Unsplash Markus Spiske

ECO-FRIENDLY ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ RESOLUTIONS

Δεν χρειάζεται τα λεγόμενα New Year's resolutions να μας αγχώνουν. Φέτος, ας εστιάσουμε στον πλανήτη και ας βάλουμε για τη νέα χρονιά στόχους που μπορούμε εύκολα να εκπληρώσουμε.

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες αρχίζουμε τις μεγάλες υποσχέσεις, τις βαρύγδουπες δηλώσεις, τα New Year's resolutions. Πόσες φορές έχω πει και έχω ακούσει «Από τη νέα χρονιά κόβω το κάπνισμα», «Από τη νέα χρονιά θα ασκούμαι περισσότερο», «Από τη νέα χρονιά θα τρώω πιο υγιεινά»;

Δεν ξέρω για σας, αλλά στη δική μου περίπτωση οι δηλώσεις αυτές δεν γίνονται ποτέ πράξη. Ίσως γιατί έχω την αίσθηση ότι αιωρείται από πάνω τους ένα deadline που πρέπει να τηρήσω.

Οι eco-friendly αποφάσεις μου για το 2022

Φέτος, λοιπόν, κάνω στροφή και αντί να εστιάσω σε εμένα, θέτοντας στόχους για λιγότερα κιλά, λιγότερο νεύρα και λιγότερο καθισιό, σκέφτηκα να εστιάσω σε κάτι μεγαλύτερο: στον πλανήτη, όπου κάθε μικρό βήμα μάς κάνει να νιώθουμε καλύτερα.

1. Reuse για λιγότερα σκουπίδια

σκουπίδια
Unsplash Antoine Giret

Θα τηρήσω ένα τουλάχιστον από τα πέντε θεμελιώδη «R» της βιώσιμης καθημερινότητας (Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose, Recycle): το Reduce. Πριν από κάθε αγορά, θα με ρωτάω:

  • Το χρειάζομαι αυτό πραγματικά;
  • Μπορώ να βρω κάτι αντίστοιχο με λιγότερη συσκευασία;

Μόλις δύο ερωτήσεις αρκούν για να μειώσουμε την ποσότητα απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές και να κάνουμε μια καλή αρχή στη λίστα με τα New Year's resolutions.

2. Επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι, καλαμάκι και παγούρι

new year's resolutions επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι
Unsplash Daniel Norris

Στην τεραστίων διαστάσεων τσάντα μου θα βάλω ένα παγούρι, το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι μου και ένα μεταλλικό καλαμάκι. Τριακόσια γραμμάρια επιπλέον βάρος δεν κάνουν και τόσο μεγάλη διαφορά, ειδικά αν αναλογιστούμε τι γλυτώνουμε. Στην Ελλάδα, αναφέρει η Greenpeace, χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες, 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ.

3. Συσκευές στο OFF

Unsplash John Smit

Θα κλείνω τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και δεν θα τις αφήνω σε stand by, καθώς ακόμα και σε «κατάσταση αναμονής» καταναλώνουν ενέργεια. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, τα ενεργειακά «βαμπίρ» μπορεί να αποτελούν έως και το 10% του μηνιαίου λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος ενός νοικοκυριού.

Από το 2013 στην Ευρωπαϊκή Ένωση συσκευές όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις, εξοπλισμός ήχου, φούρνοι μικροκυμάτων, δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερο από 0,5 Watt σε κατάσταση αναμονής ή όταν βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Αυτή η αλλαγή έχει μειώσει την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 35,5 TWh (το ισοδύναμο της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της Ρουμανίας) και έχει εξοικονομήσει στα νοικοκυριά 25 δισεκατομμύρια ευρώ και 39 Mt εκπομπών CO2.

4. Λιγότερο κρέας

αίμα
Unsplash Scott Webb

Φυσικά από τον κατάλογο των New Year's resolutions, δεν θα μπορούσε να λείπει ο παράγοντας διατροφή. Θα περιορίσω την κατανάλωση κρέατος, κυρίως κόκκινου. Αρχικά, θα ωφεληθεί η υγεία μου, μιας και το κόκκινο κρέας συνδέεται με σημαντικά προβλήματα υγείας. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει το επεξεργασμένο κρέας στους παράγοντες που είναι «καρκινογόνοι στους ανθρώπους».

Επιπλέον, μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές έχει χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από μια διατροφή δυτικού τύπου. Σημαντική προϋπόθεση οι τροφές που καταναλώνουμε να μην έρχονται από την άλλη άκρη του πλανήτη και φυσικά να προέρχονται από πρακτικές που σέβονται τα ζώα και τον πλανήτη.

5. Ξεκαθάρισμα και προσφορά

give
Unsplash Samuel Regan Asante

Αφού καθαρίσω ντουλάπες, αποθήκες και συρτάρια, θα χαρίσω σε φίλους, ιδρύματα, νοσοκομεία, φυλακές ό,τι δεν χρησιμοποιώ πια, κρατώντας όσα περισσότερα αντικείμενα μπορώ μακριά από την ανακύκλωση και τις χωματερές.

6. Όχι στο fast fashion

fast fashion
Unsplash Rio Lecatompessy

Θα αποφύγω την γρήγορη μόδα και τις μεγάλες αλυσίδες, επιλέγοντας ρούχα με διαχρονικό στiλ και υλικά υψηλής ποιότητας. Η ακόρεστη όρεξή μας για φθηνά ρούχα, που φοράμε ή αντέχουν μόνο μία σεζόν, είναι καταστροφική.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η βιομηχανία μόδας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής νερού. Κάθε χρόνο η παραγωγή των ρούχων μας ευθύνεται για περίπου το 20% των λυμάτων παγκοσμίως και μισό εκατομμύριο τόνους συνθετικών μικροϊνών στους ωκεανούς.

7. Home detox

φυσικά καθαριστικά
iStock

Το τελευταίο κουτάκι που θα τσεκάρω στη λίστα με τα New Year's resolutions αφορά το σπίτι. Θα το «αποτοξινώσω», χρησιμοποιώντας eco-friendly καθαριστικά προϊόντα (υπάρχουν πλέον σε πολλά σούπερ μάρκετ) και φτιάχνοντας τα δικά μου από ξύδι, λεμόνι, νερό, πράσινο σαπούνι. Έτσι, θα αποφύγω αναθυμιάσεις, δερματικούς ερεθισμούς και φυσικά την επιβάρυνση των υδάτων και του εδάφους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.