Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΧΟ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΜΙΚΡΟ

Όταν θέλετε να βελτιώσετε κάτι στον τρόπο που φέρεστε ή σκέφτεστε, μην απαιτείτε από τον εαυτό σας να το καταφέρει αμέσως. Αρκεί ένα πολύ μικρό πρώτο βήμα για να πετύχετε έναν μεγάλο στόχο.

Ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια της παιδικής μου ηλικίας ήταν το επιτραπέζιο ντόμινο. Όχι το κλασικό, με τους αριθμούς, αλλά εκείνο που στήναμε όρθια τα τουβλάκια φτιάχνοντας «σειρές» σε διάφορα σχήματα. Σπρώχνοντας το πρώτο, παρακολουθούσαμε τα υπόλοιπα να πέφτουν, το ένα μετά το άλλο.

Κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι κάθε ντόμινο που βρίσκεται στη σειρά έχει τη δυνατότητα να ρίξει το διπλανό του ακόμα κι αν το τελευταίο είναι 1,5 φορά μεγαλύτερο!

Tο 2009, ο Stephen Morris δημιούργησε μια σειρά από 13 ντόμινο, καθένα από τα οποία ήταν 1,5 φορά μεγαλύτερο από το προηγούμενο. Αυτό που έχει πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι το πρώτο τουβλάκι είχε βάρος μόνο 5 γραμμάρια ενώ το τελευταίο στη σειρά των δεκατριών ζύγιζε περίπου 50 κιλά. Με αυτή την αναλογία, επισήμανε, αν φτάναμε τα 29 τουβλάκια, το τελευταίο θα είχε το ύψος του Empire State Building!

Φαντάσου έναν στόχο σαν... ντόμινο

Τώρα που έχετε αυτή την εικόνα στο μυαλό σας, μπορούμε να προχωρήσουμε στο πώς σχετίζεται το ντόμινο με τη βελτιστοποίηση της καθημερινότητάς σας.

Το πρώτο ντόμινο στη σειρά είναι η νοητική σας κατάσταση. Είναι αυτή η φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού σας, που εκφράζει το τι νιώθετε, τι πιστεύετε για τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας, τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τα κίνητρά σας.

στόχοι domino effect
Ελένη Καστρινογιάννη

Όπως θα έχετε ήδη υποψιαστεί, με βάση το πείραμα του Stephen Morris αυτή η φωνούλα είναι ικανή να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία μπορεί να επηρεάσει εσάς και τους γύρω σας, σε βαθμό που δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος.

Όλες οι αλλαγές στον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά ξεκινάνε με τον ίδιο τρόπο που πέφτουν τα τουβλάκια του ντόμινο. Όταν, λοιπόν, θέλετε να βελτιώσετε κάτι στον τρόπο που φέρεστε ή σκέφτεστε, μην απαιτείτε από τον εαυτό σας να το καταφέρει αμέσως. Ξεκινήστε με μικρά βήματα, τα οποία θα οδηγήσουν εκθετικά σε μια μεγάλη αλλαγή.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΕΣ ΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ.

Το «επαγγελματικό» σέικερ

Δεν θα ξεχάσω την περίπτωση μια θεραπευόμενής μου, ας την ονομάσουμε Ελένη, η οποία δούλευε σε νυχτερινό μαγαζί φτιάχνοντας κοκτέιλ. Σε μια συνεδρία, αναφέρθηκε σε ένα πείραγμα που της έκαναν οι –άντρες– συνάδελφοί της, καθώς λόγω του μικρού μεγέθους των χεριών της δυσκολευόταν ιδιαίτερα να χρησιμοποιεί το επαγγελματικό σέικερ που χρησιμοποιούσαν οι υπόλοιποι. Στο τέλος της συνεδρίας μας, της πρότεινα να πάρει το μεγάλο σέικερ στο σπίτι της και επί μία εβδομάδα να εξασκείται με αυτό.

Στην επόμενη συνεδρία μας, η Ελένη ήρθε ενθουσιασμένη και υπερήφανη, αναφέροντάς μου ότι χάρη σε αυτή την εβδομάδα εξάσκησης κατάφερε να χρησιμοποιεί το «επαγγελματικό» σέικερ με άνεση. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι στην πορεία της συνεδρίας, μέσα από την εξιστόρηση φαινομενικά «τυχαίων» περιστατικών εκείνης της εβδομάδας, διαπιστώσαμε ότι αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε είχαν λυθεί. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, το γεγονός ότι έμαθε να χρησιμοποιεί το σέικερ –που μέχρι τότε είχε μέσα της την ταμπέλα του «αδύνατου»– είχε ως αποτέλεσμα μια αλυσιδωτή επιρροή στον τρόπο που ένιωθε γενικά για τις δυνατότητές της.

ΑΣ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ, ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ.

Όλο και πιο μεγάλες δρασκελιές

Η αλλαγή έρχεται μέσα από μικρές νίκες και όχι απαραίτητα από εξαντλητικές προσπάθειες-πυροτεχνήματα, που εξαφανίζονται μετά την έντονη λάμψη και τον κρότο. Όταν νιώθετε αποφασισμένοι να κάνετε μια αλλαγή, ξεκινήστε από ό,τι δεν απαιτεί τον μεγαλύτερο κόπο. Μην εξαντλείτε τον εαυτό σας και φροντίστε να τον επαινείτε σε κάθε σας βήμα. Κάθε μικρή νίκη δημιουργεί σαν ντόμινο τη δύναμη που θα μας επιτρέψει να φέρουμε τη μεγαλύτερη αλλαγή.

Φέρτε την αλλαγή κάθε πρωί

Επειδή, λοιπόν, «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», σας προτείνω κάθε πρωί να τοποθετείτε ένα μικρό πρώτο τουβλάκι που θα σας κάνει να νιώσετε καλά. Ας ξεκινάμε κάθε μέρα μιλώντας στον εαυτό μας λίγο καλύτερα από την προηγούμενη, με θετική διάθεση, ευγνώμονες που ξυπνήσαμε και σήμερα ενώ κάποιοι δεν είχαν αυτό το προνόμιο. Μόλις ανοίγουμε τα μάτια μας, τοποθετούμε το πρώτο τουβλάκι του ντόμινο, χαμογελάμε και προχωράμε όλο και πιο δυνατά!

Ο Κωνσταντίνος-Ρωμανός Ζησιμόπουλος είναι ψυχοθεραπευτής.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.