iStock

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΑ NEW YEAR’S RESOLUTIONS ΣΟΥ, ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Κάθε Πρωτοχρονιά θέτεις του στόχους που θες να πετύχεις το νέο έτος; Διάβασε γιατί είναι καλύτερο να μην αφήσεις μια αυθαίρετη ημερομηνία να επηρεάζει την εξέλιξή σου.

Μπορεί να έχουν να κάνουν με την υγεία, με τη διατροφή, την ομορφιά, το περιβάλλον, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, με την αυτοβελτίωση, με το πορτοφόλι σου. Τα New Year’s resolutions, οι στόχοι που θέτουμε κάθε Πρωτοχρονιά για το έτος που ακολουθεί, «καρφώνονται» στο μυαλό εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Μοιάζει να έχουν γίνει κι αυτά αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών.

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που συμβολίζει κάθε νέο ξεκίνημα, που αναπτερώνει ελπίδες και όνειρα. Είναι η περίοδος που πολλοί σκέφτονται και αναλύουν όσα συνέβησαν την χρονιά που μας αφήνει πίσω και θέτουν στόχους για τη χρονιά που έρχεται. Και η Πρωτοχρονιά είναι η εκκίνηση της αλλαγής αυτής.

Πόσο διαρκούν οι στόχοι της Πρωτοχρονιάς

Πόσο κρατάει η… κάψα των New Year’s resolutions; Έρευνα από το Forbes Health/OnePoll σε 1.000 ενήλικες στις Η.Π.Α. διαπίστωσε ότι η μέση διάρκεια τήρησής τους είναι μόλις 3,74 μήνες. Δεν το λες και επιτυχία αυτό.

Το καλό, βέβαια, είναι ότι οι στόχοι αυτοί δεν είναι σμιλευμένοι σε πέτρα, μπορείς να τους αναθεωρήσεις και να αλλάξεις το σχέδιο δράσεις σου. Δεν χρειάζεσαι τον δήμαρχο στην πλατεία της πόλης ή τον παρουσιαστή σε τηλεοπτικό κανάλι να σου μετρήσει ανάποδα τα δευτερόλεπτα για να πεις «τώρα ξεκινάω».

στόχοι πρωτοχρονιάς
iStock

Γιατί να μην περιμένεις την 1η Ιανουαρίου

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην περιμένεις το νέο έτος (ή τη νέα εβδομάδα) για να ξεκινήσεις την πορεία σου. Η «κατάλληλη στιγμή» που να ζητάς μπορεί να μην εμφανιστεί ποτέ. Από την άλλη, η αναμονή της στιγμής αυτής μπορεί να οδηγήσει σε αναβλητικότητα και χαμένες ευκαιρίες στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική σου ζωή. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι η προσωπική ανάπτυξη είναι μια συνεχής διαδικασία, δεν σταματά ποτέ.

Γι’ αυτό ξεκίνα τα New Year’s resolutions σήμερα κιόλας. Έτσι, όταν έρθει η νέα χρονιά, θα είσαι ήδη ένα βήμα μπροστά. Παίρνοντας αποστάσεις από την πίεση που δημιουργεί ο Ιανουάριος και οι ξαφνικές αλλαγές, είναι πιο εύκολο να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους και να προετοιμάσεις ένα σχέδιο δράσης. Η μετάβασή σου σε νέες συνήθειες και συνθήκες θα είναι πιο ομαλή.

Μην αφήνεις, επομένως, μια αυθαίρετη ημερομηνία (ακόμα κι αν είναι η Πρωτοχρονιά) να επηρεάζει την εξέλιξή σου, αλλά προσέγγισε τους στόχους με μια νοοτροπία συνεχούς προσαρμογής, που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.

στόχοι πρωτοχρονιάς
iStock

Πώς να πετύχεις τους στόχους σου

Κατ΄ αρχάς, σημασία έχει το είδος των στόχων που θέτεις. Έρευνα στο PLoS One υποδηλώνει ότι οι στόχοι που προσανατολίζονται στην ανάληψη δράσης είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε επιτυχία μετά από ένα χρόνο, σε σχέση με τους στόχους που σχετίζονται με αποφυγή. Επίσης, βεβαιώσου ότι οι στόχοι αυτοί είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι και επιτεύξιμοι. Τι άλλο μπορείς να κάνεις;

  1. Διαχώρισε τους στόχους σου σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα κομμάτια, που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητά σου.
  2. Μην ξεχνάς να ελέγχεις περιοδικά την πρόοδό σου, για να γνωρίζεις τι λειτουργεί και τι χρειάζεται προσαρμογή.
  3. Να είσαι έτοιμος να κάνεις αλλαγές κάθε φορά που οι συνθήκες το απαιτούν.
  4. Μοιράσου τους στόχους σου με φίλους ή συναδέλφους, ώστε να παραμείνεις στο δρόμο που έχεις χαράξει και να έχεις σε κάποιον να δώσεις αναφορά.
  5. Γιόρτασε κάθε επίτευγμά σου, για να διατηρήσεις ζωντανά τα κίνητρά σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.