτους για να το καταφέρω μέχρι να τελειώσει.

Για παράδειγμα, έθεσα έναν στόχο, πήρα μία απόφαση πριν από τρία χρόνια. Και σήμερα, τρία χρόνια μετά, νιώθω ότι κατάφερα αυτό που ήθελα. Έχει να κάνει με τη σχέση μου με τους άλλους ανθρώπους, με τον τρόπο που συμπεριφέρομαι απέναντι στον καθένα αλλά και απέναντι σε εμένα. Αφήνω πάντοτε μία... ουρίτσα στο χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μου επιτρέπω να εργάζομαι προκειμένου η κάθε μου απόφαση να γίνει πραγματικότητα.

Κωνσταντίνα Μιχαήλ
Από την παράσταση «Σεβάς Χανούμ».
Από την παράσταση «Σεβάς Χανούμ».

«Το 2023 πέρασε στο ντούκου»

Το 2023 ήταν μία περίεργη χρονιά που δεν έφερε κάτι σημαντικό, κάτι που να με κάνει να νιώσω ότι αυτό που συμβαίνει είναι σπουδαίο ή αναζωογονητικό. Τους πρώτους μήνες όλα έμοιαζαν ωραία, εν συνεχεία βούλιαξα και τώρα απλώς περιμένω να αλλάξει ο χρόνος.

Ενώ το 2022 ήταν καλύτερο, έχω την εντύπωση ότι το 2023, ήρθε με επιπλέον απόνερα από τον κορονοϊό, από τον εγκλεισμό που ζήσαμε. Έφερε θυμό και βία. Ζούμε τον πόλεμο και την καταστροφή. Το περιβάλλον πάσχει. Όλα όσα συμβαίνουν δεν μας αφήνουν ανεπηρέαστους.

Δε μπορώ να είμαι ευτυχής όταν γύρω μου όλα μοιάζουν να γκρεμίζονται. Εύχομαι και θέλω να πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει, ότι θα βρεθούν οι χαραμάδες για να μπορέσει να μπει το φως και να καταφέρουμε όλοι να χαμογελάσουμε και να νιώσουμε, με κάποιον τρόπο, ασφαλείς, να αισθανθούμε καλύτερα.

«Αναζητώ μια προσωπική επανάσταση»

Όσο πλησιάζουμε στην αλλαγή του έτους σκέφτομαι ότι κάτι δεν έχει ικανοποιηθεί, ότι υπάρχουν εκκρεμότητες. Είμαι άνθρωπος που αναζητά το σημαντικό. Κάτι πιο μεγάλο, αυτό που θα ταρακουνήσει την ψυχή μου. Πολύ θα ήθελα να πω ότι αυτή τη χρονιά έζησα έναν μεγάλο έρωτα, ότι έκανα ένα πολύ ξεχωριστό ταξίδι, αν και πήγα στο Παρίσι για δύο μήνες, ταξίδεψα και αλλού, αλλά υπάρχει το ανικανοποίητο που δεν μου επιτρέπει να θυμάμαι!

Ναι! Η καθημερινότητα και χαμόγελα είχε και βιβλία και ωραίες στιγμές και φίλους, αλλά κάτι με βασανίζει ακόμη. Κάτι που δεν έγινε προκειμένου να πάω παρακάτω. Τι να κάνω; Είμαι άνθρωπος που αναζητά μεγαλείο ψυχής, γεγονότα που να σηματοδοτούν μία αέναη προσωπική επανάσταση προς κάτι ακραία ξεχωριστό και σπουδαίο.

Κωνσταντίνα Μιχαήλ
Το πόστερ της παράστασης «Σεβάς Χανούμ».
Το πόστερ της παράστασης «Σεβάς Χανούμ».

Η συναρπαστική ζωή της Σεβάς Χανούμ στο θέατρο Σημείο

Η φετινή χρονιά, που λέω ας περάσει για να έρθει η επόμενη, μου χάρισε μία συγκλονιστική θεατρική στιγμή, μία καθοριστική συνάντηση επί σκηνής με τη Σεβάς Χανούμ. Αυτός ο ρόλος, αυτή η παράσταση ήταν μια ευκαιρία να δουλέψω αλλιώς, να εργαστώ επί της ουσίας. Η καλλιτεχνική μου δεξιότητα, η υποκριτική προσέγγιση με δίδαξε, μου χάρισε μία ερμηνεία που την χαίρομαι. Με συγκινεί και την αγαπώ.

Info: «Σεβάς Χανούμ» του Γιώργου Χρονά, σε σκηνοθεσία-διασκευή Κωνσταντίνου Ρήγου. Θέατρο ΣΗΜΕΙΟ. Έως 1/1/24. Κλείσε θέση εδώ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.